Ecommerce community
 
 

Experternas SEO-tips 2:3

Linda Pedersen - 14 Feb-12
 
Under månadens tema har vi kontaktat tre SEO-experter för att höra deras bästa SEO-tips. Andre man att svara på våra frågor är Christian Rudolf som jobbar frilans med att lösa företags utmaningar med Google specifikt och internet i allmänhet. Christian driver även bloggen Disruptive.nu om SEO och e-handel.
Advert
Vad är viktigt att tänka på när man sökmotoroptimerar innehåll i en nätbutik?

Onsite sökmotoroptiering innebär alltid en massa detaljer, till exempel h2, men det finns några större koncept jag tycker man skall rikta blicken mot, innan man gräver ned sig bland detaljer i själva shoppen.

Prioriteringar - Var får du mest bang for the buck? Börja med den produktkategorin du tjänar mest på. Fokusera på den kategorin både offsite och onsite innan du jobbar vidare med resten av sajten. I slutändan är det ju inte placeringar i Google som är det viktiga, utan cash in i företaget. Sök är en process som aldrig tar slut, det finns alltid något mer att göra och man vill aktivt välja den mest lönsamma åtgärden.

Sajtstruktur - Tänk igenom din sajt innan du bygger den. Skaffa koll på vilka kategorier som är viktigast för dig, optimera sajten så att dessa kategorier får prioritet genom internlänkning eller att de viktigaste kategorierna är de första kategorierna Google hittar när din första sida indexeras.

Det är inte det lättaste att veta vad som är viktigast innan du lanserat sidan men det finns tre sätt att göra dina gissningar bättre:
  • Google keyword tool. Här kan du gräva bland en hel del data från Google. Du kan se antal sökningar på ord som är relevanta för dig. Tänk på att inte ta datan som en absolut sanning utan mer som en indikation.
  • Kolla på konkurrenterna. Se vad de prioriterar genom att kolla vad de prioriterar på sin websida. Ställ dig frågan var deras lönsamhet kan vara
  • Gör testkampanjer i Adwords innan du lanserar, för att verifiera antal sökningar på ord du tror är viktiga för dig.

Det är aldrig försent att göra sina prioriteringar. Även för er som har sajter, gå igenom nyckelorden. Räkna på vad som är mest lönsamt och börja prioritera de kategorierna där ni har bäst lönsamhet. Ni vet ju väldigt mycket mer om er trafik är de som ännu inte lanserat. En fördel ni måste nyttja. Gör om internlänkning i din webshop och skaffa länkarna till de mest lönsamma kategorierna. Har du trafik, bör du också prioritera att förbättra konverteringen. Investeringar i konvertering, givet att du har trafik, är alltid den lägst hängande frukten.

Texter- Google älskar text
Ett misstag som de flesta e-handlare gör i mer eller mindre utsträckning är att de har för lite texter eller kopierade texter till sin shop. Det är tråkigt för Google älskar text. Det är via text Google skaffar sig en uppfattning om vad en url eller en domän handlar om. För att du skall ranka på många ord, behövs också mycket text. Alla kombinationer som dina kunder söker på behöver finnas på din websida och eftersom det är omöjligt att veta i de flesta fall vad dina kunder kan tänkas söka behöver man skriva mycket nyttig text.

Ett gott exempel på just detta är en artikel jag har om Iphone apps på en portal jag startat. På en enda url, en artikel om Iphone apps, får jag trafik från Google och Bing på nästan 5000 nyckelord eller nyckelordskombinationer under en månad. Jag har bara aktivt optimerat den för 3-4. De andra kommer för att det är mycket text på sidan.Tänk på klicket, inte på positionen i Google
Skriv titlar och descriptions som är magnetiska för sökaren. Tänk inte på Google utan använd samma principer som när ni jobbar med pay per click eller copywriting. I slutändan handlar det inte om ranking utan att få människor att klicka och tänker man för mycket på att tillfredsställa Google kan det minska antalet möjliga klick.

Hur tar man enklast reda på vilka nyckelord och fraser man bör arbeta med?

Det bästa sättet är att kolla ditt adwordskonto. Där finner man mycket data kring nyckelord, antal sökningar och konvertering för ord och ordtyper. Är det rätt uppsatt finner du all data du behöver där.

Har man inte tillgång till ett Adwordskonto är det Google keyword Tool som gäller. Det är ett verktyg där Google presenterar data kring olika sökningar. Var dock en aningen skeptisk till datan.

Hur skapar man en effektiv länkstrategi och vad bör man tänka på?

Min erfarenhet säger mig att en köpt länkstrategi alltid är effektivast. Den insikten bygger på att länkar alltid kostar, antingen pengar eller tid. Men vill man inte använda den metoden finns det några beprövade alternativ:

  • Produktrecensioner hos bloggare - Lättaste sättet att få bloggare att skriva om dina produkter är är att köpa in produkter som är som gjorda för detta. Köp in något som är speciellt, annorlunda och kanske anpassat för någon speciell typ av människa. Jag brukar säga som exempel att om du driver en butik som säljer Iphone-skal, beställ hem Iphone-skal för hårdrockare som är sjukt snygga. Sedan skickar du dem till hårdrocksbloggare och alla kommer skriva om den och hänvisa tillbaka till dig och du rankar högre på “Iphone skal” men du säljer kanske inga fler skal för hårdrockare, då det är en ganska nischad produkt.
  • Kuponger/rabatter - Alla vill ha rabatter. Rabatter och kuponger är som gjorde för uppmärksamhet och genom att dela ut dem till väl valda individer på internet kan du få länkar i gengäld, tex till bloggare, forum eller sajter som handlar om kuponger och rabatter. Många av dessa kommer driva mycket trafik också utöver länkkraft. Många vill göra en bra affär på nätet.
  • Tävlingar -Priserna i tävlingen är ett incitament för bloggare att länka till dig


Vilken tycker du är den mest intressanta nyheten på området och hur kan e-handlare dra nytta av detta?

Jag tycker två fenomen som egentligen inte är så nya men som börjar få riktigt bra fart är mest intressanta. Dels är det sök via mobilen. Mobiltrafik är för vissa e-handlare redan affärskritisk och under 2012 kommer många fler upptäcka att mobiltrafiken och hur lönsam den är.

Det andra fenomet kallas rich snippets och kan enklast beskrivas som en typ av tag som gör att du kan berätta för Google vilken typ av innehåll du har. Det finns så du kan markera produktrecensioner, betyg, video och mycket mer. Fullständig lista finner du här (http://www.schema.org/docs/schemas.html)

Nedan ser du ni bild på hur det kan se ut. Även om placeringen med rich snippet är en bit ned på sidan, dras ögat till den träffen och ökar sannolikhet att sökaren klickar på din länk. I detta fallet beskriver rich snippets det genomsnittliga betyget.Har du några andra tips till e-handlare som jobbar med sökmotoroptimering själva?

Ett tips som nog inte är så välkänt i e-handelskretsar är att man kan använda affiliateprogram för att ranka bättre i Google. De flesta e-handlare har ett affiliateprogram. Väljer man rätt affiliateprogram kan man få både länkenergi till sin shop och affiliate trafik. Ett svenskt bolag vars system är anpassat för detta är Adtraction (http://adtraction.com/) Varje gång en affiliate länkar till din e-handel skapas också en länk som Google uppskattar. Detta säkerställer att din domän får löpande nya länkar utan att du behöver jobba så hårt för dem.

Läs mer här:
Disruptive.nu

Linda Pedersen

Ecommerce org AB

 
 
COMMENTS
SHARE
 
LATEST COMMENTS
Malerier Galleri

Thank you for this fine article. It is not getting any easier to ge...

#SEO: Be Community-centric to Earn Links 1 comment
Joanna Holmgren

Hej! Jag behöver hjälp med allt detta då jag ämnar börjar sälja via...

#Varulager i andra EU-länder kan leda till momsregistreringsplikt i de länderna 1 comment
daniel larsson

Börja med content planen... https://expandtalk.se/content-marketing/c...

#5 Content Marketing Ideas for October 2016 1 comment
Alan Jordan

If someone wants his website to be visible to all then these tips are ...

#5 Basics to Make a Website Accessible 1 comment
Johannes Hannus

Vi har provat varubrev ett par gånger men tyvärr 'försvinner' minst 5%...

#Nya hot mot e-handlarna ställer krav på trygga transporter 3 comments
Birgitta Wangeskog

Om det är möjligt så verkar det säkrare att använda brevlådan för då v...

#Nya hot mot e-handlarna ställer krav på trygga transporter 3 comments
Per Ledin

Ingen belyser problemet med tjänsten varubrev Posten pushar för. Vi e-...

#Nya hot mot e-handlarna ställer krav på trygga transporter 3 comments
Birgitta Wangeskog

Bra med fler aktörer som tar ett helhetsgrepp på betalningar det gynna...

#Dibs utmanar Klarna med enklare betalningar 1 comment
Kent Markström

Hur bra som helst, och smidigt

#Storbankerna leder vägen för mobila betalningar 1 comment
Håkan Kuyumcu

Äntligen något som går åt rätt håll i utvecklingen av användarvänlighe...

#Riskbedömning gör att kunderna slipper 3D Secure 1 comment
 
 
All rights reserved. Copyright © Ecommerce.org 2009 - 2018
This website requires javascript and the latest version of Chrome, Firefox or Safari. Internet Explorer not fully supported.