Ecommerce community
 
 

Intryck från Webbdagarna i Malmö 2011

Stefan Pettersson, Tid. Business Developer - 15 Sep-11
 
Onsdag 14 september gick Webbdagarna i Malmö av stapeln för femte året i följd. Under en heldag på centralt belägna Malmö Börshus delade elva experter och inspiratörer med sig av sina erfarenheter.
Advert
De genomgående trenderna på Webbdagarna i Malmö 2011 var att betydelsen av att finnas i sociala medier och mobilt blir avgörande för den som vill lyckas i framtiden.


John Ekman gick igenom verktyg och erfarenheter för att förbättra konverteringsgraden.

John Ekman, Chief Conversionista, visar roliga exempel på dåliga formulär:
 • Fyll i ditt personnummer för att få se prislistan hos hyrbilsföretag. Fungerar inte kopplingen till tjänsten för personnummer får kunden inget pris.
 • En annan butik vill veta Johns längd i cm, här fyller han i 245 cm vilket nätbutiken accepterar. I och för sig finns det enligt Wikipedia just nu två levande människor som är längre än 245 cm, vore taskigt att diskriminera dem i nätbutiken. Frågan är snarare hur nätbutiken använder uppgifterna då ingen koppling gjordes mot beställningen.

För att bevisa hur många dåliga formulär som finns i nätbutiker har det hänt att John erbjudit någon på företaget en femhundring om de lyckas fylla i formuläret felfritt på första försöket. Hittills har han inte behövt skiljas från sedeln.

John avslutar med att ge nätbutiker några tips; checka av er nätbutik, fyll i era formulär och gör en landningssida. Samt läs böcker och lär av andra.


Hur mycket säljer en framgångsrik e-handlare för undrar Peter Höjman från Protecty?

Nästa talare är Peter Höjman från Protecty Arbetskläder, kanske mer känd som bloggaren nolingo. Peter drar igång direkt med en prestation om att det är svårare än du tror att vara e-handlare. Till sin hjälp har han en slideshow med alltifrån flådiga taklägenheter och Ferrarribilar till kök fulla av disk.

Enligt Peter omsätter 80-90 procent av de svenska e-handlarna mindre än en miljon. Sen kommer en bild på Magnus Fredin från Klarna som säger att vid en miljon, då är du en stor e-handlare.


Svaret blir att säljer du för en miljon online är du en framgångsrik e-handlare.

Resonemanget utvecklas med att detaljhandeln har 95 procent av den svenska handeln och e-handeln har 5 procent.

För att illustrera svårigheterna att vara e-handlare har Peter två exempel där Jula är det första. De stänger sin nätbutik efter bara två år för att den inte omsätter som en vanlig Julabutik, det vill säga 70 miljoner SEK. Sen visar Peter hur Jula har begränsat kundens köpmöjligheter med regler som "inga köp under 500 SEK". Parallellen dras till den fysiska butiken, hur skulle kunderna reagera om en Securitasvakt stod redo att avvisa alla som inte handlar för minst 500 SEK? Slutsatsen blir att det är Jula som inte har haft realistiska förväntningar på sin e-handel.

Exempel nummer två är Stadium. De ska ha lagt ner 50.000 arbetstimmar på sin nätbutik och budgeterat försäljningen till 150 miljoner SEK. Peter säger rakt ut att han inte vet hur mycket Stadium säljer för online, men att han skulle bli förvånad om det vore för mer än 30 miljoner SEK.

Sen förklarar Peter varför han inte tror Stadium säljer för 150 miljoner SEK med ett räkneexempel:
 • Omsättningsmål: 150 miljoner SEK
 • Uppskattat snittköp: 1.000 SEK
 • Antal köp för att nå omsättningsmål: 150.000 st.
 • Vid konverteringsgrad 1 procent behövs således 15 miljoner besökare
 • Vid konverteringsgrad 5 procent behövs 3 miljoner besökare

Slutligen definierar Peter vad han tycker är riktvärden för konverteringsgrad:
 • Normal konverteringsgrad: 0,5 procent
 • Fungerande nätbutik, 1,0 procent
 • Duktig nätbutik: 3 procent
 • Världsklass: 5 procent


Ta chansen direkt när kunden har registrerat sig säger Anna Torkelstam från Apsis.

Efter Peter Höjman visar Anna Torkelstam från Apsis hur nätbutiken kan ta vara på kundens intressen för att skapa medvetenhet och förlänga kommunikationen. Hennes tips blir att svara omedelbart på kundens registrering, skicka flera välkomstbrev och därefter skapa nyhetsbrev som återskapar kundens intressen.

Skånska Byggvaror representerades på scenen av Tina Dalemo och Sara Mäki, två unga tjejer som snickrat(!) ihop en bra presentation. Det som slog alla med häpnad var hur öppna de var med företagsinformationen i twitterflödet efter sitt föredrag. Hälften av Skånska Byggvarors försäljning på strax över 400 miljoner år 2010 kom in via e-handeln och snittordern var på 7.000 SEK. Hittills i år har de haft 1,9 miljoner besökare.


Att säga "twittra inte om oss" håller inte enligt Sara och Tina från Skånska Byggvaror. Du finns redan i sociala medier vare sig du vill eller inte.

Sara och Tina visade på vikten av att ha en öppen dialog med kunden där denne önskar. Eller som de uttryckte sig, ni kan inte välja att vara med i sociala medier, ni finns där ändå och detsamma gäller för era kunder. Genom att arbeta med sociala medier skapas en närhet med kunderna som gärna berättar om hur de använder företagets varor. Sociala medier används även för att hjälpa kunder som kanske har beställt fel varor eller är missnöjda på annat sätt. För att illustrera detta visas exempel där kunder skrivit på Facebook under lördagskvällen och fått svar direkt.


Det går att mäta sociala mediers påverkan på e-handeln enligt Sara och Tina.

Kul fakta: Skånska Byggvaror heter @hemmafixare på Twitter då maxlängden på namn är 15 tecken.

Lars-Olof Allerhed berättar om IBMs rigorösa presspolicy där endast ett fåtal speciellt utvalda och tränade medarbetare får prata med pressen. När så IBM skulle skapa en policy för sociala medier förväntades ett regelverk modell större. Istället blev det tre enkla punkter.

IBMs policy för sociala medier:
 • Du är du - inte företaget
 • Ingen konfidentiell info eller kundinfo
 • Du får inte ha en naken avatar


Lars-Olof Allerhed delar med sig av IBMs erfarenheter att implementera "social business" hos sina kunder.

Enligt Lars-Olof är möjligheterna med sociala medier enorma och riskerna hanterbara. Han drar en tidigare parallell till webbplatsen LotusNotesSucks.com där IBM teg och låtsades som att den inte fanns. Resultatet var en medial katastrof. Därefter berättar han om hur en känd gäst hos radioprataren Howard Stern i USA sågade Lotus Notes när han så att Howard hade programpaketet på sin dator. Efter programmet kontaktade IBM personen ifråga och åkte därefter ut till denna för att visa hur Lotus Notes fungerar. Vid nästa framträdande hade kändisen ifråga omvänts och benämnde istället Lotus Notes som Google, fast för de stora företagen.

Lars-Olof säger att mobilen är nyckeln för framgång inom sociala medier. Samma trend har återgetts av de flesta talare på Webbdagarna och året mobilen tar över verkar vara 2015. Den som lever får se helt enkelt.

Enligt Lars-Olof börjar innovation ofta med en fråga; hur löser jag det här problemet? Svaret är att det inte finns någon universallösning. Det gäller att våga experimentera.


Pontus Jeppson från IDG visar hur surfarna byter plattform under dygnets timmar och tycker att iPad är för underhållning.

IDGs egen mobilexpert Pontus Jeppsson har tre spaningar:
 • Datorn reduceras till en arbetsstation
 • iPad är en maskin för underhållning
 • Mobilen blir det primära fönstret mot internet


SEB har satsat hårt på appen "min ekonomi" med en hundrafaldig trafikökning det senaste året som resultat.

Malin Elisasson berättar att SEB har satsat på mobila inloggningar med deras app "min ekonomi". De månatliga mobila inloggningarna har ökar från 10.000 för ett år sedan till en miljon idag. SEB ser precis som IDG hur användarna loggar in med olika enheter vid olika tillfällen under dagen. Sen berättar hon om fenomenet SEB internt har döpt till Solsidan-effekten. När Solsidan börjar dör internettrafiken i en halvtimme.


Adam Hassan ingjuter ny energi i publiken med sin presentation.

Adam Hassan, affärsstrateg på Cybercom, bryter mönstret på Webbdagarna genom att börja med att visa en bild på elak boss från Teenage Mutant Ninja Turtles. Sen berättar han att "Angry Birds tilltalar våra inbyggda instinkter att jaga grisar med fåglar". Presentationen kretsar kring hur vår hjärna uppfattar olika saker och hur den kan begränsa oss.

Och så kommer en bild på Chuck Norris upp.


Chuck Norris på Webbdagarna i Malmö 2011

Det visar sig vara ett genidrag att placera Adam sist ut på Webbdagarna i Malmö. Hans energi går inte att ta miste på och det smittar av sig på publiken. Någon twittrar entusiastiskt "känner direkt att energin ökar när @adamhassan börjar" och vi får under presentationen lära oss att inte vara rädda. En bättre avslutning än så på en bra dag går knappast att få.


Adam Hassan säger till publiken, "var inte rädd!"

Ehandel.org tackar alla inblandade för en väl genomförd dag.

Vi ses igen nästa vecka på Webbdagarna i Göteborg!


Nätbutiker från artikeln som finns i Butiksguiden:
Billigaarbetskläder.se
SkanskaByggvaror.se
Stadium.se
Jula.se
Jula.no
Internetworld Webbdagarna i Malmö 2011 TO THE EVENT »

Stefan Pettersson

Tid. Business Developer

Partneransvarig på Ecommerce.org 2011-03-07 till 2014-06-30.

Vill du kontakta mig så finns jag på Linkedin.

 
 
COMMENTS
Per Melander
Ägare, PM Group AB

Hej Stefan,

Bra sammanfattning, var där och lysande.

Emellertid missade du, enligt mig, den mest spännande och ifrågasättande talaren Stefan Hyttfors - som ifrågasatte varför inte de modern och smarta lösningarna kommer från storföretagen, och varför dessa alltid är väldigt ifrågasatta när de kommer.

Han tog nämligen upp att det gått från social MEDIA till SOCIAL media, alltså en fokus förändring. Lägger man till det som Lars-Olof från IBM sa om Social Business, borde alla företag få en riktigt och ytterst stor tankeställare. Du som företagare, organisation är en del av ett gigantiskt SOCIALT nätverk och i det nätverket sker BUSINESS, kallas även WE-business (sök efter Andreas Weigend på Youtube - lysande insikter). Man behöver inte diskutera om sociala media som ett media, utan det är en förutsättning i det dagliga arbetet och en förutsättning för att lyckas - sedan är Facebook och Twitter namn på olika verktyg för att lyckas. Jag ser dem som en modern version av telefonen eller datorn - samma sak, annat namn.....

Dessa två tankarna/personerna fick mig att förstå och se potentialen i detta media, samt även tänka på en liten historia:

En person frågade sin vän:
- Ser du skogen?
Vännen svarade:
- Nej, träden står i vägen!

En reflektion - Har haft lite svårt att förstå varför jag ska sitta och Twittra om något som pågår framför mig, när jag kan ställa en faktisk fråga till berörd person .....

15 Sep 2011 19:57
Stefan Pettersson
Tid. Business Developer

Tackar Per,

Av utrymmesskäl fick ett par talare utgå från artikeln. Hyttfors framträdde dock innan mitt tåg kommit fram så han uteblev av den anledningen.

MvH Stefan

15 Sep 2011 20:02
Per Melander
Ägare, PM Group AB

Ok, då fick du några skönhetstimmar mer än mig för klockan ringde 05.30 - men vad gör man inte för den där produkten "Information" :-)

15 Sep 2011 20:12
Stefan Hyttfors
-, Stefan Hyttfors AB

"den mest spännande och ifrågasättande talaren" är en etikett jag kan leva med. Kul att höra Per!
Mvh Stefan Hyttfors

21 Oct 2011 15:58
SHARE
 
LATEST COMMENTS
Malerier Galleri

Thank you for this fine article. It is not getting any easier to ge...

#SEO: Be Community-centric to Earn Links 1 comment
Joanna Holmgren

Hej! Jag behöver hjälp med allt detta då jag ämnar börjar sälja via...

#Varulager i andra EU-länder kan leda till momsregistreringsplikt i de länderna 1 comment
daniel larsson

Börja med content planen... https://expandtalk.se/content-marketing/c...

#5 Content Marketing Ideas for October 2016 1 comment
Alan Jordan

If someone wants his website to be visible to all then these tips are ...

#5 Basics to Make a Website Accessible 1 comment
Johannes Hannus

Vi har provat varubrev ett par gånger men tyvärr 'försvinner' minst 5%...

#Nya hot mot e-handlarna ställer krav på trygga transporter 3 comments
Birgitta Wangeskog

Om det är möjligt så verkar det säkrare att använda brevlådan för då v...

#Nya hot mot e-handlarna ställer krav på trygga transporter 3 comments
Per Ledin

Ingen belyser problemet med tjänsten varubrev Posten pushar för. Vi e-...

#Nya hot mot e-handlarna ställer krav på trygga transporter 3 comments
Birgitta Wangeskog

Bra med fler aktörer som tar ett helhetsgrepp på betalningar det gynna...

#Dibs utmanar Klarna med enklare betalningar 1 comment
Kent Markström

Hur bra som helst, och smidigt

#Storbankerna leder vägen för mobila betalningar 1 comment
Håkan Kuyumcu

Äntligen något som går åt rätt håll i utvecklingen av användarvänlighe...

#Riskbedömning gör att kunderna slipper 3D Secure 1 comment
 
 
All rights reserved. Copyright © Ecommerce.org 2009 - 2018
This website requires javascript and the latest version of Chrome, Firefox or Safari. Internet Explorer not fully supported.