Ecommerce community
 
 

Norsk e-handel i praktiken

Jonas Karlsson, Marknads- & Försäljningschef, Askås - 19 Jun-12
 
Jonas Karlsson, mångårig e-handelsexpert på Askås, berättar varför han vill att fler nätbutiker börjar sälja till Norge samt hur de gör det rent praktiskt.
Advert
All fler svenska e-handlare säljer till sina grannar i väst och bolagsetablering, moms och införtullning är heta ämnen i svenska forum. jag kommer dock i denna artikel koncentrera oss mest på e-handeln i sig, och vad du som e-handlare bör fokusera på i ditt bemötande med norska kunder. Dessutom ger jag dig tips om en rad nyttiga länkar.

Den svenska e-handeln internationaliseras, och övriga Norden håller på att bli en hemmamarknad för e-handlare. En stark efterfrågan i våra grannländer samt väl utvecklade e-handelstjänster som stödjer export gör att även mindre e-handlare vågar ta steget att bli internationella.

Internationalisering ett måste
- Arbetar man på en nischmarknad är internationalisering ett måste för att få upp försäljningen på en lönsam nivå, säger e-handelsprofilen Urban Lindstedt som bland annat har skrivit boken E-handlarens handbok, samt driver Yogabutiken Miguru.


Det saknas inte tullhinder och byråkrati vid e-handel över gränsen till Norge.

Trots tullhinder och byråkrati känns Norge som den hetaste e-handelsmarknaden, enligt Urban Lindstedt. - Norrmännen började beställa från första dagen som Miguru släpptes på norska medan danskarna är lite mer svårflörtade. Konkurrensen är större i Danmark, säger Urban Lindstedt.

E-handelsplattformen Lindstedt använder har färdigt stöd för att hantera många olika språk och valutor. - Detta gjorde den tekniska delen av projektet enkelt. Med ett smart importsystem av produktinformation görs också hanteringen av produktinformation på tre språk enkel, enligt Urban Lindstedt.

Varför är Norge så intressant?
Det finns många faktorer som gör Norge till det absolut mest intressanta första steg att vandra på vägen mot världsherravälde som e-handlare.

De flesta svenskar känner till att norrmännen generellt sett är stadda vid kassa. Den disponibla inkomsten för en norsk familj är cirka 40 procent högre än för motsvarande svenska familj, och då är inte växelkursen inräknad. Dock är de genomsnittliga kostnaderna för en norsk familj cirka 20 procent högre då det mesta är dyrt i Norge. Sett i ljuset av detta borde därför e-handel med fördelaktiga priser riktad mot den norska marknaden vara högintressant.

Pulsen hos oss med e-handelshjärta stiger ännu mer när vi läser statistiken kring norrmännens köpbeteende på nätet. Norge är den nordiska marknad som omsätter mest pengar på e-handel per invånare. Enligt Exportrådet spenderar norrmannen 45 procent mer på e-handel än sin svenska vän. När vi till detta lägger det faktum att de norska konsumenterna är de på den nordiska marknaden som är absolut mest benägna att handla utomlands så blir det hela riktigt upphetsande. Hela 66 procent av de norska internetanvändarna e-handlade utomlands under 2010.

Om ni fortfarande inte är övertygade om möjligheterna med Norge som marknad så kan det tilläggas att Exportrådet anser att norrmännen har ett impulsivt och entusiastiskt köpbeteende. Vad är då bra med det? Jo, min teori är att vi i Sverige generellt sett ligger före Norge på leverantörssidan. Detta gör det möjligt att attrahera kundernas impulsivitet och entusiasm med bra och smarta funktioner och kampanjer som vi kan erbjuda genom våra välutvecklade e-handelsplattformar.

Svårtillgänglighet en fördel
Vid en första anblick på de geografiska förutsättningarna för Norge kan man tycka att det är förvånande att det alls är möjligt att hantera leveranser längs med bergssidor och serpentinvägar. Nåja, bortsett från att det från min sida är en grav generalisering av Norge som land där det finns köpstarka storstadsregioner precis som i Sverige, så kanske just denna svårtillgänglighet är en av anledningarna till att distanshandel är väletablerad i vårt grannland i väster och att den norske konsumenten samtidigt tolererar längre leveranstider än sina grannar.


Precis som i Sverige finns det i Norge köpstarka storstadsregioner.

För de flesta av er är förstås ovanstående inte några större nyheter. Norge är i dag den största utlandsmarknaden för 39 procent av de svenska e-handlare som säljer till utlandet och jag pratar i princip dagligen med kunder som planerar utlandsexpansion av sin e-handel.

Så, vad är då haken? Om allt vore så fantastiskt som ovan så borde ju alla utrustade med en varukorg på hemsidan jobba stenhårt på den norska marknaden.

Viktigt inför en Norgeslansering
Det finns förstås ett, allt annat överskuggande, hinder för den svenska e-handlaren att ge sig i kast med en Norgelansering. Nämligen att våra vänner i väst anser sig klara sig bra utan att vara medlem i EU. En ståndpunkt som inte är lätt att invända mot i dessa dagar.

Det grundläggande problemet är att du som e-handlare, såvida du saknar ett norskt organisationsnummer, kan utsätta din kund för äventyret att vara både importör och kund. Detta innebär att kunden på egen hand är ansvarig för förtullning och momsinbetalning. Du som svensk handlare ska således inte ta betalt inklusive moms gentemot dina norska kunder eftersom en vara köpt utomlands alltid måste momsas in i landet. Kan din e-handelslösning inte hantera detta så kommer kunden riskera att betala dubbel moms.

Här har vi förstås ett problem. En norsk kund som med höga förväntningar om att göra ett riktigt kap, i värsta fall, istället får oväntade kostnader för dubbel moms och förtullning blir sannolikt inte en återkommande lojal sådan och en god ambassadör för din verksamhet.

För att ytterligare grusa förhoppningarna om fantastiska framgångar med din norska satsning så kan det tilläggas att du inte kan skaffa en norsk domän (.no) utan ett norskt organisationsnummer.

Som Ingvar Kamprad så klokt sa så är inget så svårt som man fruktar och inget så lätt som man tror. Det finns lösningar på problemet och vägar att gå för att nå ut på den norska marknaden trots att tull och annat elände står som stridsvagnshinder i vägen för din erövring i västerled.

Hur erövras då Norge i praktiken?

Steg 1: Skaffa norskt organisations- och momsregistreringsnummer, tullkredit samt lokal domän, eller låt ett ombud sköta detta åt dig

För att få hjälp och stöd i processen är Exportrådet en bra kanal att vända sig till om du vill starta ett norskt bolag eller filial. Ett annat alternativ som numera står till buds är att gå via externa företag. Så kallade ombud som kan erbjuda hjälp med registrering av .no-domän, samt färdigpaketerade lösningar för att du ska kunna sälja smidigt till Norge. Kontakta din e-handelsleverantör som säkert kan berätta mer för dig om hur du hittar rätt ombud för din satsning.


De största hindren för att sälja till Norge är inte geografin utan merarbetet som uppstår då landet inte med i EU.

Steg 2: Försäkra dig om att du har en e-handelsplattform som håller måttet för en internationell expansion

Oavsett om du står inför en utlandssatsning med Norge eller annan marknad i sikte så underlättar det om du har en e-handelsplattform som har funktionalitet som stödjer detta.

Faktorer som är viktiga att kunna anpassa och hantera per marknad i din e-handel är exempelvis domäner, språk, design, produktutbud, prissättning, valutakurs, momssatser, betalningsmetoder och fraktmetoder. Det är också et plus om ditt e-handelssystem erbjuder integrerat stöd för export av filer till olika prisagenter eller andra marknadsspecifika externa marknads- eller försäljningskanaler. Mer om detta senare.

I en kraftfull e-handelsplattform av idag kan du från ett och samma administrativa gränssnitt till exempel lansera en norsk version av din e-handel på egen domän, med alla texter på norska och en egen grafisk design, med ett diversifierat produktutbud där produkter i en viss kategori har ett prispåslag på utpriset på tio procent medan resterande utbud automatiskt prissätts baserat på en växelkurs. Givetvis kan man per marknad styra vilka momssatser som ska gälla samt vilka betalningsmetoder och fraktmetoder som finns tillgängliga för norska kunder.

Finns inte dessa möjligheter i den e-handelsplattform du har så bör du ta upp dialogen med leverantören för att utröna vilka möjligheter och planer som finns för detta. Står du i begrepp att starta upp e-handel så bör du ha med frågor kring internationell e-handel i din kravspecifikation, även om du inte har det i den initiala planen. Detta för att undvika onödigt arbete med att byta plattform i samband med din utlandsexpansion.

Steg 3: Lär dig din nya marknad

Förutom att avklara de tunga bitarna kring teknisk plattform, så behöver du givetvis skaffa dig gedigen kunskap om den marknad som du ska ge dig in på. Lyckligtvis är skillnaderna på den norska och svenska marknaden relativt liten och du kan anpassa din satsning med tämligen små medel. Viktigt är det ändå att ha koll på sina konkurrenter, och det finns flera olika webbkataloger som kan ge dig översikt över dessa.

I Norge betalar man i nuläget oftast med kort. Faktura och delbetalning har hittills inte fått lika stort genomslag som på den svenska marknaden. Dock är det ett betalalternativ du absolut bör ha tillgängligt åt kunden, eftersom det stadigt ökar och samtidigt kan rädda dig från att förlora de kunder som inte har sin bankdosa tillgänglig när det krävs.


Kort är det vanligaste betalsättet i Norge.

Steg 4: Anpassa ditt innehåll

Som jag nämnt tidigare i artikeln så är norrmannen en flitig e-handlare som dessutom gärna handlar på impuls och handlar mycket vid varje tillfälle. Norrmännen är också, som nämnt tidigare, benägna att vänta lite längre på leveransen än vad vi är i Sverige. Samtidigt tycker norska kunder att problemfri handel och pris är de två viktigaste argumenten för att handla i samma butik igen. Försök därför att informera kunden så bra som möjligt genom hela processen och kommunicera tydligt leveranstid och metod, vilken valuta du använder och om produktens pris är inklusive eller exklusive moms och tullavgifter.

För övrigt är det viktigt att du anpassar ditt innehåll till din norska publik. Språk och valuta väljer du själv efter vilken strategi du har för din satsning. Konkurrerar du med pris inom en specifik nisch, kan det enskilda fallet löna sig att använda svenskt språk och/eller valuta eftersom en del norrmän kan associera detta med en lägre pris och/eller mer unikt utbud. Emellertid vill jag i de flesta fall rekommendera att satsa på norskt innehåll. Ett tips är då att verkligen se till att översättningar och information till kunden blir korrekt.

Läs mer om norska köpvillkor här.

Bokmål eller nynorsk? Detta är en fråga min norska kollega Sophie ofta stöter på i sina samtal med svenska e-handlare som vill satsa i Norge. Faktum är att cirka 90 procent av befolkningen i Norge uppfattar bokmål som sitt skriftspråk. Med andra ord; satsa på bokmål när du ska översätta information.

Steg 5: Börja driva trafik

Precis som svenskar använder norrmän aktivt sökmotorer när de ska hitta produkter och planera sina inköp. Förutom Google, Bing och Yahoo, används också Kvasir.no. Du kan också ansöka om att bli registrerad på Startsiden.no som är en av Norges mest använda portaler/startsidor.

Prisagenter, eller prisjämförelsesajter som man ibland säger, är för många ett bra sätt att marknadsföra sin nätbutik på. Prisjakt och Kelkoo, som vi svenskar väl känner till, används även flitig i Norge.

Om du i dag driver mycket trafik från Blocket till din butik och ska satsa motsvarande i Norge så kan Finn.no vara värd ett försök. Med 181 miljoner sidvisningar i snitt per vecka under 2010, är det Norges största marknadsplats för privata och företag.

Vill du leta upp norska bloggare för att starta samarbeten, kan du kolla in på Blogg.no och Bloggtoppen.no.

Utöver detta finns en miljon sätt att driva trafik på. Viktigast är att trafiken du driver in till din nätbutik är av god kvalitet så att din marknadsföring blir kostnadseffektiv och förutsättningarna för att konvertera blir optimala.

Jag hoppas att denna artikel gav dig lite mer kunskap kring den norska e-handelsmarknaden. Har du några frågor så ställ dem gärna som kommentarer till artikeln så ska jag försöka svara på dem.

Jonas Karlsson

Marknads- & Försäljningschef, Askås

Jag har arbetat på Askås sedan 2006 med systemutveckling, projektledning, affärsutveckling och försäljning. Jag brinner för att hjälpa våra duktiga e-handlare att ta sin e-handel till nästa nivå.

 
 
COMMENTS
Magnus Bakken
CMO, WebOn

Welcome to Norway!

Over the last few months we have curiously seen and heard news of Swedish e-tailers about to conquer Norway. And please do not misunderstand – nothing would please us more! We are more than happy to shop Swedish goods and services and have actually had great experiences in doing so through the years with IKEA, H&M and Volvo present here since who-knows-when. It is therefore with some surprise that we read the article «Norsk e-handel i praktiken» by Jonas Karlsson.

Yes, it is true that we in Norway have gotten quite accustomed to buying goods online. According to Eurostat’s ranking of internet usage for ordering goods and services in Europe a whopping 73% of us (Norwegians) have used the internet to purchase goods and services over the last year. Thus Norwegians rank at the top of the statistics for internet shopping ahead of both Swedish (71%) and British (71%) internet users.

At the same time it is correct (Mr. Karlsson) that we are more than willing to trade on foreign web sites. There are several reasons for this, but price and access to new and exciting products are clearly some of the more important ones. More often than not American e-commerce sites (Amazon, eBay, Hulu and Netfix) are the ones who attract us, but we are not unfamiliar with trading on Swedish sites either (CDON.com was a personal favorite for a long time).

But this is also where we stop to agree and start to wonder, Mr. Karlsson. Is this really how you see the Norwegian market:

«Vid en första anblick på de geografiska förutsättningarna för Norge kan man tycka att det är förvånande att det alls är möjligt att hantera leveranser längs med bergssidor och serpentinvägar»

What!? It is possible that you also assume that we still use horse and carriage to transport our goods and services, but may I remind you that we are (in Norway too) in the 21st century, and that parcels generally are delivered the following day. And with Bring Logistics and Schenker present across the Nordic countries this problem has been non-existent for years. We are just as ready to wait for our shipment as you would be to stream Mad Men over dial-up.

And so onwards to a couple of other (Swedish?) myths: forget the .no domain. If you already have a .com or .net domain – go for it! We are, as previously stated, very used to trading with international companies, so whether you use a local or international domain does not really matter. But please do not underestimate our ability to understand that there is a Swedish e-tailer behind the curtains. It is our pleasure. We are more than willing to buy your goods and services. But do not try to trick us with charging higher prices just because we are Norwegians. We don’t like that very much. You will only loose another customer, or we will use a foreign IP address next time we visit.

Please feel free to support the Norwegian language on the site. Even though we understand Swedish very well (as opposed to our neighbors it seems) we still prefer out own language (or English). Use of «nynorsk» in e-commerce sites is foreign even to us and unless you are selling local Norwegian national costumes we suggest that you forget it.

But probably more important than both language, domain and logistics: behave as a Nordic or Scandinavian supplier and take your Norwegian customer seriously. Avoid seeing the Norwegian market as much different from the Swedish, because the differences are fewer than the similarities in the Nordic customer base. We all look to the US, Europe and now also Asia for products and services trends and news. And none of us like to be treated like your little brother, different and inaccessible.

e-Commerce give us (Norwegians) the feeling of part-taking in the global outlet of goods and services. This also gives us the opportunity to have the same great customer experience as any American, British (or Swedish) customer. All we ask of you is that you provide us with your best products at the best possible price – quite simply. And if you really feel that you still need help to enter the Norwegian market, seek help where you will find local knowledge.

---------------------------------

After issuing our response to this article in Norwegian, we were asked to translate it to Swedish or English due to Swedish reader’s inability to understand Norwegian. This came as a surprise to us and may indicate that there are bigger issues at hand than we initially managed to apprehend.

As a Norwegian supplier WebOn has delivered e-Commerce solutions since 1995 and solutions for Product Information Management (PIM) since 2005. We have customers and solutions accross the Nordic region and elsewhere in Europe and have never doubted that we need to see the Nordic market as one.

21 Jun 2012 09:43
silvia vera
Företagare, SupervipSmak

Vi är tillverkare leverntör som är intresserad att sälja till Norge.
Vi har frysta vegetariska livsmedel som är unika i Sverige och i hela världen.
Kontakta oss om det finns något som är intresserad
Tack så mycket.

9 Jan 2013 12:00
SHARE
 
LATEST COMMENTS
Malerier Galleri

Thank you for this fine article. It is not getting any easier to ge...

#SEO: Be Community-centric to Earn Links 1 comment
Joanna Holmgren

Hej! Jag behöver hjälp med allt detta då jag ämnar börjar sälja via...

#Varulager i andra EU-länder kan leda till momsregistreringsplikt i de länderna 1 comment
daniel larsson

Börja med content planen... https://expandtalk.se/content-marketing/c...

#5 Content Marketing Ideas for October 2016 1 comment
Alan Jordan

If someone wants his website to be visible to all then these tips are ...

#5 Basics to Make a Website Accessible 1 comment
Johannes Hannus

Vi har provat varubrev ett par gånger men tyvärr 'försvinner' minst 5%...

#Nya hot mot e-handlarna ställer krav på trygga transporter 3 comments
Birgitta Wangeskog

Om det är möjligt så verkar det säkrare att använda brevlådan för då v...

#Nya hot mot e-handlarna ställer krav på trygga transporter 3 comments
Per Ledin

Ingen belyser problemet med tjänsten varubrev Posten pushar för. Vi e-...

#Nya hot mot e-handlarna ställer krav på trygga transporter 3 comments
Birgitta Wangeskog

Bra med fler aktörer som tar ett helhetsgrepp på betalningar det gynna...

#Dibs utmanar Klarna med enklare betalningar 1 comment
Kent Markström

Hur bra som helst, och smidigt

#Storbankerna leder vägen för mobila betalningar 1 comment
Håkan Kuyumcu

Äntligen något som går åt rätt håll i utvecklingen av användarvänlighe...

#Riskbedömning gör att kunderna slipper 3D Secure 1 comment
 
 
All rights reserved. Copyright © Ecommerce.org 2009 - 2018
This website requires javascript and the latest version of Chrome, Firefox or Safari. Internet Explorer not fully supported.