Ecommerce community
 
 

Kan jag höja priset på mina varor?

Joakim Ohlson, Verkställande direktör, Relaxed Movement - 28 Nov 2011
 
Jag startade min nätbutik för ett par månader sedan och hade då gjort kalkyler för att sätta rätt pris på mina produkter.

Jag stod då i valet och kvalet mellan ett högre och ett lägre pris men valde till slut det lägre alternativet.

Nu har återförsäljare visat intresse för att börja distribuera och sälja mina produkter. Haken är att återförsäljarna då ha ett bra inköpspris för att även de ska ha hyggliga marginaler. Mitt problem är att jag inte kan erbjuda så bra inköpspris som de önskar då mina marginaler då blir alldeles för låga. Så min tanke är att höja priset till de högre alternativet som jag också tänkte från början.

Tror ni att detta är en bra strategi, eller kommer mina kunder att överge mig på grund av prishöjningen?

Skulle det göra mina kunder mindre missnöjda om jag tog kontakt med dem och förklarade varför jag höjer priset?
 
Advert
 
EXPERT ANSWERS
Peter Höjman
VD, PROTECTY Arbetskläder

Att efter två månader oroa sig för vad kunderna ska tycka när man ändrar priset är kanske att fokusera på fel frågeställning. Klart att du kan ändra priset :)

Frågan borde vara; om jag höjer priserna, kommer mitt erbjudande fortfarande att vara attraktivt för de kunder som min butik vänder sig till. Det vill säga, kommer dina framtida kunder vilja handla hos dig om du höjer priset?

Det är ju affärsidén som styr prissättningen. Bestäm dig för vem du ska sälja till och vad du måste ta för pris för att gå med vinst. Om det innebär att du måste höja priserna så höj dem, men höj inte priset för att dina återförsäljare ska kunna sälja till samma pris som du men ändå tjäna pengar. Det är ju verkligen att skjuta sin egen verksamhet i sank. Då kan du lika gärna lägga ner din konsumentförsäljning och bara fokusera på att sälja till återförsäljare.

Gå tilbaka till ruta 1, granska din affärsidé. Sätt priset efter marknaden. Erbjud återförsäljarna en "take it or leave it" deal. Kör på och tro på dig själv.

2011-11-15 12:53
Stefan Pettersson
Tid. Business Developer

Priset på en vara (eller tjänst) bör vara vad köparen är beredd att betala. Vilket pris du som säljare vill ha är egentligen irrelevant om ingen vill betala det.

Två exempel:

  • Om du öppnar en bok- och skivaffär på nätet idag så kan du inte prissätta efter vad du tycker är ok pris då konkurrensen är fullkomligt mördande.
  • Om du istället levererar något som löser ett problem, eller fyller ett behov, hos kunden (där konkurrensen inte begränsar dina möjligheter att nå ut) så kan du ta betalt efter vad kunden tjänar på att använda din lösning.

Du skriver att du är orolig för vad dina kunder ska tycka om du höjer priset
Om det du levererar är värt lika mycket, eller mer, än vad du tar betalt för det så är det inget problem. På två månader borde du inte ha hunnit bygga upp en så stor kundbas att en prishöjning skulle få avgörande konsekvenser.

Eftersom andra butiker vill börja sälja dina produkter gissar jag att du antingen är för billig eller levererar något unikt, kanske både och.

Egna återförsäljare kan vara både en tillgång och en risk
Jag är försiktigt skeptisk till om en återförsäljarstrategi är rätt väg att gå utan att veta mer om din verksamhet och finansiering.

Klarar du av att hantera risken av sena betalningar, kreditförluster, reklamationer via tredjepart och så vidare? Förfarandet att sälja till privatperson respektive återförsäljare skiljer sig markant åt.

Som leverantör till andra butiker kommer det att uppstå situationer där du förväntas ställa upp lite extra. Det kan handla om allt från returer, nedskrivning av lagervärde till marknadsföring och reklamationer. Ett scenario är när din kund återförsäljaren får problem med en konsument på grund av konsumenters reklamationsrätt om tre år, medan du vid företagsförsäljning egentligen inte behöver bry dig om detta. Kommer du ge återförsäljarna samma köptrygghet som konsumenter får, eller förväntar du dig att återförsäljarna räknar på detta själva och bakar in reklamationskostnader i sitt pris?

Det kan ju även vara så att du tjänar på större volymer genom bättre kapacitetsutnyttjande och då kanske du inte behöver lika mycket betalt för att öka volymerna. Se bara på hur flygbolagen hellre säljer den sista flygstolen för en hundralapp än att låta den stå tom. En krona i intäkt är alltid mer än ingen krona i intäkt. Detta är dock en livsfarlig strategi då du kommer få svårt att förändra prisbilden markant när den väl är inarbetad på marknaden. Det finns däremot inget som stoppar dig från att erbjuda säsongspriser eller liknande. Ta rejält betalt när du kan och sänk priset när du har ledig kapacitet genom att ha olika kampanjer som "lönehelg", "sommarrea", höstrea" och så vidare.

På det stora hela tror jag inte du behöver vara rädd för att höja priset, speciellt inte med tanke på att du är relativt nystartad.

Vad gäller återförsäljarbiten kan den bli mycket lyckad om du gör rätt från start. Är du ovan behöver du troligen hjälp från en erfaren mentor. Ett tips är att kolla med företagarföreningarna där du bor, de brukar kunna hjälpa till med lämpliga kontaktpersoner. Även Handelskammaren och ALMI skulle kunna ge dig rätt kontakter.

Priserna till återförsäljare kan du lägga upp som de "stora" leverantörerna gör. Det vill säga en ordinarie prislista som bara är cirka 5 procent under butikspris och sen ytterligare upp till 15 procent rabatt vid olika motprestationer. Motprestationer kan vara exempelvis "produkt på startsidan +2 procent rabatt", "produkt vid kassan +2 procents rabatt (vid fysisk butik)" och så vidare. Vanligt är att en hyllmeter butiksyta ger cirka 0,5-1,0 procent extra rabatt. Utöver avtals- och prestationsrabatter kan du även koppla på säsongsbetonade kampanjrabatter. En viktig del kan vara kassarabatt om cirka 2-3 procent vid förskottsbetalning sant volymrabatter. Tänk bara på att det du säljer in idag som återförsäljaren inte säljer igenom, det blir med stor säkerhet ditt problem imorgon.

Det viktigaste är dock att du säljer med tillräcklig vinst för att kunna leva på det du gör. Alla kan sälja med förlust, det svåra ligger i att få en slant över när arbetsdagen är slut.

Lycka till!2011-11-28 11:33
 
COMMENTS
SHARE
 
ECOMMERCE.ORG EXPERTS
Mats Wickström Svea WebPay Betaltjänster
Stefan Ekmark Svea VAT Adviser AB Moms, Skatt
Thomas Bergroth Pulsen Production AB Affärsstystem, Drift
Johan Holgersson Bring Express E-handelsfrågor, Frakter
Markus Nyberg DB Schenker Frakter
Daniel Sjögren Memnon Networks Transportadministration
Patrik Müller DIBS Payment Services Betaltjänster
Rutger Lindquist Jojka SMS, Mobil marknadsföring
Mathias Ivarsson Shopit E-handelsfrågor, Plattformar
Mattias Pihlström Brightstep AB E-handelsfrågor, Plattformar
Joachim von Wachenfelt Meridian Global Services Internationell gränsöverskridande moms
Fredrik Hammarqvist Grand Shoes Kundvård, Småföretagare
Göran Johansson Bording Fraktdokument, Förpackningar
Thomas Sjölin Asendia Nordic AB E-handelsfrågor, Internationalisering
Niklas Carlsson Handelsbanken Betaltjänster
Gustav Bergman Kanban Marketing AB SEO, SEM, Adwords, Analytics
Fredrik Lennström Klarna AB Betaltjänster
Melker Camnerin Bring Parcels & Express Logistik
Magnus Markgård DB Schenker Privpak Frakter
Staffan Isaksson Unifaun Transportadministration
Arne Andersson PostNord E-handelsfrågor, Frakt, Logistik
Lukas Wetterström arvato Financial Solutions Betallösningar
Anna-Karin Josefson Xplanation Language Services Översättning
Esa Tielinen Bring Mail Nordic AB Frakter, Tull, Moms, Norge
Roberta Mladenovic VeriSign Säkerhet, certifikat, kryptering, SSL
Jonas Hagernäs Nets Sweden Betallösningar
Mikael Häggström SiteDirect E-handelsfrågor, Plattformar
Anna Maria Corazza Bildt European Parliament Policyfrågor EU
 
 
All rights reserved. Copyright © Ecommerce.org 2009 - 2018
This website requires javascript and the latest version of Chrome, Firefox or Safari. Internet Explorer not fully supported.