Ecommerce community
 
 

Intryck från e-handelsdagen i Kalmar 2010

Kristoffer Geiser, Tid. Redaktör / Webbutvecklare, Ecommerce org AB - 3 Sep-10
 
I onsdags arrangerade Svensk Handel e-handelsdagen i Kalmar, en spännande dag med flera intressanta föreläsare och diskussioner. Självklart var Ehandel.com på plats.
Advert
Dagen inleddes med att handelsministern Ewa Björling diskuterade exportens betydelse för Sverige och hur handeln i Sverige sett ut genom tiderna. När det kom till e-handel menar handelsministern att det är tråkigt att USA ligger så långt före Sverige, trots att Sverige är det mest innovativa landet i EU och att nästan alla våra invånare har tillgång till internet. Något som borde ge Sverige fördelar för e-handel.

Handelsministern efterlyste även ett samarbete med andra EU-länder för att utveckla e-handeln via ett gemensamt system inom EU där man koordinerar tullar, skatter och kvoter.


Handelsminister Ewa Björling

Dagens nästa talare var Arne Andersson, e-handelsspecialist på Posten. Arne inledde med att diskutera e-handeln i dåtid, nutid och framtid. Enligt Arne är en effektiv logistik en av faktorerna för att lyckas med e-handel. Arne ansåg också att det idag fokuseras otroligt mycket på mobil shopping och sociala medier. Han anser dock att man ska ha lite is i magen och först fokusera på att få en väl fungerande nätbutik innan man ger sig in i dem två världarna.

Arne tipsade även om att man ska vara mer personlig i nätbutiken. Visa att det faktiskt finns någon bakom nätbutiken, något som skapar trygghet hos konsumenterna.


Arne Andersson, e-handelsspecialist Posten

Linda Hedström, trendspanare på Svensk Handel, tog sedan över mikrofonen. Linda reflekterade över trender inom e-handeln i Sverige. Hur produkter mer övergår i tjänster, vår bild över vad som är "gratis" och vad som kommer vara gratis i framtiden, den livsstilsförändring som har skett med att man idag ska se och höras mer samt att man blir mer personlig på nätet.

Linda gav även tips till de e-handlare som satt och lyssna. Ett av tipsen var att man ska våga ha självironi och bjuda på sig själv mot kunderna.


Linda Hedström, trendspanare Svensk Handel

Mingel stod näst på tur. Vi besökte bland annat Outnets monter och pratade med Stefan Gustafsson (VD) och Karin Gustavsson (kontorschef).


Stefan Gustafsson & Karin Gustavsson från Outnet.se

Förmiddagen avslutades med en föreläsning av Lena Johansson, Generaldirektör för Kommerskollegium. Lena inledde med att presenterade Kommerskollegiums uppdrag och fortsatte sedan med att diskutera gränsöverskridande handel och dess utmaningar och möjligheter.


Lena Johansson, Generaldirektör Kommerskollegium

Efter lunch och ytterligare mingel fortsatte dagen med en föreläsning från Jan Höjman, VD för Tailorstore.com. Jan bjöd lyssnarna en väldigt inspirerande presentation av Tailorstore och hur allt började. Förutom att diskutera det vinnande koncept vad gäller klädeshandel på nätet, pratade han även om hur mycket arbete som ligger bakom, vilka utmaningar man haft och har samt vilka planer man har för framtiden. Sedan starten har man bland annat hunnit med att bygga en egen fabrik samt varit aktiv i välgörenhetsarbete.


Jan Höjman, VD Tailorstore.se

Efter presentationen svarade Jan på frågor från publiken samt expertpanelen.


Ulrika Rudqvist (Goodold), Jonas Österbo (Cap Urval AB), Jan Höjman (VD Tailorstore), Anders Urhed (ProFlow), Arne Andersson (Posten), Ronny Lindqvist (Office Online), Linda Hedström (Svensk Handel).

Dagens sista föreläsare var Kajsa Knapp, VD för Coolstuff.se. Kajsa presenterade Coolstuff.se och delade med sig av hur allting började och hur man arbetar idag. En intressant aspekt som Kajsa tog upp var julhandeln, en extremt värdefull tid för mer eller mindre alla e-handlare. Under julhandeln tiodubblas försäljningen på Coolstuff. Kajsa nämner även att det hårda arbetet med att köpa in rätt produkter och deras företagskultur har spelat stor roll i deras framgång.


Kajsa Knapp, VD Coolstuff.se

Även Kajsa fick svara på frågor från expertpanelen och publiken som förutom hade generella frågor om verksamheten, till stor del var väldigt intresserade av hur man väljer ut sortimentet. Kajsa, tillsammans med ett par andra medarbetare, arbetar dagligen med att söka efter nya produkter som passar in i Coolstuffs sortiment. Kajsa nämner även att medarbetarna alltid testar alla produkter man köper in, något som är en naturlig del i deras företagskultur.Intrycket från e-handelsdagen i Kalmar var ett väl genomfört, lärorikt och inspirerande evenemang med intressanta föreläsningar och diskussioner. Evenemanget är en utmärkt aktivitet för nya och etablerade ehandlare att utbyta erfarenheter och knyta kontakter.
Kalmar Science Park E-handelsdag i Kalmar 2010 TO THE EVENT »

Kristoffer Geiser

Tid. Redaktör / Webbutvecklare, Ecommerce org AB

Tidigare webbredaktör / utvecklare på Ecommerce.org. Avslutade min anställning 27 juni 2014. Jag finns på LinkedIn om ni vill komma i kontakt med mig.

 
 
COMMENTS
Bo Alerfeldt
VD, Alerfeldt & Son AB


Bra seminarium, Vi ordnade en motsv. i Mönsterås i april Blev överbokat stort intresse.

8 Sep 2010 14:49
SHARE
 
LATEST COMMENTS
Malerier Galleri

Thank you for this fine article. It is not getting any easier to ge...

#SEO: Be Community-centric to Earn Links 1 comment
Joanna Holmgren

Hej! Jag behöver hjälp med allt detta då jag ämnar börjar sälja via...

#Varulager i andra EU-länder kan leda till momsregistreringsplikt i de länderna 1 comment
daniel larsson

Börja med content planen... https://expandtalk.se/content-marketing/c...

#5 Content Marketing Ideas for October 2016 1 comment
Alan Jordan

If someone wants his website to be visible to all then these tips are ...

#5 Basics to Make a Website Accessible 1 comment
Johannes Hannus

Vi har provat varubrev ett par gånger men tyvärr 'försvinner' minst 5%...

#Nya hot mot e-handlarna ställer krav på trygga transporter 3 comments
Birgitta Wangeskog

Om det är möjligt så verkar det säkrare att använda brevlådan för då v...

#Nya hot mot e-handlarna ställer krav på trygga transporter 3 comments
Per Ledin

Ingen belyser problemet med tjänsten varubrev Posten pushar för. Vi e-...

#Nya hot mot e-handlarna ställer krav på trygga transporter 3 comments
Birgitta Wangeskog

Bra med fler aktörer som tar ett helhetsgrepp på betalningar det gynna...

#Dibs utmanar Klarna med enklare betalningar 1 comment
Kent Markström

Hur bra som helst, och smidigt

#Storbankerna leder vägen för mobila betalningar 1 comment
Håkan Kuyumcu

Äntligen något som går åt rätt håll i utvecklingen av användarvänlighe...

#Riskbedömning gör att kunderna slipper 3D Secure 1 comment
 
 
All rights reserved. Copyright © Ecommerce.org 2009 - 2018
This website requires javascript and the latest version of Chrome, Firefox or Safari. Internet Explorer not fully supported.