Ecommerce community
 
 

Hur ska värdeminskningen vid ånger beräknas?

Lennart Svensson, E-handlare, - 24 Mar 2014
 
Hur ska värdeminskningen vid utnyttjande av ångerrätt beräknas enligt EU:s nya konsumenträttighetsdirektiv (2011/83/EU) som börjar gälla i juni?

Låter ju inte så kul att som näringsidkare tvingas betala tillbaka pengarna för returnerade varor som kanske inte går att sälja.
 
Advert
 
EXPERT ANSWERS
Magnus Karpe
Jurist - Avdelningen för konsumentskydd, Konsumentverket KO

Tyvärr finns det inget svar ännu. Det finns ingen ledning i vare sig direktivet eller de svenska förarbetena om hur värdeminskningen rent faktiskt ska beräknas och av vem bedömningen ska göras. Detta innebär att bedömningen av värdeminskningen blir en utmaning för de rättstillämpande instanserna som exempelvis Allmänna Reklamationsnämnden (ARN).

Den information som finns om värdeminskning kan sammanfattas: Vid ånger ska konsumenten under vissa förutsättningar betala ersättning för värdeminskningen på en vara. Det gäller sådan värdeminskning som beror på att konsumenten hanterat varan mer än som varit nödvändigt för att ta reda på varans egenskaper eller funktion. I vilken utsträckning det är nödvändigt att hantera en vara för att fastställa dess egenskaper eller funktion får bedömas utifrån vilken typ av vara det är frågan om.

I direktivet står att man bör utgå från vad som är tillåtet att göra med en vara i en butik. Konsumenten ska dessutom bara betala värdeminskningen om näringsidkaren informerat på rätt sätt om ångerrätten och reglerna om värdeminskningsavdrag.

2014-03-21 16:03
 
COMMENTS
Martin Svensson

Den traditionella detaljhandeln är oerhört viktig som arbetsgivare i Europa. Internethandeln hotar en stor mängd arbetstillfällen då det krävs mycket mindre personal inom e-handeln. Genom lobbying från de etablerade handlarna tror jag man försöker få till stånd strängare regler för Intenethandeln som ska jämna ut konkurrenssituationen. Förhoppningen är att man ska fördyra för Internetföretagen genom att kräva en massa rättigheter åt kunden. Jag tror dock att de skjuter sig själva i foten.

Om jag står inför valet att handla i en vanlig butik eller på Internet kommer jag i framtiden tveklöst att välja Internet. Detta då man har mycket mer rättigheter då:

Internet: 14 dagars lagstadgad ångerrätt, möjlighet att verkligen prova produkten i verkligheten, möjlighet att skicka tillbaka produkt i bruten förpackning.

Riktig butik: Inget krav på att faktiskt kunna få se produkten innan du köper den. Ingen lagstadgad rätt till retur så snart pengarna är överlämnade, vid frivilligt öppet köp förutsätts normalt obruten förpackning.

Dessa nya regler drabbar kunderna genom att högre prispåslag måste göras för att täcka kostnaderna för att kunderna får mer rättigheter än de någonsin haft i riktiga butiker. Rättigheter som endast vissa kunder kommer att utnyttja. Det skapar nya kostnader och fördyrar hanteringen, och således blir produkternas pris högre.

Den enda fördelen är att "bluff-företag" möjligen kommer att få det svårare. Dessa företag lär dock ändå inte bli långvariga och just att det är bluff-företag kanske också innebär att de ändå inte kommer att rätta sig efter reglerna.

Sammantaget: Dubbelfel från lagstiftaren! Man borde snarare sträva efter en homogenisering av lagstiftningen mellan fysiska och virtuella butiker.

28 Mar 2014 11:21
Stefan Pettersson
Tid. Business Developer

@Martin Svensson, mycket intressant analys. Tackar!

28 Mar 2014 12:15
SHARE
 
ECOMMERCE.ORG EXPERTS
Stefan Ekmark Svea VAT Adviser AB Moms, Skatt
Mathias Ivarsson Shopit E-handelsfrågor, Plattformar
Arne Andersson PostNord E-handelsfrågor, Frakt, Logistik
Mattias Pihlström Brightstep AB E-handelsfrågor, Plattformar
Thomas Sjölin Asendia Nordic AB E-handelsfrågor, Internationalisering
Gustav Bergman Kanban Marketing AB SEO, SEM, Adwords, Analytics
Markus Nyberg DB Schenker Frakter
Niklas Carlsson Handelsbanken Betaltjänster
Lukas Wetterström arvato Financial Solutions Betallösningar
Magnus Markgård DB Schenker Privpak Frakter
Johan Holgersson Bring Express E-handelsfrågor, Frakter
Roberta Mladenovic VeriSign Säkerhet, certifikat, kryptering, SSL
Fredrik Lennström Klarna AB Betaltjänster
Melker Camnerin Bring Parcels & Express Logistik
Fredrik Hammarqvist Grand Shoes Kundvård, Småföretagare
Staffan Isaksson Unifaun Transportadministration
Anna Maria Corazza Bildt European Parliament Policyfrågor EU
Mats Wickström Svea WebPay Betaltjänster
Mikael Häggström SiteDirect E-handelsfrågor, Plattformar
Anna-Karin Josefson Xplanation Language Services Översättning
Esa Tielinen Bring Mail Nordic AB Frakter, Tull, Moms, Norge
Daniel Sjögren Memnon Networks Transportadministration
Thomas Bergroth Pulsen Production AB Affärsstystem, Drift
Jonas Hagernäs Nets Sweden Betallösningar
Göran Johansson Bording Fraktdokument, Förpackningar
Patrik Müller DIBS Payment Services Betaltjänster
Joachim von Wachenfelt Meridian Global Services Internationell gränsöverskridande moms
Rutger Lindquist Jojka SMS, Mobil marknadsföring
 
 
All rights reserved. Copyright © Ecommerce.org 2009 - 2018
This website requires javascript and the latest version of Chrome, Firefox or Safari. Internet Explorer not fully supported.