Ecommerce community
 
 

Små beteendeförändringar är nyckeln till framgång

Fredrik Lennström, Relation Manager, Klarna AB - 12 Mar-13
 
Små beteendeförändringar är nyckeln till fortsatt framgång för e-handeln enligt Fredrik Lennström från Klarna.
Advert
Trots imponerande omsättning och en urstark tillväxt är e-handeln fortfarande ung och i ständig förändring. Det som vi idag ser som standardlösningar och fullt naturligt är med all säkerhet inte de alternativ vi kommer att se och använda om något eller några år. En sak som tydligt förändrats, och fortsätter förändras med nya innovationer, är hur enkelt det är för slutkunden att slutföra själva köpet.

När e-handeln var ung och Amazon gick i frontlinjen så var registrering av kunduppgifter en naturlig del av själva köpprocessen. I Sverige anser de flesta idag att registrering som en förutsättning för köp ofta leder till avbrutna köp och inte erbjuder en optimal kundupplevelse. Amazon håller fortfarande fast vid sitt registreringskrav, men de har utvecklat det till att inkludera lagring av kortuppgifter. På så sätt kan de nu erbjuda en supersnabb köpprocess för de som redan innan är registrerade.

Är du säker på att du verkligen vill detta?
En tydlig beteendeförändring under senare år är att användare förväntar sig att en knapp eller länk faktiskt direkt utför det den utger sig för att göra. Tidigare var man oftast tvungen att både en och två gånger bekräfta olika steg i processen. Men exempel som nedan är nu allt mer sällsynta.

Amazon 1-click
Amazon har en intressant strategi för att underlätta köp, 1-click. De gör det möjligt att lägga ordern mycket snabbt och enkelt. Eventuella korrigeringar kan användaren i stället göra i efterhand.

Man väljer först vad man vill köpa och lägger det i kundvagnen. Då finns det en uppmaning att logga in för att använda 1-click vid beställning.När man har loggat in ser det ut så här.Om man nu klickar på "Pay in SEK..." så läggs ordern direkt med de sparade kortuppgifterna.Man har nu 30 minuter på sig att ändra orderns uppgifter, till exempel ändra betalsätt eller fakturaadress.Ett liknande svenskt exempel
Headweb säljer streamade filmer. De erbjuder, precis som Amazon, möjligheten att registrera ett konto och där lagra sina kortuppgifter. Att hyra en film blir då en superenkel process.När man klickar på hyrknappen erbjuds man chansen att byta betalsätt eller att belasta det lagrade Visakortet.Ytterligare exempel där man kan handla enkelt och smidigt genom förregistrering är Apples Appstore, Ebay och Ebays svenska variant Tradera.

Vi på Klarna inspireras av alla dessa bra lösningar med konsumentens bekvämlighet i fokus, samtidigt som både vi och handlarna naturligtvis ser positivt på färre avbrutna och fler genomförda köp och därmed ökad tillväxt inom e-handeln. Allra tydligast är Amazon och Ebay där man genom att klicka på en köpknapp registrerar en order som man sedan kan göra eventuella ändringar på. Men fokus för både Amazon och Ebay är tydligt, det gäller att få den på förhand registrerade kunden att både mentalt och legalt köpa och betala sin order i kassan.

Ta bort registreringskrav och separera köp från betalning
En svaghet med Amazons lösning är att man som kund tvingas till en registrering av både sina adressuppgifter och sitt kort. Detta är något som kan ses som ett köphinder.

En bra lösning på två problem är ett system som utan inloggning ger samma upplevelse som Amazons 1-click. Kan man dessutom frikoppla själva betalningsprocessen från köpprocessen säkrar man i så hög grad som möjligt beställningen från kunden. Det kan man göra antingen genom att ge kunden kredit eller genom att lagra kortnumret kunden använder. Det är oftast i betalningsskedet som trösklar dyker upp i form av tekniska problem, tveksamhet att lämna ut uppgifter eller krav på information som kunden ej kan utantill.

Ett traditionellt köpflödeFör att ordern ska kunna sparas och levereras så är handlare och konsument beroende av att hela kedjan fungerar, inklusive funktionen på valt betalsätt. Uppstår något problem i kedjan så kan inte ordern läggas vilket resulterar i tappade köp för butiken. Det kan till exempel handla om problem med 3d-secure inloggning för kortköp, tekniska problem någonstans i den långa kedjan mellan konsument och banker vid direktbetalning eller helt enkelt att slutkunder inte har sitt kort tillhanda.

Ett alternativt köpflöde med separerad betalning
Frikoppling av de delar av köpprocessen som oftast leder till problem.E-handlaren kan ta emot ordern innan kunden faktiskt betalat för varorna. Inte bara genom att erbjuda exempelvis faktura eller delbetalning utan till och med när kunden vill betala i förväg med till exempel kort eller direktbetalning. Eventuella problem med själva betalningen kommer därför inte att hindra köpet. E-handlaren kan leverera varorna oavsett om och i så fall vilket problem som uppstår med betalningen i köpmomentet.

Fredrik Lennström

Relation Manager, Klarna AB

Jag är Klarnas öra mot e-handelsmarken. Har du frågor om e-handel i allmänhet och betalningar i synnerhet så kontakta mig.

Mina tidigare uppgifter som bland annat webbchef på Ginza AB har givit mig mycket erfarenheter om det mesta inom e-handel. Utnyttja det!

 
 
COMMENTS
SHARE
 
LATEST COMMENTS
Malerier Galleri

Thank you for this fine article. It is not getting any easier to ge...

#SEO: Be Community-centric to Earn Links 1 comment
Joanna Holmgren

Hej! Jag behöver hjälp med allt detta då jag ämnar börjar sälja via...

#Varulager i andra EU-länder kan leda till momsregistreringsplikt i de länderna 1 comment
daniel larsson

Börja med content planen... https://expandtalk.se/content-marketing/c...

#5 Content Marketing Ideas for October 2016 1 comment
Alan Jordan

If someone wants his website to be visible to all then these tips are ...

#5 Basics to Make a Website Accessible 1 comment
Johannes Hannus

Vi har provat varubrev ett par gånger men tyvärr 'försvinner' minst 5%...

#Nya hot mot e-handlarna ställer krav på trygga transporter 3 comments
Birgitta Wangeskog

Om det är möjligt så verkar det säkrare att använda brevlådan för då v...

#Nya hot mot e-handlarna ställer krav på trygga transporter 3 comments
Per Ledin

Ingen belyser problemet med tjänsten varubrev Posten pushar för. Vi e-...

#Nya hot mot e-handlarna ställer krav på trygga transporter 3 comments
Birgitta Wangeskog

Bra med fler aktörer som tar ett helhetsgrepp på betalningar det gynna...

#Dibs utmanar Klarna med enklare betalningar 1 comment
Kent Markström

Hur bra som helst, och smidigt

#Storbankerna leder vägen för mobila betalningar 1 comment
Håkan Kuyumcu

Äntligen något som går åt rätt håll i utvecklingen av användarvänlighe...

#Riskbedömning gör att kunderna slipper 3D Secure 1 comment
 
 
All rights reserved. Copyright © Ecommerce.org 2009 - 2018
This website requires javascript and the latest version of Chrome, Firefox or Safari. Internet Explorer not fully supported.