Ecommerce community
 
 

Mobilen öppnar för innovativa betalsätt

Linda Pedersen - 9 Mar-12
 
Mobila betalningar täcker över ett vitt spektra av tekniska lösningar. Utbudet är lite av en djungel och till skillnad från väldens vanliga skogar verkar den mobil betaldjungeln växa och frodas.
Advert
För att skapa lite överblick för den som överväger att erbjuda eller använda ett mobilt betalsätt har vi tittat lite närmare på de olika lösningarna som finns tillgängliga på den svenska marknaden idag. Då många företag inte har ett publikt standardavtal har vi avhållit oss från att jämföra priser.

Kortbetalning i mobilen
Vi svenskar gillar att betala med kort, det är vårt främsta betalsätt, och att kunna betala med kort i mobilen skulle uppskattas av många konsumenter. Men för att man som konsument ska vilja betala med kort måste det kännas enkelt och säkert.

Dibs
Några få aktörer har satsat på att göra kortbetalning tillgängligt för kunder som shoppar via mobilen. På marknaden finns bland annat Dibs anpassade lösningar; mobilt betalfönster och en integrerbar app. Betalfönstret stöder Iphone, Android och Nokias smartphones.

Har man som nätbutik tänkt att utveckla en egen app, kan en integrerad betalapp vara en smidig lösning. Denna stöder både Android och IOS och utseendet kan anpassas. Just nu finns den tillgänglig i beta-version.


Skärmdump från Dibs.se

Nets
Även Nets erbjuder sina kunder att använda en anpassad betaldialog, men detta kan kräva att nätbutiken skaffar eget PCI-certifikat. Väljer man standardlösningen Netaxept Mobile, är detta redan fixat och den följer även nationella och internationella normer.

Kundens pengar dras från önskat Visa, Mastercard eller American Express. Lösningen kräver att kundens mobil stöder xhtml 1 och har abonnemang som tillåter internetuppkoppling. Kunden får själv fylla i kortnummer, giltighetstid och cvv-kod.

Payex
Payex har flera olika lösningar för betalningar direkt via mobilen och kundens kreditkort. Dels erbjuds ett wap-gränssnitt, dels ett IVR (Interactive Voice Response) och en integrerbar app. Dessutom finns möjligheten att kunden kan registrera sitt kreditkort för sms-betalning.

Konto med snabbkopplat kort
Det finns en mängd olika lösningar som låter kunder snabbkoppla sitt kort till ett konto. För kunden innebär det ett visst förarbete med att registrera kortet, men därefter förenklar detta betalprocessen. I och med ökad användning av mobila enheter kommer detta betalsätt säkert öka med tiden. Redan nu finns många olika former av lojalitetsprogram knutna till olika former av konton.

Paynova
Paynova har en mobil betallösning som liknar ett konto hos nätbutiken. Denna kallas profilbetalning och förutsätter att kunden och nätbutiken redan har en etablerad relation. Kunden identifierar sig genom någon form av inloggning och kan sedan registrera ett eller flera kort. Kunden väljer därefter vilket som ska användas för betalning via nätbutikens m-sida eller via sms.

Payair
Payair har tagit fram en mer kundorienterad kontolösning som använder QR-koder för att registrera varor i en slags snabbkassa. Betalningen sker via en app som kunden laddar ner till sin smartphone. Appen knyts sedan till ett eller flera Visakort eller Mastercard. Känslig information sparas inte i telefonen utan skickas krypterad och varje transaktion ska godkännas med en pinkod.


Skärmdump från Payair.se

Just nu erbjuder bland annat Webhallen och Siba sina kunder att betala på detta sätt. Payair har med denna lösning bäddat för att man på sikt kan scanna en QR-kod var som helst och genomföra sitt köp just där och då.

En av de stora fördelarna med att knyta sitt kort till någon annan typ av konto eller betalmetod är naturligtvis att det ger smidigare transaktioner och att konsumenten undviker att exponera sina kortuppgifter i olika sammanhang.

Faktura i mobilen
Svenskarnas näst populära betalsätt online är faktura. Klarna som är ledande inom detta segment, erbjuder även en enkel, men unik mobillösning. Den hämtar telefonnummer från den enhet konsumenten beställer ifrån och använder detta som faktureringsunderlag.

Kunden själv behöver inte logga in eller knappa in någon information så länge detta fungerar. Om inte, ber man kunden lägga in sitt personnummer manuellt. Sedan får han eller hon godkänna sina uppgifter, och första fakturan dimper ner i postlådan som vanligt tillsammans med en vägledning om tjänsten. Återkommande kunder får faktura via sms eller faktureras via sitt Klarna-konto.

Plånböcker i olika skepnader
Medan en kontolösning knyts till en primär aktör, har de mobila plånböckerna en bredare användning. De flesta plånbokslösningar tillåter transaktioner till kontot på flera sätt och en del satsar även på transaktioner mellan privatpersoner.

Efter fiaskot med cashkortet har bankerna varit försiktiga med plånböcker. Istället har vi fram tills nu sett att de, och kortföretagen, satsar på att integrera sina produkter i andra aktörers produkter.

Förekomsten av olika digitala och mobila plånböcker har exploderat sedan 2010, mycket tack vare utvecklingen av NFC-teknik. Även om den används i begränsad skala i Sverige är det ingen tvekan om att den växer. Mest omtalad på svenska marknaden är nog telebolagens kommande Wywallet, men det finns en rad plånböcker som varit igång en längre tid.

Paypal
Störst i världen är Paypal, som är mycket utbrett även bland svenska konsumenter. Paypal har integrerat flera lösningar i sin produkt och gör det möjligt för användaren att både skicka och ta emot pengar på sitt konto. Paypal har bland annat en instore-app som gör det möjligt att betala i butik via NFC-taggar, medan deras vanliga app låter dig administrera ditt konto via mobilen likt ett vanligt bakkonto med ett antal ”nice to have”-funktioner.Här ses Paypals mobilapp till vänster och InStore-appen med NFC-stöd till höger

Payson
Payson var några av de första att utveckla den nya generationen av plånböcker här hemma. Deras app för Iphone är kopplad till användarens Facebook-konto och tillåter betalningar mellan användare. Likt Paypal har de valt en lite annan väg ut till konsumenterna, och deras säkra lösningar för begagnade varor har fått många att stifta bekantskap med detta betalsätt via Tradera, Blocket och så vidare.

NFC-plånbok
Payex har tagit fram en kraftfull mobil plånbok som bygger på NFC-teknik. Den som inte har NFC i sin mobil kan köpa en så kallad RFID-bricka som fästs på telefonen med ett klistermärke. Med detta konto kan konsumenter handla i fysiska butiker genom att swipa-telefonen vid kassan.Pressbild, Payex

Telefonen aktiveras i betalläge och transaktionen påbörjas. Upp till 9,99 SEK accepteras automatiskt, medan belopp upp till 299,99 SEK kräver ett ok från användaren. Högre belopp godkänns via en pinkod. För att handla online i anslutna butiker, sätter konsumenten telefonen i betalläge och knappar in en sexsiffrig kod från kassasidorna i telefonen. Därefter är man klar till att genomföra transaktionen. Denna lösning fungerar även i olika varuautomater.

QR-pilot
Seamless är ytterligare en aktör på den svenska marknaden som har valt att utnyttja QR-koder för att skapa förbindelse mellan butik och konsument. Deras produkt SEQR är en plånbok som aktiveras när mobilen scannar en QR-kod vid den aktuella kassan.

Konsumenten godkänner köpet med pinkod och har koll på sina transaktioner direkt i mobilen. SEQR testas just som nu ett pilotprojekt hos cafékedjan Espresso House och är inte kopplat till något kreditkort.

Kreditkort till den digitala plånboken
Skrill, som tidigare hette Moneybrookers, har haft sin digitala plånbok ganska länge. Liksom Paypal är den lämplig för personer och företag som vill hantera transaktioner i olika valutor. Ingen känslig information skickas vilket sänker risken för bedrägeri. Kunden betalar via lösenord och pinkod.Omvänd koppling, Skrills plånbok tillåter att konsumenten kopplar ett Mastercard till den

Skill har även tagit fram ett förbetalt Mastercard som låter konsumenter handla gratis i alla länder. Kortet knyts till konsumentens digitala plånbok och kan användas överallt där man accepterar vanliga Mastercard. Med i paket följer även en rad erbjudanden och rabatter från olika business partners. Även Netteller erbjuder denna typ av kort i anslutning till deras digitala plånbok, som dock inte har någon mobil app i nuläget.

Härutöver kommer en rad olika plånböcker knutna till vissa produkter eller varumärken. Ericsson Money är en sådan, men denna kommer att stängas ner för nya kunder från 3 april 2012.

Wywallet
Wywallet som ägs av Telia, Tre, Telenor och Tele2 kommer nå 97 procent av Sveriges mobilanvändare. Wywallet kommer att satsa på en bred anslutning från handeln och olika servicefunktioner i samhället. Troligtvis kommer bussbiljetter, sms-parkering och så visare att knytas till denna digitala plånbok som därmed kommer att få en bred spridning bland användare som önskar att använda dessa tjänster.

I och med att dessa fyra aktörer sätter sig tungt på marknaden kommer de aktörer som nu erbjuder olika former av telefon- och sms-betalning att få stenhård konkurrens.

Betala via mobilräkningen
Sedan ett antal år tillbaka har man kunnat betala olika typer av produkter och tjänster via sms och samtal. För digitalt innehåll är denna typen av mikrobetalningar mycket vanlig. På marknaden finns en mängd aktörer som erbjuder sms-baserade lösningar med små individuella finesser. De flesta av är begränsade av ett maxbelopp på 200 SEK och de kunder som ännu inte registrerat sitt kontantkort kommer inte att kunna använda detta betalsätt efter att betallagen ändrats.

Cellsynt, Payer, Link Mobile Solutions, Mosms,SMS-Teknik, Allopass,Viatel, Wiredge/Mypay, Wobtel och Telenor (Content Charger) är några av de företag som erbjuder mobilbetalning via telefonräkningen eller förbetalda kontantkort.

Linda Pedersen

Ecommerce org AB

 
 
COMMENTS
SHARE
 
LATEST COMMENTS
Malerier Galleri

Thank you for this fine article. It is not getting any easier to ge...

#SEO: Be Community-centric to Earn Links 1 comment
Joanna Holmgren

Hej! Jag behöver hjälp med allt detta då jag ämnar börjar sälja via...

#Varulager i andra EU-länder kan leda till momsregistreringsplikt i de länderna 1 comment
daniel larsson

Börja med content planen... https://expandtalk.se/content-marketing/c...

#5 Content Marketing Ideas for October 2016 1 comment
Alan Jordan

If someone wants his website to be visible to all then these tips are ...

#5 Basics to Make a Website Accessible 1 comment
Johannes Hannus

Vi har provat varubrev ett par gånger men tyvärr 'försvinner' minst 5%...

#Nya hot mot e-handlarna ställer krav på trygga transporter 3 comments
Birgitta Wangeskog

Om det är möjligt så verkar det säkrare att använda brevlådan för då v...

#Nya hot mot e-handlarna ställer krav på trygga transporter 3 comments
Per Ledin

Ingen belyser problemet med tjänsten varubrev Posten pushar för. Vi e-...

#Nya hot mot e-handlarna ställer krav på trygga transporter 3 comments
Birgitta Wangeskog

Bra med fler aktörer som tar ett helhetsgrepp på betalningar det gynna...

#Dibs utmanar Klarna med enklare betalningar 1 comment
Kent Markström

Hur bra som helst, och smidigt

#Storbankerna leder vägen för mobila betalningar 1 comment
Håkan Kuyumcu

Äntligen något som går åt rätt håll i utvecklingen av användarvänlighe...

#Riskbedömning gör att kunderna slipper 3D Secure 1 comment
 
 
All rights reserved. Copyright © Ecommerce.org 2009 - 2018
This website requires javascript and the latest version of Chrome, Firefox or Safari. Internet Explorer not fully supported.