Ecommerce community
 
 

Kostnadseffektiv marknadsföring via sms

Rami Siman-Khodr, Key Account Manager, LINK Mobility AB - 23 Sep-13
 
Rami Siman-Khodr från Link Mobility berättar varför valet av leverantör vid sms-utskick handlar om mer än lägsta pris per skickat sms.
Advert
Vi på Link Mobility har de senaste åren fått allt fler e-handelskunder. Bara det senaste året har antal skickade sms ökat med 80 miljoner till 220 miljoner, mycket tack vare våra kunders kundklubbar. Det är en stark ökning och vi tror att detta kommer hålla i sig. Därför vill vi med denna artikel ge lite tips och råd till kommande satsningar inom sms-marknadsföring.

Prisintervallet för att skicka sms idag i Sverige spänner mellan cirka 16 och 55 öre per sms. Hur kommer det sig då att det kostar cirka 3,5 gånger så mycket på det dyraste stället jämfört med det billigaste? Svaret stavas oftast direktkoppling, men kan även vara att köparen av sms har fått en bra deal.

Genom direktkoppling kan beställaren få utförlig statistik från sin leverantör, inklusive exakta data om vad som sker med varje nummer i den mottagarlista som används.

Betala bara för de sms som når kunden
En seriös aktör tar endast betalt för de nummer sms:et verkligen når fram till. Med tillgång till statistik på utskicksresultat är detta möjligt. Nummer som fallerat kommer att framgå av statistiken, och dessa nummer skall heller inte debiteras beställaren. Så är dock inte fallet idag hos flera leverantörer. Oftast beror det inte på att leverantörerna luras eller vill tjäna en extra krona. Istället är det resultatet av att inte ha direktkoppling, och därmed saknas möjligheten att få fram utförlig statistik på utskicken.

Sms ska komma fram dagtid - inte på natten
Avsaknaden av direktkoppling, där leverantören inte har direkt kontroll på utskicket, och där sms:en går via östeuropeiska eller afrikanska rutter, är den direkta orsaken till att sms i vissa fall når mottagaren mitt i natten.

Med direktkoppling har leverantören möjlighet att ställa in så utskicken har ett par timmars livslängd innan sms:en stoppas från att skickas till de mobiler som vid utskickstillfället varit avstängda. Genom direktkoppling undviks problem som sms mitt i natten, vilka skapar irritation hos mottagaren och är besvärande för avsändaren (beställaren).


Utan direktkoppling går det inte att styra när sms:et når mottagaren.

Har leverantören verkligen direktkoppling?
Det finns även leverantörer som påstår sig ha direktkoppling, men med ett pris som avslöjar att detta knappast stämmer. Vanligt är att dessa leverantörer delar upp utskicken i olika delar där en tredjedel till halva mottagarlistan skickas via direktkoppling. I dessa fall handlar det snarare om andra- eller tredjeparts-leverantörer än direktkoppling i ordets verkliga betydelse.

Kvalitet eller kvantitet?
Priset per sms är självklart en viktig aspekt när ett utskick ska göras. Men vad är egentligen effektivast?

Ponera att det har skickats 100 000 sms med en leverantör till en kostnad av 24 öre per sms. Är detta billigare än att betala 45 öre med en leverantör som har direktkoppling där beställaren bara betalar för de sms som verkligen når fram till de tilltänkta mottagarna?

Det går inte att svara på dessa frågor utan statistik, och det går inte att få fram statistik utan direktkoppling. Utan direktkoppling kommer frågorna att hopa sig för beställaren eftersom det inte går att mäta resultatet, eller hur många som faktiskt fick sms:et.

Den relevanta frågan är egentligen om beställaren ska betala för antal skickade sms eller för antalet sms som har nått den tilltänkta mottagaren. För min del är svaret självklart.

Rami Siman-Khodr

Key Account Manager, LINK Mobility AB

Verksam som Key Account Manager på LINK Mobility Sverige. Mitt huvuduppgift inom affärsområdet E-handel är att hjälpa just online butiker, även fysiska, med en så effektiv närvaro i den mobila kanalen som möjligt. Idag hjälper vi kunder såsom KappAhl, Twilfit, Halens, Cellbes, Bubbleroom, Euronics, Cervera, The Body Shop, ICA, Coop, med fler.

 
 
COMMENTS
SHARE
 
LATEST COMMENTS
Malerier Galleri

Thank you for this fine article. It is not getting any easier to ge...

#SEO: Be Community-centric to Earn Links 1 comment
Joanna Holmgren

Hej! Jag behöver hjälp med allt detta då jag ämnar börjar sälja via...

#Varulager i andra EU-länder kan leda till momsregistreringsplikt i de länderna 1 comment
daniel larsson

Börja med content planen... https://expandtalk.se/content-marketing/c...

#5 Content Marketing Ideas for October 2016 1 comment
Alan Jordan

If someone wants his website to be visible to all then these tips are ...

#5 Basics to Make a Website Accessible 1 comment
Johannes Hannus

Vi har provat varubrev ett par gånger men tyvärr 'försvinner' minst 5%...

#Nya hot mot e-handlarna ställer krav på trygga transporter 3 comments
Birgitta Wangeskog

Om det är möjligt så verkar det säkrare att använda brevlådan för då v...

#Nya hot mot e-handlarna ställer krav på trygga transporter 3 comments
Per Ledin

Ingen belyser problemet med tjänsten varubrev Posten pushar för. Vi e-...

#Nya hot mot e-handlarna ställer krav på trygga transporter 3 comments
Birgitta Wangeskog

Bra med fler aktörer som tar ett helhetsgrepp på betalningar det gynna...

#Dibs utmanar Klarna med enklare betalningar 1 comment
Kent Markström

Hur bra som helst, och smidigt

#Storbankerna leder vägen för mobila betalningar 1 comment
Håkan Kuyumcu

Äntligen något som går åt rätt håll i utvecklingen av användarvänlighe...

#Riskbedömning gör att kunderna slipper 3D Secure 1 comment
 
 
All rights reserved. Copyright © Ecommerce.org 2009 - 2018
This website requires javascript and the latest version of Chrome, Firefox or Safari. Internet Explorer not fully supported.