Ecommerce community
 
 

Intryck från Distanshandelsdagen 2011

Linda Pedersen - 24 Nov-11
 
Lottie Knutson förklarade sin kändis-strategi. Foto:SDH
Förra veckan drog en del av redaktionen iväg på en liten utflykt till Borås och Distanshandelsdagen 2011. En fullspäckad dag med trevliga kontakter, intressanta seminarier och en festlig middag med god mat och nätverkande.
Advert
Drygt 200 leverantörer var på plats för att träffa kunder och samarbetspartners. I montrarna lockas besökarna med allt från live tatueringsstudio, kulglass, pepparkakor, gratis ipad-skal till att kunna köpa och skicka en egen julklapp i Schenker Privpaks lilla kiosk. Och massor med choklad, förstås.

Seminarieschemat var fullmatat med intressanta och lärorika föredrag. Dagen inleddes med en presentation av det nya samarbetet mellan Svensk Handel och Svensk Distanshandel. Enligt Dag Klackenberg, vd för Svensk Handel ger samarbetet bättre förutsättningar för att driva frågor som rör e-handelns utveckling.

Först ut som föredragshållare var Lottie Knutson, Marknadsdirektör hos Fritidsresegruppen. Hon delade öppet och hjärtligt med sig av företagets erfarenheter och egna kunskaper när det gäller e-handel och kommunikation. De senaste tio åren har företaget lagt glansiga kataloger och flotta kontor bakom sig och i stället blivit en modern reseleverantör med fokus på e-handel.

Knutsons recept på framgång är att skapa längtan - bland annat genom att jobba proaktivt med sociala medier, att kommunicera med rörliga bilder och att höja produktens status genom att samarbeta med kändisar. För som hon säger är man själv töntig får man skaffa balla kompisar. Sagt och gjort, inte minst genom att ta in danske skådespelaren och hunken Mads Mikkelsen som reklampelare. Till stor glädje för Knutson själv, men inte minst för att får resesugna kvinnor att boka familjens resa hos just Fritidsresor.

Knutsons delar även med sig av en annan erfarenhet, värdet av att mäta resultatet av sina investeringar. Två procent av av kunderna klickar direkt från deras Facebook-sida in på den vanliga sajten och bokar en resa. Dessa två procent genererade förra året en omsättning på 40 miljoner SEK. Bevisligen spenderar Facebook-anhängare mer pengar än andra kunder och de som klickar upp en stor bild, stannar dubbelt så länge på sajten jämfört med andra. Allt räknas och idag kommer 62 procent av Fritidsresors omsättning från e-handel.

Nästa föredragshållare var Mikael Hussein och Henrik Pettersson från Klarna. De jobbar preventivt med bedrägerier. Enligt dem är det tillfället som gör tjuven och uppmanade alla e-handlare att tänka igenom sina processer. Den e-handlare som gång på gång lämnar kakburken öppen får nästan skylla sig själv. Som exempel nämns kommunikationen omkring returfrakter och möjligheten att utnyttja rabatter flera gånger.

Mer avancerade bedrägerier i form av datastölder är svårare att stoppa, men bland dessa finns ofta ett globalt mönster som kan få alarmklockorna att ringa. Stora köp på nigerianska kort till exempel. Andra bedrägeritekniker kan vara att CAPTCHA-texten kapas, sätts in på en annan sida och sedan används för att komma åt informationen på sidan. En viktig tankeställare förstås.

Efter fikapaus och kalori-påfyllning är det dags för trion, Arne B Andersson, Posten, Jimi Wikman, Mortfiles och Mattias Philström, vd för Brightstep att såga sex sidor, särskrivningen betonas här. Arne på Posten som blivit branschens mest kända mystery shopper hade provhandlat hos Life, MQ, Harges, Dustin Home Linas Matkasse och Adlibris. Alla sajterna levererade varan men trion hade en hel del att säga om både layout, menystrukturer, information, köpprocess och leveransinformation. Oförlåtliga missar som togs upp var att det fattades bilder på populära produkter och att det stod fel mottagarnamn när man skulle betala via 3D-secure.

Därefter följde inspirerande trendspaning av Niklas Hedin, Centiro Solutions innan eftermiddagens sista föredragshållare, Ari Riabacke, professor i beslutsanalys intog scenen. Föredraget förmedlade kanske inte kunskap om hur man förbättrar omsättningen i sin näthandel, men var informativt och väldigt underhållande. En av huvudpunkterna i Riabackes föredrag var att vår hjärna inte har utvecklats på 30.000 år. Mängden information vi ska ta ställning till har däremot vuxit explosionsartat. En vanlig missuppfattning är att vi tror att vi fattar bättre beslut om vi har mer information, men vi riskerar då att inte se helheten för alla detaljer.

Trots att vi varje dag ska fatta väldigt många beslut, gör vi väldigt lite för att bli bättre beslutsfattare. Ju viktigare besluten är ju mer känslostyrda tenderar vi människor att bli och det som påverkar oss allra mest i beslutsprocessen är att undvika risk, menar Riabacke.

Uppmaningen till oss i publiken var att alltid bli vaksamma när pengar verkar vara det enda incitamentet som driver ett beslut. Enligt honom bör vi aldrig jobba billigt, jobba gratis eller dyrt. De som vill lära sig mer om hjärnan och beslutsfattande hittar info i humoristiskt format på Riabackes blogg. Som han själv säger: Han kanske inte bäst i Sverige, men topp tre i Norden i alla fall.

Efter Riabackes föredrag var det dags för prisutdelning. Som ni kunde läsa här på sidan innan helgen blev Designonline.se årets e-handlare, SkickaTårta.se utsågs årets nykomling och E-butik kammade hem titeln som årets business partner. Det nya priset årets m-handlare tillföll Skejtbutiken Hollywood. Än en gång Grattis till både vinnare och nominerade!

Läs mer här:
Beslutsdoktorns blogg
http://www.ehandel.org/nyheter/prestigefyllda-priser-delades-ut-under-distanshandelsdagen/
Svensk Digital Handel Distanshandelsdagen 2011 TO THE EVENT »

Linda Pedersen

Ecommerce org AB

 
 
COMMENTS
SHARE
 
LATEST COMMENTS
Malerier Galleri

Thank you for this fine article. It is not getting any easier to ge...

#SEO: Be Community-centric to Earn Links 1 comment
Joanna Holmgren

Hej! Jag behöver hjälp med allt detta då jag ämnar börjar sälja via...

#Varulager i andra EU-länder kan leda till momsregistreringsplikt i de länderna 1 comment
daniel larsson

Börja med content planen... https://expandtalk.se/content-marketing/c...

#5 Content Marketing Ideas for October 2016 1 comment
Alan Jordan

If someone wants his website to be visible to all then these tips are ...

#5 Basics to Make a Website Accessible 1 comment
Johannes Hannus

Vi har provat varubrev ett par gånger men tyvärr 'försvinner' minst 5%...

#Nya hot mot e-handlarna ställer krav på trygga transporter 3 comments
Birgitta Wangeskog

Om det är möjligt så verkar det säkrare att använda brevlådan för då v...

#Nya hot mot e-handlarna ställer krav på trygga transporter 3 comments
Per Ledin

Ingen belyser problemet med tjänsten varubrev Posten pushar för. Vi e-...

#Nya hot mot e-handlarna ställer krav på trygga transporter 3 comments
Birgitta Wangeskog

Bra med fler aktörer som tar ett helhetsgrepp på betalningar det gynna...

#Dibs utmanar Klarna med enklare betalningar 1 comment
Kent Markström

Hur bra som helst, och smidigt

#Storbankerna leder vägen för mobila betalningar 1 comment
Håkan Kuyumcu

Äntligen något som går åt rätt håll i utvecklingen av användarvänlighe...

#Riskbedömning gör att kunderna slipper 3D Secure 1 comment
 
 
All rights reserved. Copyright © Ecommerce.org 2009 - 2018
This website requires javascript and the latest version of Chrome, Firefox or Safari. Internet Explorer not fully supported.