Ecommerce community
 
 

Så här får du fler att anmäla sig till ditt nyhetsbrev

Alexander Bergqvist, Head of Web Analytics, MediaAnalys - 17 Sep-12
 
Alexander Bergqvist från Mediaanalys berättar hur du får fler prenumeranter på ditt nyhetsbrev.
Advert
Nyhetsbrev som marknadsföringskanal är en av de mest underskattade källor till konverterande trafik som finns. Många använder det, men de allra flesta är dåliga på att följa upp utskicken och lär sig därför inte av sina misstag. Läs vidare och skapa de perfekta förutsättningarna för ett framgångsrikt nyhetsbrev.

Spåra allt arbete du lägger ner
Som webbanalytiker känner jag att det är min plikt att uppmana dig som skickar ut nyhetsbrev att tagga länkarna för att kunna utvärdera och följa upp ditt arbete. Gör du inte detta så kommer trafiken från nyhetsbreven in som bland annat direkttrafik. Detta gäller för dig som använder Google Analytics för att spåra trafik på webbplatsen.

Steg för steg:
  1. Gå till Google Analytics: Verktyg för att skapa webbadresser.
  2. Skapa taggade länkar som du använder i nyhetsbrevet.
  3. Följ upp och analysera trafiken från nyhetsbrevet.
  4. Börja om från början.
Berätta varför man ska prenumerera på nyhetsbrevet
Har du koll på spårningen och känner att du lär dig om hur ditt nyhetsbrev mottages, då är det dags att arbeta för att skaffa sig fler prenumeranter. Har du en nätbutik så är den vanligaste placeringen av anmälning till nyhetsbrev precis innan beställningen skickas in.

Så här ser det ofta ut:


Det skulle lika gärna kunna se ut så här:


Poängen med nyhetsbrevet ska vara att prenumeranten får någonting tillbaka för att de ger dig tillåtelse att skicka reklam till dem. Som med alla informationstransaktioner så måste man ge något för att få något. Detta ska framgå tydligt där kunden gör valet och skulle kunna formuleras på följande vis: Ja, jag vill få specialerbjudanden och inspiration via nyhetsbrev. Då lyfter utgivaren istället fram ett värde för kunden, där det tidigare bara fanns en fråga om att få skicka nyhetsbrev.

Var noga med sekretessen
Det finns ingen som gillar spam, och till råga på allt så förknippas i många fall nyhetsbrev med spam. Därför är det ytterst viktigt att vara tydligt med att e-postadressen inte kommer att spridas vidare eller säljas. Informationen bör stå intill anmälningsformuläret.

Förbered prenumeranten
Precis som i många andra situationer där besökare ska utföra en handling eller ta ett beslut, kan det vara bra att måla upp en bild av vad som kommer att hända. Information som kan vara relevant är hur nyhetsbrevet kommer att se ut och med vilket intervall det kommer att skickas ut. Om du skickat ut ett nyhetsbrev varannan vecka kan tröskeln kännas lägre om kundens föreställning var att de skulle få ett mail om dagen.


Ett riktigt dåligt exempel där kundnyttan saknas (varför ska jag prenumerera på nyhetsbrevet?) tillsammans med information om hur hur ofta nyhetsbrevet ges ut, hur man avslutar prenumerationen, eller vad prenumerantens uppgifter används till.

Visa på social kredibilitet
Har du många som gillar din nätbutik på Facebook? Varför inte visa detta i anslutning till nyhetsbrevsanmälningen? Genom att visa sin sociala kredibilitet blir det lättare för kunder att ansluta sig till följet. Ett annat sätt att öka sin sociala kredibilitet är att lyfta fram omdömen från befintliga prenumeranter. Erbjud något i utbyte till dina mest lojala prenumeranter för att de tycker till om nyhetsbrevet och publicera det på webbplatsen.

Vänd dig till intresserade besökare
Att nyhetsbrev är en effektiv marknadsföringskanal har vi redan konstaterat. En faktor som spelar in för att göra den effektiv är att ha en kvalitativ lista med prenumeranter. Har du ingen som läser ditt nyhetsbrev så finns det ingen vits att skicka ut det. Ett sätt att skaffa sig ännu fler kvalitativa prenumeranter är att använda sig av verktyg som endast får intresserade besökare att börja prenumerera.


Vänd dig till redan intresserade kunder, med ett bra tidsbegränsat erbjudande och en rejäl kundnytta.

Exempel på ett sådant verktyg är Padiact, där du själv kan bestämma vilka besökare som ska få erbjudandet om att börja prenumerera, baserat på sidvisningar, tid-på-sida med mera. Poängen är att ta tillvara de intressen som besökaren har visar på webbplatsen, intressen vilka du sedan kan fånga upp med nyhetsbrevet.

Testa testa testa
Ingenting blir bättre om du inte har möjligheten att utvärdera resultatet av dina mödor. Därav vikten av att mäta nyhetsbrevet. För att utveckla kanalen och samtidigt säkerställa att de förändringar du gör ger en positiv effekt så behövs a/b-testning av både anmälningsformuläret men också nyhetsbrevet. Anmälningsformuläret testar du med exemplevis content experiments i Google Analytics. För nyhetsbrevet går det fint att använda Mailchimp.

Alexander Bergqvist

Head of Web Analytics, MediaAnalys

Jobbar som webbanalytiker på MediaAnalys. Hjälper företag att öka affärsvärdet av sina investeringar på webben. Konsultar, utbildar, talar, nätverkar.

 
 
COMMENTS
SHARE
 
LATEST COMMENTS
Malerier Galleri

Thank you for this fine article. It is not getting any easier to ge...

#SEO: Be Community-centric to Earn Links 1 comment
Joanna Holmgren

Hej! Jag behöver hjälp med allt detta då jag ämnar börjar sälja via...

#Varulager i andra EU-länder kan leda till momsregistreringsplikt i de länderna 1 comment
daniel larsson

Börja med content planen... https://expandtalk.se/content-marketing/c...

#5 Content Marketing Ideas for October 2016 1 comment
Alan Jordan

If someone wants his website to be visible to all then these tips are ...

#5 Basics to Make a Website Accessible 1 comment
Johannes Hannus

Vi har provat varubrev ett par gånger men tyvärr 'försvinner' minst 5%...

#Nya hot mot e-handlarna ställer krav på trygga transporter 3 comments
Birgitta Wangeskog

Om det är möjligt så verkar det säkrare att använda brevlådan för då v...

#Nya hot mot e-handlarna ställer krav på trygga transporter 3 comments
Per Ledin

Ingen belyser problemet med tjänsten varubrev Posten pushar för. Vi e-...

#Nya hot mot e-handlarna ställer krav på trygga transporter 3 comments
Birgitta Wangeskog

Bra med fler aktörer som tar ett helhetsgrepp på betalningar det gynna...

#Dibs utmanar Klarna med enklare betalningar 1 comment
Kent Markström

Hur bra som helst, och smidigt

#Storbankerna leder vägen för mobila betalningar 1 comment
Håkan Kuyumcu

Äntligen något som går åt rätt håll i utvecklingen av användarvänlighe...

#Riskbedömning gör att kunderna slipper 3D Secure 1 comment
 
 
All rights reserved. Copyright © Ecommerce.org 2009 - 2018
This website requires javascript and the latest version of Chrome, Firefox or Safari. Internet Explorer not fully supported.