Ecommerce community
 
 

Vikten av transparens vid en börsintroduktion

Stefan Pettersson, Tid. Business Developer - 4 Jun-12
 
Facebook har rasat med en fjärdedel i värde sedan börsintroduktionen för två veckor sedan. Vad var det egentligen som hände?
Advert
Det har nu gått två veckor sedan Facebook börsintroducerades under skandalartade former. Under dessa två veckor har kursen rasat med cirka 27 procent, från 38 till 27,7 USD, och ingen vet var det kommer att sluta. Hittills har cirka 28,8 miljarder USD (cirka 209 miljarder SEK) i börsvärde försvunnit och slakten kan mycket väl komma att fortsätta.

Effekterna av den misslyckade börsintroduktionen sprids nu som ringar på vattnet. De planerade börsintroduktionerna av resesajten Kayak och motortävlingen Formula One har båda skjutits på framtiden, gissningsvis delvis som en bieffekt av Facebook.

Vad var det då som gick snett?
Värderingen av Facebook vid introduktionen låg på 104 gånger årsvinsten, en helt sanslös värdering i sig. Attraktionen låg däremot i Facebooks möjligheter att öka omsättning och vinst per användare från cirka 4,34 / 1,18 USD. En fyrdubbling av intäkterna och p/e-talet skulle ha sjunkit till 26, en betydligt mer attraktiv värdering.

Problemet är att Facebook inte ökar intäkterna per kund utan tvärtom. Såväl omsättning som vinst minskar trots att antalet kunder ökar.


Facebook bör inte utveckla egen hårdvara.

Lägg ner telefonen
Dessutom säger ryktena att Facebook arbetar på en smartphone vilket i sig skulle innebära att företaget ska värderas efter helt andra parametrar. Låt säga att Facebook släpper en egenutvecklad smartphone och den säljer i 10 miljoner exemplar. Då är det fortfarande cirka 890 miljoner kunder som sitter på andra plattformar. Det räcker inte ens om Facebooks smartphone skulle sälja ouppnåeliga 100 miljoner exemplar, 800 miljoner kunder använder fortfarande en annan plattform.

En egenutvecklad smartphone från Facebook är helt fel väg att gå och påminner mer om hur Pehr G. Gyllenhammar, istället för att dela ut kassan till aktieägarna, köpte upp företag inom vitt skilda branscher när han var vd för Volvo. Vilket mervärde gav det Volvo att köpa upp läkemedelstillverkare som Procordia och Pharmacia? Det finns en uppenbar risk att Facebook följer en liknande väg och då bör p/e-talet snarare vara mellan 9-18, inte som idag 104.

Den som gapar efter mycket
Bara dagar innan börsintroduktionen av Facebook ökades antalet aktier med 85 miljoner och priset från 28-35 USD till introduktionskursen 38 USD. Faktum är att ledningen för Facebook ville höja priset på aktierna ännu mer.

När fundamenten för värderingen ändras i sista stund är redan alla analyser skrivna. Betänk även att det bara var cirka 17,7 procent av det totala antalet aktier som nådde marknaden. Resterande aktier kommer att göras tillgängliga för handel 31 oktober.

Beslutet att i sista stund ändra hela värderingen för Facebook, samtidigt som ledningen kände till de svagare siffrorna för verksamheten, är inget annat än kortsiktig girighet. Istället för att genomföra en lyckad introduktion ser vi nu effekterna när kursen rasar med mer än en fjärdedel.


Kurvan pekar åt fel håll.

Tekniska problem
Sist ut har vi de tekniska problemen hos Nasdaq som drabbade börsintroduktionen. Nasdaqbörsen klarade inte av trycket från köpare och säljare med följd att handeln fördröjdes en halvtimme. Vad som är betydligt mer allvarligt är att köpare och säljare inte fick bekräftat vilka affärer som genomfördes, med följden att tusentals transaktioner genomfördes flera gånger.

När så köpares aktiekonto övertrasseras på grund av fel i systemet som gör att köpet sker två gånger finns risken att aktierna tvångssäljs med förlust. I Sverige drabbades fler hundra köpare av just detta, de flesta unga människor som ville köpa aktier i Facebook. Istället står många nu med dubbelt så många aktier som de ville köpa, aktier som dessutom har rasat en fjärdedel i värde.

Slutsats
Sammantaget kan Facebooks börsintroduktion bara sammanfattas med ett ord och det är misslyckande. När resterande aktier görs tillgängliga för handel 31 oktober finns en uppenbar risk för ytterligare börsfall.

Ligger det någon sanning i ryktena om en smartphone finns en rejäl nedsida i Facebookaktien, kanske med så mycket som 80 procent från introduktionskursen. Då skulle p/e-talet ligga runt 21 baserat på 2011 års vinst vilket fortfarande är för högt för en tillverkare av elektronik.

Om Facebook däremot lägger ner telefonen och fokuserar på att öka intäkterna genom bättre tjänster, samt lyckas öka omsättning och vinst, då finns en chans att börsfallet begränsas. Tills detta sker är Facebook högrisk för aktieägare.

De fem största hoten mot Facebooks värdering
  1. Ingen vet hur mycket säljtryck det kommer skapas när resterande aktier blir tillgängliga 31 oktober.
  2. Facebook har ingen aning om hur de ska tjäna pengar på den halva av deras kunder som använder Facebook från en mobil enhet.
  3. Ligger det någon sanning i att Facebook utvecklar en egen smartphone ska företaget inte längre värderas efter nuvarande parametrar, med en uppenbar nedsida i aktien.
  4. Hur allvarlig kommer den första integritetsskandalen bli? Med 900 miljoner kunder är Facebook definitivt ett intressant mål för hackerattacker. Om Facebook skulle drabbas av en attack som läckte ut användarnas privatliv, vad blir kostnaden då?
  5. Vad händer med Facebook när företaget inte är coolt längre? Med Facebook som publikt bolag kommer kraven på vinst att öka, frågan är vad kunderna kommer att tycka?

Följ Facebook på Nasdaq här:
http://www.nasdaq.com/symbol/fb/real-time

Liknande artiklar på Ehandel.org
Är Facebook värt 104 miljarder USD?
Vågar återförsäljare och aktieägare lita på Groupon?
Kan Twitter köpa sig ur problemen?
Har Google gjort årets bästa affär?
Spricker it-bubblan med en smäll eller en långsam pysning?

Stefan Pettersson

Tid. Business Developer

Partneransvarig på Ecommerce.org 2011-03-07 till 2014-06-30.

Vill du kontakta mig så finns jag på Linkedin.

 
 
COMMENTS
SHARE
 
LATEST COMMENTS
Malerier Galleri

Thank you for this fine article. It is not getting any easier to ge...

#SEO: Be Community-centric to Earn Links 1 comment
Joanna Holmgren

Hej! Jag behöver hjälp med allt detta då jag ämnar börjar sälja via...

#Varulager i andra EU-länder kan leda till momsregistreringsplikt i de länderna 1 comment
daniel larsson

Börja med content planen... https://expandtalk.se/content-marketing/c...

#5 Content Marketing Ideas for October 2016 1 comment
Alan Jordan

If someone wants his website to be visible to all then these tips are ...

#5 Basics to Make a Website Accessible 1 comment
Johannes Hannus

Vi har provat varubrev ett par gånger men tyvärr 'försvinner' minst 5%...

#Nya hot mot e-handlarna ställer krav på trygga transporter 3 comments
Birgitta Wangeskog

Om det är möjligt så verkar det säkrare att använda brevlådan för då v...

#Nya hot mot e-handlarna ställer krav på trygga transporter 3 comments
Per Ledin

Ingen belyser problemet med tjänsten varubrev Posten pushar för. Vi e-...

#Nya hot mot e-handlarna ställer krav på trygga transporter 3 comments
Birgitta Wangeskog

Bra med fler aktörer som tar ett helhetsgrepp på betalningar det gynna...

#Dibs utmanar Klarna med enklare betalningar 1 comment
Kent Markström

Hur bra som helst, och smidigt

#Storbankerna leder vägen för mobila betalningar 1 comment
Håkan Kuyumcu

Äntligen något som går åt rätt håll i utvecklingen av användarvänlighe...

#Riskbedömning gör att kunderna slipper 3D Secure 1 comment
 
 
All rights reserved. Copyright © Ecommerce.org 2009 - 2018
This website requires javascript and the latest version of Chrome, Firefox or Safari. Internet Explorer not fully supported.