Ecommerce community
 
 

Vinklubb går till motangrepp mot Systembolaget

Linda Pedersen - 13 Dec-11
 
Systembolagtes vd Magdalena Gerger och Mark Majzner, vd för Antipodes Premium Wines, är mycket oeninga om vin och sprithandeln i Sverige
Efter polisanmälan för olaglig detaljhandel med alkohol kontrar en av de anmälda med anmälan mot Systembolaget för handelsstörande verksamhet.
Advert
För ett par veckor sedan polisanmäldes tio företag som handlar med vin och sprit på nätet av IOGT-NTO för att driva detaljhandel inom ett område där Systembolaget har monopol. Nu trappas konflikten upp ytterligare och Systembolaget anmäls till Konkurrensverket för handelsstörande verksamhet enligt EU-rätten. Mannen bakom anmälan är Mark Majzner, vd för Sveriges största vinklubbsföretag Antipodes Premium Wines. I en debattartikel som publicerades i Svenska Dagbladets Brännpunkt den 12 december förklarar Majzner sina argument och bakgrunden för sin anmälan.

Enligt Majzner är det ingen tvekan om att Systembolaget som ligger bakom IOGT-NTO:s anmälan och anklagar den senare för att springa den förstnämndas ärenden. Efter polisanmälan har det kommit fram att IOGT-NTO och Systembolaget använder sig av samma advokater. Majzner känner sig anklagad på felaktiga grunder eftersom IOGT-NTO klumpat ihop flera olika aktörer i sin anmälan varav en del låter det vara upp till konsumenten själv att erlägga eventuella skatt, moms och tullavgifter.

Majzners företag, som bland annat står bakom vinklubbar som Australian Wine Club och Fine Wine Society, skriver på sin hemsida: ”Vi betalar skatt i Sverige och gör ingenting olagligt. Vi uppfattar anmälan som ett försök från Systembolaget att få en seriös konkurrent att upphöra med sin verksamhet. Det däremot är både oacceptabelt och olagligt”.

Enligt Majzner ska Systembolagets egentliga syfte vara att bana vägen för hemleveranser och e-handel samt att undanröja konkurrens innan projektet sjösätts. Som argument i båda lägren används den svenska folkhälsan och alkoholpolitiken. Majzner tycker att det är helt obegripligt att nykterhetsrörelsen stödjer att Systembolaget skulle få leverera sprit och kvantitativa lågprisprodukter hem till hela svenska folket.

-Monopolet balanserar på en tunn tråd mellan svensk alkoholpolitik och EU:s inre marknadsprinciper. Som vd för ett vin-klubbsföretag respekterar jag och vill bevara Systembolagets monopol på detaljhandelsförsäljning. Men respekten är inte ömsesidig. Systembolaget försöker med hårdföra metoder få bort den lagliga verksamhet som bedrivs. Det är anledningen till att Systembolaget nu anmäls till Konkurrensverket, skriver Majzner i sitt debattinlägg.

Systembolagets vd Magdalena Gerger kontrar med en debattartikel i Svenska Dagbladen nästa dag och anklagar Majzner och Antipodes för att skapa dimridåer genom grundlösa anklagelser och osakliga argument. Hon hävdar att Majzner förespråkar ”en modell där möjligheter för privata aktörer att tjäna pengar ska väga tyngre än den ansvarsfulla alkoholförsäljning, som har ett brett och växande stöd. Då får vi se mer av vinstmaximerande drivkrafter och aggressiv marknadsföring.”

I slutet på samma artikel tar Gerger fram tyngre retoriska grepp som antyder att Majzner själv inte har rent mjöl i påsen. Hon framhäver bland annat att ” alkoholleverantörernas granskningsman har agerat och fällt Antipodes för brott mot alkohol- och marknadsföringslagarna” och att ungdomar mellan 16 och 18 år i testköp utan problem tagit emot alkoholleveranser bland annat från Antipodes.

Debattartiklarna är troligtvis bara en början på en utdragen konflikt. Hittills har anmälningarna föranlett två frågestunder i Socialdepartementet.


Läs mer här:
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/i-dag-anmaler-vi-systembolaget_6702391.svd
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/grundlost-och-osakligt-fran-vinimportor_6704981.svd

Linda Pedersen

Ecommerce org AB

 
 
COMMENTS
Iwona Eriksson
ägare, Iwero

Jag har fortfarande svårt att förstå vad är det för fel att gå på ICA eller Coop och handla en flaska vin till maten i kassen...
eller gå på nätet och ha flaskan hemskickat...
Går monopol ihop med demokrati...? Lite tveksam här...

14 Dec 2011 21:59
SHARE
 
LATEST COMMENTS
Malerier Galleri

Thank you for this fine article. It is not getting any easier to ge...

#SEO: Be Community-centric to Earn Links 1 comment
Joanna Holmgren

Hej! Jag behöver hjälp med allt detta då jag ämnar börjar sälja via...

#Varulager i andra EU-länder kan leda till momsregistreringsplikt i de länderna 1 comment
daniel larsson

Börja med content planen... https://expandtalk.se/content-marketing/c...

#5 Content Marketing Ideas for October 2016 1 comment
Alan Jordan

If someone wants his website to be visible to all then these tips are ...

#5 Basics to Make a Website Accessible 1 comment
Johannes Hannus

Vi har provat varubrev ett par gånger men tyvärr 'försvinner' minst 5%...

#Nya hot mot e-handlarna ställer krav på trygga transporter 3 comments
Birgitta Wangeskog

Om det är möjligt så verkar det säkrare att använda brevlådan för då v...

#Nya hot mot e-handlarna ställer krav på trygga transporter 3 comments
Per Ledin

Ingen belyser problemet med tjänsten varubrev Posten pushar för. Vi e-...

#Nya hot mot e-handlarna ställer krav på trygga transporter 3 comments
Birgitta Wangeskog

Bra med fler aktörer som tar ett helhetsgrepp på betalningar det gynna...

#Dibs utmanar Klarna med enklare betalningar 1 comment
Kent Markström

Hur bra som helst, och smidigt

#Storbankerna leder vägen för mobila betalningar 1 comment
Håkan Kuyumcu

Äntligen något som går åt rätt håll i utvecklingen av användarvänlighe...

#Riskbedömning gör att kunderna slipper 3D Secure 1 comment
 
 
All rights reserved. Copyright © Ecommerce.org 2009 - 2018
This website requires javascript and the latest version of Chrome, Firefox or Safari. Internet Explorer not fully supported.