Ecommerce community
 
 

Nyheter från Google ändrar SEO-arbetet

Linda Pedersen - 20 Feb-12
 
Google presenterar löpande nyheter som påverkar e-handelns SEO-arbete. Ehandel.org kontaktade därför SEO- och konverteringsstrateg Carl Joel Määttä för att ställa några frågor om aktuella nyheter.
Advert
Vilka tycker du är de viktigaste nyheterna från Google inom SEO och e-handel?

Den senaste nyheten är ”Search, plus Your World”. Detta låter inloggade användare på Google genomföra en blandad sökning där resultatet påverkas av aktiviteter som skett på Google+.

”Search, plus Your World” har inte lanserats i Sverige ännu, men kommer inom den närmaste tiden. Då är det viktigt att man som e-handlare är med i matchen. Möjliggör för besökare på webbplatsen att integrera mot Google+ och få fler att integrera med det innehåll du delar med dig av själv. Detta kommer innebära bättre exponering i sökresultaten och förhoppningsvis fler besökare till din webbplats. När du är inloggad är ”Search, plus Your World” aktiverat som standard.Har man en Google+ sida, kan man länka sin webbplats till sidan. På så sätt skapar man en koppling mellan webbplatsen och innehållet i Google+ profilen. Om Google anser att det är relevant gentemot sökfrågan och kriterierna, så innehållet exponeras i olika sökresultat. På bilden syns just detta, men än så länge är det ganska sällsynt.Panda filtrerar innehåll
Nyheter inom SEO och e-handel kommer inte så ofta. Det finns händelser som är värda att nämna även om de inte är helt nya. En sådan är Googles algoritmuppdateringar i söktjänsten som gör att innehåll prioriteras högre. Under 2011 gjorde man den så kallade Panda-uppdateringen, som försämrar synligheten för lågkvalitativt och kopierat innehåll.

En annan förändring som skett är att Google tar mer till hänsyn till parametrar som läsbarhet, placering på sidan och antal annonser. Dessa uppdateringar resulterade i att vissa webbsidor fick sämre synlighet.

För e-handlare betyder nyheterna att det blir ännu viktigare med relevanta produktbeskrivning för varje produkt. Kopiera inte leverantörens produktbeskrivningar rakt av, då det är troligen flera andra som använder samma. Förbättra beskrivningen, och gör den relevant gentemot produkten och de nyckelord som är viktiga för den specifikt. Se till att ha kvalitativt och unikt beskrivande innehåll för kategorierna. Se till att all text är lättläst och undvik att fylla ut med annonser.

Ingen garanterad synlighet med avancerade utdrag
En annan äldre nyhet som kan vara värd att nämna är avancerade utdrag (rich snippets). Avancerade utdrag har funnits ett bra tag, men används nu mer av sökmotorerna. Det handlar om att beskriva information genom att strukturera upp den. I vissa fall brukar använda begreppet den semantiska webben när pratar om detta fenomen. Om man implementerar avancerade utdrag i sin webbshop, kan Google välja att visa det innehåll som sökmotorn Google tycker är mest relevant och korrekt.Generellt brukar klickfrekvensen öka när ett avancerat utdrag inkluderas i sökresultatet. Det är dock inte garanterat att Google kommer inkludera ett avancerat utdrag i sökresultatet även om man har strukturerat upp informationen enligt alla regler.I detta exempel ser vi hur stjärnor och antal recensioner kommer med i sökresultatet

Det är mycket buzz omkring Google +. Hur kan e-handeln dra nytta av det nya nätverket?

Lite roligt att du säger buzz omkring Google+. Inte för att det rimmar, men för att Google Buzz var en social tjänst från Google som lades ner och ersattes av Google+.

Givetvis kan e-handeln dra nytta utav Google+ precis som Facebook då principerna för kommunikationsvägen är lika i båda nätverken. Skaran av användare på Google+ är inte alls lika många som på Facebook. Google+ har cirka 90 miljoner användare världen över, vilket motsvarar drygt tio procent av Facebooks användarskara. Men Google+ växer givetvis.

Både Google+ och Facebook är bra kanaler att marknadsföra sig i om man gör det på ett bra sätt. Det kan vara en kostnadseffektiv marknadsaktivitet med bra avkastning i slutändan.

Den aktivitet (delningar och +1) som sker gentemot webbplatsen på Google+ kommer ge en positiv effekt. Bland annat eftersom målsidan exponeras i användarnas flöde och på företagssidan. Aktivitet på Google+ kan även bidra till att de personer som följer en användare ser ditt innehåll i det vanliga sökresultatet som en form av rekommendation. Rekommenderat innehåll väger ofta väldigt tungt när det gäller köpbeslut och inköpsvanor. Google tolkar även detta som en positiv signal för målsidans ranking, om vi ser mer konkret till effekten för sökmotoroptimering.Ser vi på vad som kommer näst, så är det ytterliggare en satsning i det personliga söket. Detta är ”Search, plus Your World” som sagt ännu inte lanserats för svenska Google. Alltså, mer interaktion kring e-handlarens webbplats på Google+ kommer bidra till att innehåll från webbplatsen kommer få mer synlighet i sökresultaten.

Commerce Search är en annan Google-produkt som det pratas om, har den någon relevans för svenska e-handlare?

I dagsläget så finns inte Google Commerce Search (GCS) på svenska, men det kommer säkerligen inom den närmaste tiden. När det väl lanseras på svenska, så är det absolut relevant för e-handeln att titta närmare på GCS. Det handlar om att integrera en söktjänst som underlättae för besökaren att hitta rätt produkter i webbshopen.

I många fall finns det redan en sökfunktion på webbplatsen, men den kanske inte är så välutvecklad att den ger ett bra resultat gentemot sökfrågan. Med GCS som bygger på Googles ”maskinlärande” algoritmer får man en sökfunktion om bygger på relevans och erbjuder rättstavning, automatisk komplettering av sökfrågor med mera. Därmed får man en kraftfull sökmotor till webbshopen som är lik den vanliga söktjänsten.

GCS ska förhoppningsvis kunna driva fler besökare till avslut och därmed öka konverteringen på webbplatsen. Tyvärr kommer inte alla kunna dra nytta av funktionalitet eftersom GCS måste kunna implementeras rent tekniskt i webbshopen. Mycket hänger på att plattformsutvecklaren erbjuder stöd för GCS.

Läs fler tips från Carl Joel Mäattä här:
Mediaanalys-newsroom - Bekräfta dig som ägare för ditt innehåll
Mediaanalys-newsroom - Annonsers negativa inverkan på synligheten
Mediaanalys-newsroom- Google uppdaterar sökalgoritmerna

Linda Pedersen

Ecommerce org AB

 
 
COMMENTS
Bengt Gaulitz
seo, g-commerce

Som alltid med intressanta nyheter, även
om jag inte tror att Google plus kommer
att hjälpa oss upp i rankingen (serpen)

21 Feb 2012 15:53
Carl Joel Määttä
Executive SEO & Conversion Technician, MediaAnalys

Hej Bengt!
Tack för din kommentar.

Jag tror tvärtemot dig.
Framförallt av två anledningar.
För det första så från mitt eget experiment med +1 (knappen) har sett att det har en positiv påverkan.
För det andra så har Matt Cutts på Google bekräftat att de använder data från sociala medier för att ranka webbinnehåll.

Med Google+ har Google full insikt i vem det är som +1:ar och delar med sig av ett innehåll. Vissa har mer auktoritet än andra och därmed slagkraften för signalen.

Det kommer bli intressant att följa utvecklingen av Google+ och vilken betydelse det verkligen kommer att vara framöver.

23 Feb 2012 14:41
SHARE
 
LATEST COMMENTS
Malerier Galleri

Thank you for this fine article. It is not getting any easier to ge...

#SEO: Be Community-centric to Earn Links 1 comment
Joanna Holmgren

Hej! Jag behöver hjälp med allt detta då jag ämnar börjar sälja via...

#Varulager i andra EU-länder kan leda till momsregistreringsplikt i de länderna 1 comment
daniel larsson

Börja med content planen... https://expandtalk.se/content-marketing/c...

#5 Content Marketing Ideas for October 2016 1 comment
Alan Jordan

If someone wants his website to be visible to all then these tips are ...

#5 Basics to Make a Website Accessible 1 comment
Johannes Hannus

Vi har provat varubrev ett par gånger men tyvärr 'försvinner' minst 5%...

#Nya hot mot e-handlarna ställer krav på trygga transporter 3 comments
Birgitta Wangeskog

Om det är möjligt så verkar det säkrare att använda brevlådan för då v...

#Nya hot mot e-handlarna ställer krav på trygga transporter 3 comments
Per Ledin

Ingen belyser problemet med tjänsten varubrev Posten pushar för. Vi e-...

#Nya hot mot e-handlarna ställer krav på trygga transporter 3 comments
Birgitta Wangeskog

Bra med fler aktörer som tar ett helhetsgrepp på betalningar det gynna...

#Dibs utmanar Klarna med enklare betalningar 1 comment
Kent Markström

Hur bra som helst, och smidigt

#Storbankerna leder vägen för mobila betalningar 1 comment
Håkan Kuyumcu

Äntligen något som går åt rätt håll i utvecklingen av användarvänlighe...

#Riskbedömning gör att kunderna slipper 3D Secure 1 comment
 
 
All rights reserved. Copyright © Ecommerce.org 2009 - 2018
This website requires javascript and the latest version of Chrome, Firefox or Safari. Internet Explorer not fully supported.