Ecommerce community
 
 
TO THE PARTNERS WEBSITE »

Sex praktiska tips som får din e-handel att lyfta 2010

Mathias Ivarsson, VD & E-handelsstrateg, Shopit - 23 Mar-10
 
Medias alla snackisar om augmented reality och sociala medier till trots tänker jag poängtera ett par grundläggande, men ack så viktiga punkter att tänka på för att få din e-handelsverksamhet att ta fart.
Advert
1. Skapa trygghet för kunden
Har du inte redan ett inarbetat varumärke måste du göra kunden trygg i att handla i just din butik. Bara en sådan enkel sak som att tydligt tala om vem som står bakom butiken med företagets riktiga namn, adress, organisationsnummer och ett telefonnummer för att nå er saknas fortfarande på alldeles för många mindre nätbutiker. Tydliga leverans- och köpvillkor samt enkla returvillkor skapar också trygghet. Visa att du tar säkerhet på allvar med SSL-certifikat i kassa och formulär för kunduppgifter. En certifiering som t ex Trygg E-handel kan dessutom märkbart öka konverteringen.

2. Låt kunderna ”uppleva” dina produkter
En stor skillnad jämfört med vanlig butikshandel är möjligheten att vrida, vända och känna på varorna. Första steget dit är många och bra produktfoton. Det börjar även komma lösningar som gör det smidigt att fota produkterna i 360 grader så att kunden kan rotera och zooma in på detaljer. Komplettera gärna med video för att visa produkten ‘in action’. Så se till att utnyttja de möjligheter som finns redan nu, det dröjer ett tag till innan det blir praktiskt att t ex prova kläder live med sin webbkamera.

3. Marknadsföring och kampanjer skapar försäljning
Att driva en nätbutik utan att lägga pengar på marknadsföring är som att sälja korv mitt ute i skogen. Annonsering, PR eller sökmotoroptimering - allt är viktigt, men viktigast är att du syns just där dina kunder letar. Lika viktigt är det med kampanjer och utskick för att få kunderna att handla om och om igen. Ju mer och precis marknadsföring desto fler nya kunder, och med rätt erbjudanden till dina befintliga kunder ökar du försäljningsvolymen, svårare än så är det inte.

4. Även om du är liten, tänk stort
Sverige är en pytteliten marknad med endast någon promille av världens befolkning. Med rätt logistikpartner behöver det dock inte bli mycket dyrare att skicka en bok till södra Spanien än till norra Lappland. Men för att bli riktigt framgångsrik internationellt måste du finnas på deras språk, förstå deras köpbeteende, och ha rätt betalsätt. Se också till att du har ett e-handelssystem med ett riktigt bra stöd för språk, valuta, moms, fraktberäkning och ekonomisk redovisning annars äter administrationen snabbt upp förtjänsten.

5. Men tänk även smått
E-handelns intåg i mobilerna kommer med stormsteg i takt med att de nu fått bättre webbläsare, skärmar och bandbredd. Genom att skapa en mobilanpassad version av din nätbutik kan du följa med när konsumenten står och jämför produkten i en fysisk butik. Att vara tidigt ute kanske inte ger några stora försäljningssummor ännu, men PR-värdet är inte heller att förakta.

6. Effektivisera allt som effektiviseras kan
En krona i sparade kostnader är mer värd än en krona i ökade intäkter. Arbete är dyrt i Sverige och ju fler manuella moment som kan effektiviseras desto bättre. Ett billigt mindre e-handelssystem där du måste lägga många timmars manuellt arbete i månaden kan i praktiken kosta betydligt mer än ett något dyrare och kraftfullare system där allt är integrerat. Räkna även med risken för mänskliga fel som också tar tid och kostar pengar. Men var försiktig så att du inte tummar på kundservicen - det är för att ta bättre hand om kunderna som du skall effektivisera, inte tvärt om.

Läs hela artikeln i E-handelsbarometern Nr.1 2010
http://ecbook.ecweb.se/klarna/nr12010/ (bildspel)
http://klarna.com/pdf/EHB_nr1_2010.pdf (pdf)

Mathias Ivarsson

VD & E-handelsstrateg, Shopit

Ända sedan jag började utveckla mjukvara och webblösningar för 15 år sedan har jag brunnit för att skapa riktigt flexibla och samtidigt användbara verktyg. De senaste åren har mitt fokus främst legat på webbaserade cms och e-handelsystem, där just e-handel är otroligt spännande då det verkligen är något som utvecklas otroligt snabbt.

Jag är grundare och ägare till SiteDirect Professional Web Solutions AB, Ecommerce.org och Shopit Online Europe AB.

 
 
COMMENTS
SHARE
 
LATEST COMMENTS
Malerier Galleri

Thank you for this fine article. It is not getting any easier to ge...

#SEO: Be Community-centric to Earn Links 1 comment
Joanna Holmgren

Hej! Jag behöver hjälp med allt detta då jag ämnar börjar sälja via...

#Varulager i andra EU-länder kan leda till momsregistreringsplikt i de länderna 1 comment
daniel larsson

Börja med content planen... https://expandtalk.se/content-marketing/c...

#5 Content Marketing Ideas for October 2016 1 comment
Alan Jordan

If someone wants his website to be visible to all then these tips are ...

#5 Basics to Make a Website Accessible 1 comment
Johannes Hannus

Vi har provat varubrev ett par gånger men tyvärr 'försvinner' minst 5%...

#Nya hot mot e-handlarna ställer krav på trygga transporter 3 comments
Birgitta Wangeskog

Om det är möjligt så verkar det säkrare att använda brevlådan för då v...

#Nya hot mot e-handlarna ställer krav på trygga transporter 3 comments
Per Ledin

Ingen belyser problemet med tjänsten varubrev Posten pushar för. Vi e-...

#Nya hot mot e-handlarna ställer krav på trygga transporter 3 comments
Birgitta Wangeskog

Bra med fler aktörer som tar ett helhetsgrepp på betalningar det gynna...

#Dibs utmanar Klarna med enklare betalningar 1 comment
Kent Markström

Hur bra som helst, och smidigt

#Storbankerna leder vägen för mobila betalningar 1 comment
Håkan Kuyumcu

Äntligen något som går åt rätt håll i utvecklingen av användarvänlighe...

#Riskbedömning gör att kunderna slipper 3D Secure 1 comment
 
 
All rights reserved. Copyright © Ecommerce.org 2009 - 2018
This website requires javascript and the latest version of Chrome, Firefox or Safari. Internet Explorer not fully supported.