Ecommerce community
 
 

SEO för e-handel

Kristoffer Geiser, Tid. Redaktör / Webbutvecklare, Ecommerce org AB - 16 Feb-09
 
SEO (Search Engine Optimization) är ett koncept som de senaste åren blivit ett hett samtalsämne och ett viktigt arbetsområde för alla som bedriver verksamheter på internet. För de som inte är så insatta i SEO-trenden, är den enklast att förklara på följande vis. [i]”När man arbetar med SEO generellt, arbetar man med att optimera sin hemsida för sökmotorer så att de i sin tur lättare och bättre kan hitta ditt publicerade material, samt återge en så hög placering som möjligt på utvalda ord (keywords) och meningar.”[/i] Även för e-handlare är detta något väldigt viktigt, speciellt om man har nichat sin verksamhet och säljer en smal grupp med produkter.
Advert
När man arbetar med SEO generellt, arbetar man med att optimera sin hemsida för sökmotorer så att de i sin tur lättare och bättre kan hitta ditt publicerade material, samt återge en så hög placering som möjligt på utvalda ord (keywords) och meningar.

Även för e-handlare är detta något väldigt viktigt, speciellt om man har nichat sin verksamhet och säljer en smal grupp med produkter.

Grunderna
Det beror lite på vilken e-handelsplattform ni använder, och om den har SEO-stöd inbyggt, vilket underlättar en hel del. Se till att META-data och title-taggen kan ändras på varje enskild sida, och då även produktsidor. Även om vissa av META-taggarna inte används så mycket längre av sökmotorerna, är det ändå god praxis att alltid fylla i dem.

Ett annat viktigt moment är URL-omskrivning. Det finns egentligen inga bevis på att URL-omskrivning är bättre än dynamiskt genererade länkar (sida.php?p=123) för sökmotorindexering. Dock kan det uppstå problem om länkarna har väldigt många parametrar, men oftast går det bra ändå.

URL-omskrivningens största styrka är att länkarna blir mänskligt läsbara, samt att man kan använda keywords i URL-strängen, vilket bara är positivt när man vill förknippa en webbplats/webbsida/produkt med ett sökord och få en bra placering i sökmotorer.

Sist men inte minst så är det ganska viktigt att hålla en sökvänlig struktur på sin webbplats. Med detta menar jag att man verkligen placerar innehåll i de HTML-taggarna som är ämnat för det. Ett klassiskt exempel är h1, h2, h3... strukturen. Placera rubriker, underrubriker etc. i korrekt taggar så att spindlar kan se ordningen på en text, och vilken ”tyngd” en rubrik har. Detta är också rekommenderat om er webbplats skall vara handikappanpassad och om uppläsningsmjukvaror används.

SEO för produkter
Produkter behöver också sökmotoroptimeras! När man optimerar produktsidor är det viktigaste att jobba med produktens namn och närliggande ord. Upprepad användning av produktens namn i texten och i rukbriktaggarna (h1, h2...), samt META-taggarna och titeln är viktigt. Detta är en väldigt tidskrävande process, men något man tjänar på i längden.

För att detta överhuvudtaget ska vara möjligt krävs det också att er e-handelsplattform kan generera unika URL'er för varje produktsida.

Tänk er scenariot att man säljer kaffe och kaffekoppar, och då lyckas få sin webbplats högt placerad i sökmotorer på orden ”Kaffekoppar”, ”Kaffe” och ”Koppar”. En stor mängd trafik kommer garanterat hitta till er webbplats, vilket i många fall ökar försäljningen.

Tidskrävande?
Att det tar tid att jobba med SEO, jämnfört med att inte göra det är självklart. Men är man seriös i sin verksamhet så är det absolut värt vartenda sekund. Det finns dock vissa saker som underlättar och snabbar på arbetet med SEO. Automatisk generering av META-taggar och title är en sak. T ex att produktens namn även blir webbsidans titel (title), en del av produktens beskrivning blir webbsidans description etc.

Det ska även nämnas att SEO inte på något sätt är “magiskt”. SEO är bara ytterligare en metod att använda i sin marknadsföringsarsenal.

RSS för produkter
RSS-feeds används för att på en och samma sida visa en webbplats senaste artiklar. Samma koncept kan användas för att visa de senaste produkterna. Även om RSS-feeds kanske inte kommer påverka produktsidornas placering i sökmotorer så värst mycket, är det i alla fall ytterligare en metod att använda till sin fördel.

”Alla bäckar små” som man brukar säga.

Saker som fungerar
Det absolut bästa man kan göra för att få mer trafik till sin webbplats och produkter är helt enkelt att få en annan webbplats att skriva och länka till er webbplats. Inlänkar påverkar webbplatsen väldigt positivt ur ett SEO-perspektiv.

Ett snabbt och relativt billigt sätt att få inlänkar är att jobba mot prisagenter. En prisagent listar produkter från diverse e-handelswebbplatser där den som erbjuder produkten billigast naturligtvis exponeras mer. Hur prisagenter fungerar kommer jag dock inte gå in på i den här artikeln.

Att ha mycket och korrekt strukturerad text är väldigt bra. Generellt så kan man säga att ju mer innehåll desto bättre. Dock är det viktigt att innehållet är relevant till webbplatsens koncept.

Sist men absolut inte minst så är SEO inte något ”Fire and Forget” moment, utan kräver kontinuerligt arbete. Dock så är det bara det initiala arbetet som tar lång tid.

Har man bra system i grunden kan många moment automatiseras.

Kristoffer Geiser

Tid. Redaktör / Webbutvecklare, Ecommerce org AB

Tidigare webbredaktör / utvecklare på Ecommerce.org. Avslutade min anställning 27 juni 2014. Jag finns på LinkedIn om ni vill komma i kontakt med mig.

 
 
COMMENTS
SHARE
 
LATEST COMMENTS
Malerier Galleri

Thank you for this fine article. It is not getting any easier to ge...

#SEO: Be Community-centric to Earn Links 1 comment
Joanna Holmgren

Hej! Jag behöver hjälp med allt detta då jag ämnar börjar sälja via...

#Varulager i andra EU-länder kan leda till momsregistreringsplikt i de länderna 1 comment
daniel larsson

Börja med content planen... https://expandtalk.se/content-marketing/c...

#5 Content Marketing Ideas for October 2016 1 comment
Alan Jordan

If someone wants his website to be visible to all then these tips are ...

#5 Basics to Make a Website Accessible 1 comment
Johannes Hannus

Vi har provat varubrev ett par gånger men tyvärr 'försvinner' minst 5%...

#Nya hot mot e-handlarna ställer krav på trygga transporter 3 comments
Birgitta Wangeskog

Om det är möjligt så verkar det säkrare att använda brevlådan för då v...

#Nya hot mot e-handlarna ställer krav på trygga transporter 3 comments
Per Ledin

Ingen belyser problemet med tjänsten varubrev Posten pushar för. Vi e-...

#Nya hot mot e-handlarna ställer krav på trygga transporter 3 comments
Birgitta Wangeskog

Bra med fler aktörer som tar ett helhetsgrepp på betalningar det gynna...

#Dibs utmanar Klarna med enklare betalningar 1 comment
Kent Markström

Hur bra som helst, och smidigt

#Storbankerna leder vägen för mobila betalningar 1 comment
Håkan Kuyumcu

Äntligen något som går åt rätt håll i utvecklingen av användarvänlighe...

#Riskbedömning gör att kunderna slipper 3D Secure 1 comment
 
 
All rights reserved. Copyright © Ecommerce.org 2009 - 2018
This website requires javascript and the latest version of Chrome, Firefox or Safari. Internet Explorer not fully supported.