Ecommerce community
 
 

Från Hyper Island till Godis på nätet

Kristoffer Geiser, Tid. Redaktör / Webbutvecklare, Ecommerce org AB - 23 Aug-12
 
Erik Johansson (Sverige), Max Hammarberg (Sverige), Marthine Haugen Petersen (Norge) och Svetozar Milicevic (Serbien).
Fyra studenter från Hyper Island berättar om sin resa in i e-handelsvärlden.
Advert
Berätta lite om er själva?
Vi är en brokig skara människor från olika delar av världen och med ganska skilda intressen. Gruppen formades egentligen då vi såg en möjlighet att komplettera varandra med våra olika personligheter och kompetenser.

Det som knöt oss samman var ett stort intresse för e-handel och onlinemarknadsföring, viljan att själva skapa något och möjligheten att ständigt utmana oss själva samt utvecklas genom att öka våra kunskaper inom e-handel och onlinemarknadsföring utifrån det motto som från dag ett präntats in i oss från Hyper Island: Learning by doing. Dessutom så är vårt epitet som "The Candypigs" inte helt taget ur luften och om det är något vi kan enas om så är det att ingen av oss säger nej till godis om det erbjuds.

De enda krav vi gemensamt hade på varandra då vi bestämde oss för att börja jobba tillsammans var egentligen att detta inte skulle vara ett "vanligt" skolprojekt, utan vi ville från början satsa på något större och ett projekt där vi fick möjlighet att själva starta, driva och optimera en e-handel. Vi bestämde oss för att fritid, semester och sömn var något man kunde njuta av senare i livet och att vi aldrig skulle tveka på att testa nya saker. Det finns ingen idé som inte är värd att testa.

Vad fick er att plugga till e-handlare?
E-handel är inne i en mycket expansiv fas och alla i vår grupp gillar att ställas inför utmaningar samt att vi alla delar ett stort intresse för företagande och entreprenörskap.

Dessutom är Hyper Island en skola med mycket intressanta idéer och sättet att studera på är något som tilltalade alla i vår grupp. Mycket av de erfarenheter man bär med sig och kunskaper inom helt andra områden än e-handel är sådant som man kommer bära med sig för resten av livet.

Vad fick ni lära er under utbildningen?
Som student vid Ecommerce Business på Hyper Island får man möjlighet att verka inom en kreativ miljö och utveckla sina kunskaper när det kommer till gruppdynamik och självlärande, idé- och konceptutveckling, entreprenörskap, design samt att bygga en affärsverksamhet kring e-handel i stort.

Utbildningen ger även en bild av marknaden och industrin kring e-handel samt hur man bygger en e-handelsbutik med tillhörande marknadsföringsplan, strategier, kampanjer etc. Utbildningen på Hyper Island är baserad på kompetens från arbetslivet där alla föreläsare har anknytning till företag eller äger egna företag vilket resulterar i att en av de största fördelarna är att man får möjlighet att få praktisk kunskap samt knyta intressanta kontakter för framtiden.

Vad tycker ni om utbildningen?

Erik:
När jag kollade igenom olika utbildningar inom e-handel så fanns det bara ett alternativ. För mig är Hyper Island och Ecommerce Business det självklara valet om man är intresserad av att spetsa sina kunskaper inom området. Att få verka inom en så kreativ miljö och dessutom ständigt jobba praktiskt med sina egna projekt samt breifs från företag inom branschen är för mig det enda vettiga sätt att lära sig om en bransch med så pass snabba förändringar som denna.


Här föds idén till godisbutiken på nätet

Berätta lite om er nätbutik

Hur kom ni på idén?
Idén föddes under ett skolprojekt där vi försökte identifiera produkter som såldes med framgång och i stora volymer i fysiska butiker men där e-handel inte fanns eller inte kunde motsvara den känsla som fysiska butiker kunde erbjuda. Idén landade sedan bara i våra knän. Marthine vände sin dator mot gruppen och visade en överlycklig kompis som studerade utomlands som fått godis skickat till sig från sina föräldrar.

Erik svarade genast att han hade en exakt likadan bild på sin Facebook och det tog bara sekunder innan Max hade hittat en bild från sin tid som student i utlandet med sin flickvän poserandes på en bild likt de vi beskrivit ovan. Vi tänkte genast att så här svårt ska det inte vara att få tag på svenskt lösgodis i utlandet. Föräldrar eller vänner skall inte behöva springa till butiken för att plocka, betala och sedan skicka paket till utlandssvenskar.

Dessutom missar man här den speciella känslan som infinner sig när du står inne i en fysisk godisbutik. En hel rad med hyllor, till bredden fyllda med lådor med fantastiskt lösgodis och känslan av att stå där med din skopa i handen och att själv hugga in bland dina absoluta favoritsorter. Detta var en känsla som vi ansåg att man inte kunde komma i närheten av bland de få återförsäljare som vid denna tid fanns för svenskt lösgodis på nätet.

Hur ser er målgrupp ut?
Vår egentliga målgrupp är - alla. Men initialt så ville vi ge svenskar i utlandet som saknar svenskt godis en möjlighet att njuta av svenskt lösgodis vart de än befinner sig i världen. Vi vill även vara ett substitut till fysiska butiker då vi kan erbjuda våra kunder flera alternativ som är svårt att hitta i vanliga butiker.

Exempelvis en vegetarian som har svårt att hitta sitt favoritgodis eller inte vill leta med förstoringsglas bland innehållsförteckningar på lådor i butiken, någon som letar efter gamla klassiker som vanliga butiker sedan länge tagit bort från vanliga sortimentet, ett brett sortiment av sockerfritt godis och folk som i allmänhet är trötta på gammalt och ofräscht godis som inte alltför sällan har legat på golvet i en butik innan det når din egen påse.


Lagret inspekteras

Hur har det gått?
Än så länge så går det enligt våra planer. Vi lär oss nya saker varje dag, vi får jobba med något som vi tycker är fantastiskt roligt och vi ser dessutom stora möjligheter att öka försäljningen ganska rejält jämfört med våra nuvarande volymer. Vi är för tillfället inne i en fas där vi börjar få kontroll över de viktigaste delarna och börjar närma oss en mer expansiv fas där vi kommer lägga betydligt större fokus på att jobba med att hitta fler och även optimera nuvarande säljdrivande kanaler.

Vad har ni för framtidsvisioner?
Vår vision och motto kommer alltid att vara att skapa en e-handel som är så fantastisk att man inte kan lämna vår sida utan att ha lagt en order.

Vi har dessutom stora förhoppningar på att kunna dubbla resultatet från 2012 till 2013. Detta då vi börjar gå in i en fas där marknadsföring och optimering mot säljdrivande kanaler kan ges alltmer fokus.

Vårt mål är givetvis även att bli det självklara valet för alla kunder som letar efter svenskt lösgodis av högsta kvalitet.

Vad är det roligaste med att vara e-handlare?
Det roligaste är att det fortfarande inte finns rätt och fel inom e-handel. Man måste pröva sig fram och det som var praxis och "rätt" igår kan vara helt fel imorgon.

Erik:
Att mobilen plingar till och meddelar dig om en ny inkommande order, att få mail från en nöjd kund, att se att något du gjort faktiskt fungerar, när du kommer på en kreativ lösning på ett problem som faktiskt visar sig fungera, när folk uppskattar den service du erbjuder.

Saker som detta är otroligt tillfredsställande. Dessutom så är inte normer och regler för hur man "ska" sköta en e-handel satta. Man måste vara på tårna och testa olika saker för att bli framgångsrik. Detta är en stor utmaning men samtidigt precis det som gör det så roligt att arbeta med e-handel.

Max:
Det absolut roligaste med att vara e-handlare är ovissheten om vad som förväntas vara bra eller dåligt. Området är under en ständig utveckling och det gäller att ligga på topp med vad som görs i USA såväl som huset bredvid. Vem som helst kan lyckas få någonting stort över en kväll av en slump, men att bibehålla det, är någonting mycket svårare.

Sedan gillar jag det psykologiska effekterna som ligger bakom e-handel och dess mönster, att man såväl kan se att en dålig sommar ger bättre försäljning än vad en förväntat solig sommar hade gjort, med att folk sitter hemma i stugorna med en 4-G sticka och shoppar på nätet istället för att ligga på stranden. Så att försöka knyta samman och se sambanden som skapas på nätet är något jag tycker är underbart.?

Vad är det svåraste med att vara e-handlare?

Svetozar:
Jag försöker fortfarande vänja mig vid alla oväntade problem som ständigt dyker upp. Ibland lägger man ner oändliga timmar för att göra förbättringar på sidan, starta en marknadsföringskampanj eller liknande. Och trots att man känner sig så säker på att man gjort något bra så händer…. Ingenting. Inte en enda ny order eller så reagerar inte kunderna alls så som man väntat sig. Jag har inga problem med ”learning by failure”, men det svider alltid lite när man inte hittar rätt varken andra eller tredje gången.:)


En glad Svetozar gör i ordning lite bjudgodis

Marthine:
Att en webbshop är öppen 24 timmar, 365 dagar om året. Sidan kan crasha när man är på bio eller på ett flyg till Thailand. Det är givetvis omöjligt att vara stand by 24/7. Men det är svårt när man känner att man egentligen aldrig kan checka ut helt och hållet.

Max:
Det svåraste är att veta vad som är 100 procent rätt för just din e-handel, bara för att det fungerar för en annan betyder inte nödvändigtvis att det ska fungera för er, att man inte ska stirra sig blind på andras siffror utan istället utgå från sina egna.


Max ordnar med påskäggen

Vilka aha-upplevelser har ni fått under er resa?
Innan man själv var online med en egen näthandel så var man otroligt kritisk när man besökte andra e-handelssidor. Man kunde ständigt anmärka på små fel, klaga på design, utbud, priser eller liknande. När man själv tar ansvar för allt från att bygga, optimera, marknadsföra och underhålla en sida så förstår man tydligare varför vissa saker ibland får mindre tillsyn.

Erik:
Min största aha-upplevelse är alltså egentligen att jaha, jäklar, saker tar verkligen tid. Jag kan inte göra en 100 procent insats angående precis allt jag företar mig. Ibland måste saker bara bli gjorda.

Vilka tips har ni till de som vill starta sin egen e-handelsresa
"Learning by doing." Det är bara att testa allt!

Se till att få upp din butik och få igång försäljningen. Du kan läsa bloggar, böcker och guider dagarna i ända. Men det är när du själv prövar något som du kan utvärdera ditt resultat och faktiskt lära dig något.

Sen skadar det inte heller att lyssna på dina kunder. Det är dem som vet bäst och det är tillslut dem som bestämmer hur framgångsrik du kommer att vara.

Dessutom så är det en stor fördel om du själv gillar den produkt du säljer. Och vem älskar inte godis?

Besök Godis på nätet
www.godispanatet.se

Godis på nätet i Butiksguiden
Godis på nätet

Kristoffer Geiser

Tid. Redaktör / Webbutvecklare, Ecommerce org AB

Tidigare webbredaktör / utvecklare på Ecommerce.org. Avslutade min anställning 27 juni 2014. Jag finns på LinkedIn om ni vill komma i kontakt med mig.

 
 
COMMENTS
SHARE
 
LATEST COMMENTS
Malerier Galleri

Thank you for this fine article. It is not getting any easier to ge...

#SEO: Be Community-centric to Earn Links 1 comment
Joanna Holmgren

Hej! Jag behöver hjälp med allt detta då jag ämnar börjar sälja via...

#Varulager i andra EU-länder kan leda till momsregistreringsplikt i de länderna 1 comment
daniel larsson

Börja med content planen... https://expandtalk.se/content-marketing/c...

#5 Content Marketing Ideas for October 2016 1 comment
Alan Jordan

If someone wants his website to be visible to all then these tips are ...

#5 Basics to Make a Website Accessible 1 comment
Johannes Hannus

Vi har provat varubrev ett par gånger men tyvärr 'försvinner' minst 5%...

#Nya hot mot e-handlarna ställer krav på trygga transporter 3 comments
Birgitta Wangeskog

Om det är möjligt så verkar det säkrare att använda brevlådan för då v...

#Nya hot mot e-handlarna ställer krav på trygga transporter 3 comments
Per Ledin

Ingen belyser problemet med tjänsten varubrev Posten pushar för. Vi e-...

#Nya hot mot e-handlarna ställer krav på trygga transporter 3 comments
Birgitta Wangeskog

Bra med fler aktörer som tar ett helhetsgrepp på betalningar det gynna...

#Dibs utmanar Klarna med enklare betalningar 1 comment
Kent Markström

Hur bra som helst, och smidigt

#Storbankerna leder vägen för mobila betalningar 1 comment
Håkan Kuyumcu

Äntligen något som går åt rätt håll i utvecklingen av användarvänlighe...

#Riskbedömning gör att kunderna slipper 3D Secure 1 comment
 
 
All rights reserved. Copyright © Ecommerce.org 2009 - 2018
This website requires javascript and the latest version of Chrome, Firefox or Safari. Internet Explorer not fully supported.