Ecommerce community
 
 

EU lyssnade på kritiken – ändrade omstritt förslag om returfrakter

Stefan Pettersson, Tid. Business Developer - 10 Jun-11
 
EU har lyssnat på kritiken och dragit tillbaka förslaget om att säljaren ska betala returfrakten vid ångerköp. Läs allt om de nya reglerna här.
Advert
Ökad säkerhet för konsumenter online och gemensamt regelverk för säljarna är rubriken på överenskommelsen mellan EU-parlamentet och Rådet för Konsumenträttigheter (Council on the Consumer Rights Directive). Under ett möte måndag 6 juni bestämdes vilka regler som EU-parlamentet ska rösta om i sommar (juni eller juli). Därefter väntas reglerna bli tvingande EU-lag.

EU:s arbete med att införa gemensamma regler för e-handel inom unionen tog fart 2008 när EU-kommissionen beslutade att ta fram EU Consumer Rights Directive. Målsättningen var att skydda konsumenters rättigheter och införa en gemensam lägsta nivå för e-handel mellan medlemsländerna.

Vi går igenom de nya förslagen och förklarar vad de innebär i praktiken nedan.

14 dagars ångerrätt
Inom hela EU införs en lägsta ångerrätt på 14 dagar från att konsumenten har tagit emot leveransen. Om konsumenten ångrar sitt köp, oavsett anledning, har denna rätt att returnera inköpta varor till leverantören.

Köpesumman för varorna måste återbetalas till konsumenten inom 14 dagar från att ångerrätten utnyttjats. Det framgår inte av EU:s text om kringkostnader som exempelvis frakt och fakturaavgifter ska återbetalas till konsumenten. I Sverige har vi sedan tidigare lagkrav om att hela köpesumman inklusive kringkostnader ska återbetalas till konsument vid ångerköp.

Det framgår inte heller om återbetalning ska ske inom 14 dagar från att konsument skickar produkten i retur eller inom 14 dagar från att leverantören har erhållit produkten i retur. Vi hoppas självklart på det sistnämnda, annars öppnas för en ny sorts bedrägerier och det är inte vad e-handeln behöver.

Om säljaren inte informerar konsumenten om dennes rättigheter att ångra sitt köp förlängs ångerrätten automatiskt till ett år. Ansvaret för att bevisa att konsumenten har informerats ligger hos säljaren.

Ångerrätten utsträcks även att gälla för både home party-försäljning och onlineauktioner när säljaren är ett företag.

Digitala nedladdningstjänster har undantagits från ångerrätten. Där anses köpet fullbordat när nedladdningen påbörjats.

Vem betalar returfrakten vid ångerköp?
Förslaget att returfrakten skulle betalas av säljaren vid alla ångerköp överstigande 40 EUR blev, tack och lov, för mycket. Detta förslag har kritiserats hårt av branschen och även av oss på Ehandel.org. Vi har träffat handelsminister Ewa Björling i frågan, anordnat en namninsamling mot förslaget samt skrivit flera artiklar om det. Bo Lindell på Svensk Distanshandel har tidigare kallat förslaget för "en katastrof för e-handeln" medan den brittiska branschorganisationen för e-handel, IMRG, uppskattat kostnaden till otroliga 95 miljarder SEK per år (10 miljarder EUR). Under Global E-commerce Summit 2011 i Barcelona var en av de stora frågorna just förslaget om returfrakter. Pixmanias Ulric Jerome uppmanade till och med publiken att protestera mot förslaget som han hävdade hotade både e-handeln och entreprenörskapet inom EU.

Istället för att tvinga nätbutiken att betala returfrakten vid ångerköp måste nätbutiken i köpvillkoren tydligt informera konsumenten om vem som ska betala returfrakten. EU-parlamentet hoppas därmed att frågan om returfrakter ska användas som ett konkurrensmedel nätbutiker emellan. Vi har tidigare skrivit om och önskat exakt detta i vår artikelserie om handelshinder inom EU (du läser första delen här och andra delen här).

Leveranstid
EU har identifierat leveranstider som ett stort problemområde och inför därför en bortre gräns för när leverans måste ha skett. Med de nya reglerna måste leverans vid distansorder ske till konsumenten inom 30 dagar från ordertillfället. Sker inte leverans inom 30 dagar har konsumenten rätt att häva köpet. EU:s text beskriver inte vad som gäller för specialbeställda produkter som skjortor, markiser med mera varför vi tills vidare får anse att även dessa omfattas av de nya kraven på leveranstid.

Eftersom förslagen förväntas bli EU-lag går det inte heller att förhandla bort dem lokalt eller mellan säljare och köpare.

Det fastställs även att säljaren är obegränsat ansvarig för transportskador eller förlust fram tills konsumenten tagit emot leverans.

Rätten till information
De nya reglerna innebär att det ska vara tydligt vem det är som säljer en produkt. Vid en sökning i Butiksguiden på Ehandel.org fredag 10 juni visar det sig att 745 av 13754 listade företag inte har skrivit ut sin företagsinformation i sin nätbutik. När den nya lagen träder i kraft blir det alltså olagligt att inte tydligt skriva ut vem som står bakom en nätbutik. Lagen gäller både e-handel och postorder.

Det ska även framgå tydligt vad det totala priset blir. Förkryssade tillval måste därför inkluderas i totalsumman så kunden ser detta innan denne godkänner köpet.

Hantverkare undantagna
För att undvika en administrativ mardröm för yrkesarbetare som gör hembesök är dessa delvis undantagna från regelverket om skriftlig ångerinformation. I de fall det totala värdet understiger 200 EUR räcker det med muntlig information om konsumentens rättigheter. Detta gäller exempelvis en konsument som ringer en glasmästare och beställer ett nytt fönster.

Vid akuta ärenden, exempelvis en rörmokare som ska laga en vattenläcka och tar emot beställningen via sin telefon, anses ångerrätten olämplig och gäller inte enligt de nya reglerna.

Läs mer här:
http://www.europarl.europa.eu/pdfs/news/expert/infopress/20110607IPR20822/20110607IPR20822_en.pdf

Stefan Pettersson

Tid. Business Developer

Partneransvarig på Ecommerce.org 2011-03-07 till 2014-06-30.

Vill du kontakta mig så finns jag på Linkedin.

 
 
COMMENTS
SHARE
 
LATEST COMMENTS
Malerier Galleri

Thank you for this fine article. It is not getting any easier to ge...

#SEO: Be Community-centric to Earn Links 1 comment
Joanna Holmgren

Hej! Jag behöver hjälp med allt detta då jag ämnar börjar sälja via...

#Varulager i andra EU-länder kan leda till momsregistreringsplikt i de länderna 1 comment
daniel larsson

Börja med content planen... https://expandtalk.se/content-marketing/c...

#5 Content Marketing Ideas for October 2016 1 comment
Alan Jordan

If someone wants his website to be visible to all then these tips are ...

#5 Basics to Make a Website Accessible 1 comment
Johannes Hannus

Vi har provat varubrev ett par gånger men tyvärr 'försvinner' minst 5%...

#Nya hot mot e-handlarna ställer krav på trygga transporter 3 comments
Birgitta Wangeskog

Om det är möjligt så verkar det säkrare att använda brevlådan för då v...

#Nya hot mot e-handlarna ställer krav på trygga transporter 3 comments
Per Ledin

Ingen belyser problemet med tjänsten varubrev Posten pushar för. Vi e-...

#Nya hot mot e-handlarna ställer krav på trygga transporter 3 comments
Birgitta Wangeskog

Bra med fler aktörer som tar ett helhetsgrepp på betalningar det gynna...

#Dibs utmanar Klarna med enklare betalningar 1 comment
Kent Markström

Hur bra som helst, och smidigt

#Storbankerna leder vägen för mobila betalningar 1 comment
Håkan Kuyumcu

Äntligen något som går åt rätt håll i utvecklingen av användarvänlighe...

#Riskbedömning gör att kunderna slipper 3D Secure 1 comment
 
 
All rights reserved. Copyright © Ecommerce.org 2009 - 2018
This website requires javascript and the latest version of Chrome, Firefox or Safari. Internet Explorer not fully supported.