Ecommerce community
 
 

Kan jag stänga av 3D-Secure?

Johan Berglund, Webbdesigner & E-handelsstrateg, - 11 Apr 2012
 
Finns det någon möjlighet att stänga av 3D-Secure om man själv vill ta risken för bedrägeri?
 
Advert
 
EXPERT ANSWERS
Andreas Larson
Regional Sales Manager, PayEx

Hos PayEx kan 3D-Secure avaktiveras under förutsättning att kortinlösaren skriftligen godkänt detta. Som handlare står man för hela bedrägeririsken och jag rekommenderar att man kompletterar med PayEx Anti Fraud Module (eller motsvarande hos annan leverantör) i syfte att hindra och/eller begränsa skadan av eventuella bedrägerier. Noterbart är att kortinlösaren kan stänga inlösenavtalet vid för stor andel bedrägliga köp.

Det är också möjligt i vårt gränssnitt att skifta 3D Secure av/på för olika transaktioner. Låt säga att leverans sker till folkbokföringsadress eller med rekommenderad försändelse. Då är 3D-verifieringen inte lika nödvändig medan man säkert vill ha säkerheten vid leverans till annan adress.

2012-04-03 16:31
Patrik Müller
Senior Sales Executive, DIBS Payment Services

Kort har en dominerande ställning på e-handelsmarknaden och unikt goda egenskaper. Global täckning, väl beprövat och garanterad betalning är några av de positiva egenskaperna. Men den garanterade betalningen kommer förstås med en baksida, nämligen 3D Secure (3DS). Det innebär att att konsumenten behöver identifiera sig på ett av kortutgivaren bestämt sätt vilket innebär extrasteg och risk för en negativ påverkan på konverteringen. I konsumentledet är 3DS mer känt som Mastercard Securecode och Verified by Visa.

Det finns möjlighet att göra kortköp utan 3DS på flera olika sätt. Vanligt förekommande är att använda sig av recurringfunktionalitet vid kortköp (även känd som Itunes-modellen). Det första kortköpet görs då oftast med 3DS och därefter lagrar betalväxeln kortnumret åt butiken. Vid efterföljande köp behöver nätbutiken bara referera till det första köpet och betalväxeln förstår vilket kortnummer som ska användas och ingen 3DS används då. Prenumerationslösningar som exempelvis SF Anytime samt one-click-buy som Bingolotto.se är vanliga tillämpningar. Då ska en pålitlig inloggningsfunktion finnas i butiken som hjälper dig att identifiera kunden och se till att rätt kund använder rätt kort. För att utnyttja den här funktionaliteten kontaktar du din inlösare för att kontrollera att ditt avtal har stöd för recurring samt använder betalväxelns api för recurringtransaktioner.

I det fall nätbutiken har en kundtjänst som tar emot ordrar är det också möjligt att ta emot kortbetalningar per telefon. Även här sker transaktionerna utan 3DS. För den här typen av transaktioner är det viktigt att ansöka om ett motoavtal hos kortinlösaren. Moto står för mail order telephone order.

Även vid vanlig e-handel samt betalning med kort via mobilen, m-handel, så förekommer det allt oftare att inlösarna tillåter att butiken får köra utan 3DS. Vanligtvis krävs att du använder kompletterande säkerhet i form av antifraudverktyg. Nätbutiken bör också visa att den har få reklamationer och ett högt säkerhetstänkande. Inloggning och goda nyckeltal i bokslutet är andra faktorer som kan väga in.

I resonemanget med inlösaren är det, enligt min erfarenhet, viktigt att visa förståelse för att även inlösaren har faktiska risker, till exempel böter från Visa eller Mastercard, i de fall de godkänner att ta bort 3DS-skyddet. Om du i kontakten med inlösaren visar att du tar riskerna på allvar och att du har en plan för hur du ska minimera dessa risker så ökar möjligheterna för att inlösaren kan hjälpa dig. Det kan också skilja en del mellan olika inlösares praxis och tillämpning av regelverken för korthantering. Glöm inte heller att du utsätter dig för en högre risk, så använd din betalväxels antifraudfunktioner.

2012-04-03 21:32
Magnus Blomqvist
Marknadsansvarig, Handelsbanken

3D-Secure är ett allmänt krav som vi har för våra säljföretag som säljer på Internet. Detta för att både kunden och säljförtetaget ska känna sig trygga och säkra vid köpet.

När önskemål kommer för att stänga av tjänsten tar vi alltid en individuell bedömning beroende på säljföretags verksamhet och rutiner. Kontroller och övervakningssystem ska anpassas beroende på hur stöldbegärliga varan/tjänsten är.

2012-04-04 11:15
Mats Wickström
Affärsutvecklare, Svea WebPay

Ja, det går att göra i vår och andra betalväxlar. Dock kräver det en dispens från banken/kortinlösaren. Det vanligaste är att säljföretaget måste stå för bedrägeririsken och att banken vid bedrägerier, utan förvarning, kan dra tillbaka pengar från säljföretaget.

Det innebär även att banken/kortinlösaren i vissa fall ställer som motkrav att säljföretaget måste koppla på mer avancerade antifraudfunktioner i betalväxeln.

Idag börjar det bli svårt att få dispenser för att stänga av 3D-Secure.

2012-04-05 09:24
Olivia Englund
Service Manager eCommerce, Nets Sweden AB

Ja, vi kan stänga av 3D-Secure. Men det gör vi inte utan att vi har fått ett gemensamt godkännande av kundens inlösande bank och kund. Inlösande bank och kund avtalar vem som tar risken för bedrägeri.

Den här frågan dyker upp mer och mer nu när man vill som konsument betala från mobilen och vill slippa dosan för att ange sitt 3D-Secure.

Tekniken har hämmat oss ett tag, men senaste tiden har det kommit olika lösningar på detta som vi dagligen utvärderar vad vi tror blir bäst för alla parter.

2012-04-05 12:26
 
COMMENTS
Fredrik Sundström

Min spontana tanke kring det här, som Nordea-kund, är att jag ofta handlar med mobilen och den där Verified by Visa-grejen de har inte är mobilanpassad. Den ser inte bara gräslig ut utan jag måste zooma och skrolla till förbannelse. Hur kan det vara så svårt 2013 att göra en responsiv sådan lösning? Hur ser det ut hos er andra, är de mer mobilanpassade och snygga?

17 Sep 2013 13:28
SHARE
 
ECOMMERCE.ORG EXPERTS
Fredrik Hammarqvist Grand Shoes Kundvård, Småföretagare
Johan Holgersson Bring Express E-handelsfrågor, Frakter
Markus Nyberg DB Schenker Frakter
Mathias Ivarsson Shopit E-handelsfrågor, Plattformar
Esa Tielinen Bring Mail Nordic AB Frakter, Tull, Moms, Norge
Lukas Wetterström arvato Financial Solutions Betallösningar
Gustav Bergman Kanban Marketing AB SEO, SEM, Adwords, Analytics
Niklas Carlsson Handelsbanken Betaltjänster
Melker Camnerin Bring Parcels & Express Logistik
Göran Johansson Bording Fraktdokument, Förpackningar
Patrik Müller DIBS Payment Services Betaltjänster
Stefan Ekmark Svea VAT Adviser AB Moms, Skatt
Jonas Hagernäs Nets Sweden Betallösningar
Rutger Lindquist Jojka SMS, Mobil marknadsföring
Anna-Karin Josefson Xplanation Language Services Översättning
Mattias Pihlström Brightstep AB E-handelsfrågor, Plattformar
Staffan Isaksson Unifaun Transportadministration
Mikael Häggström SiteDirect E-handelsfrågor, Plattformar
Mats Wickström Svea WebPay Betaltjänster
Fredrik Lennström Klarna AB Betaltjänster
Arne Andersson PostNord E-handelsfrågor, Frakt, Logistik
Roberta Mladenovic VeriSign Säkerhet, certifikat, kryptering, SSL
Magnus Markgård DB Schenker Privpak Frakter
Thomas Bergroth Pulsen Production AB Affärsstystem, Drift
Thomas Sjölin Asendia Nordic AB E-handelsfrågor, Internationalisering
Anna Maria Corazza Bildt European Parliament Policyfrågor EU
Joachim von Wachenfelt Meridian Global Services Internationell gränsöverskridande moms
Daniel Sjögren Memnon Networks Transportadministration
 
 
All rights reserved. Copyright © Ecommerce.org 2009 - 2018
This website requires javascript and the latest version of Chrome, Firefox or Safari. Internet Explorer not fully supported.