Ecommerce community
 
 

Så skapades Stadiums nya mobilbutik

Linda Pedersen - 16 Jan-12
 
Nyligen lanserade Stadium en helt ny mobilanpassad sajt och nätbutik. Vi passade på att ta en kort intervju med Miranda Sherman hos Brightstep om funktionalitet, design och potential.
Advert


Miranda Sherman har varit ansvarig för Stadiums mobilanpassning och bloggar regelbundet om m-handel.

Vilka funktioner tycker du är mest innovativa/coola på sidan?
Vi har inte lagt till så mycket ny funktionalitet utan främst optimerat vitala funktioner från ordinarie site. Det är viktigt att tänka på de funktioner som kunderna gillar och använder på ordinarie site, och inte hitta på för mycket nytt och innovativt. Man vill känna att den mobilanpassade siten är ett fullgott komplement för ordinarie site och att de funktioner man vanligtvis använder finns kvar, eller till och med fungerar bättre, så man slipper växla mellan siterna.

Något jag tycker är ballt är en funktion, som gemene man säkerligen inte kommer reflektera mycket över, är att när du väljer att växla mellan produktlista och produktdetaljsidan så behöver du inte ladda om hela produktlistan från början (om du har laddat fler produkter) utan du är kvar där du var innan, när du växlar tillbaka till produktlistan. Det är en väldigt bekväm funktion som jag gillar starkt.

Andra exempel på mobilanpassade funktioner:
  • Vi valde Google Maps och koppling till telefonens lokala GPS-funktion istället för den kartfunktion Stadium har på sin vanliga site. Så nu kan man GPS:a sig till en Stadiumbutik.
  • Vi slog även ihop varukorgen till ett steg istället och optimerade fakturaformuläret så att det skulle bli så simpelt som möjligt att genomföra ett köp utan att tappa bort sig i navigeringen.
  • På de bilder med fler produktbilder kan man ”swajpa” mellan dem med fingret.
  • Vi har även delat in kategorierna annorlunda och sorterat in filtreringen i droplistor.
  • Menyikonen är en återspegling av förstasidan, så att du aldrig kan vela bort dig på sidan och alltid kan hitta tillbaka, alternativt att ”slippa” behöva gå tillbaka till förstasidan för att börja navigera om.
  • En stor ikon som klart och tydligt visar att du kan lämna mobilsiten om du så önskar.


Berätta lite om hur ni har tänkt angående funktionalitet & design

Tänket vi hade från början var att Stadium själva skulle kunna påverka innehåll via deras administrationsverktyg. Förstasidan är helt dynamisk; alltså Stadium kan dela upp och lägga ihop rutor som de vill, samt lägga in vilka bilder, storlekar på bilder och länkar de vill. Rutorna gör förstasidan väldigt platseffektiv; en knapp blir en kampanjbild med en länk och text i ett och samma element. Sidan är helt enkelt inte bara användbar för Stadiums kunder utan även för Stadium själva.

Footern valde vi att göra med lite App-känsla. Detta för att, om Stadium skulle vilja göra en app så behövs inte designen göras om speciellt mycket vid utvecklingen av en sådan. Men också för att spara plats på höjden. Vi valde att inte göra footern och headern statisk för att mobilsidan ska kunna passa mindre smartphones så att även dess ägare kan få en bra upplevelse och känna att de får helheten av siten.

Vad fick Stadium att välja mobilanpassad sida istället för app?

Stadium var redan helt inställda på att börja med mobilwebb innan projektet drog igång. Vilket vi på Brightstep även rekommenderar e-handlare att i första hand göra. Detta är helt enkelt för att nå en bredare publik som inte bara har Iphone och Android. Generellt är lättare att räkna hem investeringen på en mobil webbsite än en applikation. - Vem laddar ner en app en gång för att handla en gång?, som en smart person en gång sa.

Men, man ska inte glömma sina ambassadörer eller användare gällande applikationer. Vill de verkligen ha en applikation så kan det vara ett bra komplement i förlängningen. Om man adderar något mervärde i applikationen.

I grova drag, vad kostar det att m-anpassa en sida och vad kan man som e-handel tänkas få ut av det?

Storleken på projektets omfattning spelar en väldigt vital roll för priset. Man måste integrera många saker för att få en bra, fungerande lösning; speciellt om e-handelsplattformen inte har någon färdig mobillösning. Då tillkommer istället licenskostnader och/eller installationskostnader för lösningen och man kan inte påverka placering av element, utseende och interaktionsdesignen.

Man får räkna med att interaktionsdesign och integrering tar längst tid och dessa två delar kostar mest men är också svårast att genomföra. Priset är svårt precisera men från några hundra tusen och uppåt miljonen gäller för större aktörer på marknaden. Men som sagt, det beror så klart på hur mycket man kan göra in-house och vad man väljer att låta andra göra.

Som e-handel kan man nå fler kunder och andra slags kunder med en mobilanpassning. Många har väldigt hög trafik från mobiltelefoner. Vi har sett de som har 10-20% trafik i från mobila enheter, och detta ökar oftast om man gör en bra anpassning för mobila webbläsare, vilket förhoppningsvis innebär ökad försäljning. Det är viktigt att förenkla för sina kunder, inte bara för att e-handlaren ska tjäna mer, utan också för att ge kunden en känsla av att du som e-handlare faktiskt bryr dig om att förenkla för dina kunder.

Stadium i Butiksguiden
Stadium

Linda Pedersen

Ecommerce org AB

 
 
COMMENTS
SHARE
 
LATEST COMMENTS
Malerier Galleri

Thank you for this fine article. It is not getting any easier to ge...

#SEO: Be Community-centric to Earn Links 1 comment
Joanna Holmgren

Hej! Jag behöver hjälp med allt detta då jag ämnar börjar sälja via...

#Varulager i andra EU-länder kan leda till momsregistreringsplikt i de länderna 1 comment
daniel larsson

Börja med content planen... https://expandtalk.se/content-marketing/c...

#5 Content Marketing Ideas for October 2016 1 comment
Alan Jordan

If someone wants his website to be visible to all then these tips are ...

#5 Basics to Make a Website Accessible 1 comment
Johannes Hannus

Vi har provat varubrev ett par gånger men tyvärr 'försvinner' minst 5%...

#Nya hot mot e-handlarna ställer krav på trygga transporter 3 comments
Birgitta Wangeskog

Om det är möjligt så verkar det säkrare att använda brevlådan för då v...

#Nya hot mot e-handlarna ställer krav på trygga transporter 3 comments
Per Ledin

Ingen belyser problemet med tjänsten varubrev Posten pushar för. Vi e-...

#Nya hot mot e-handlarna ställer krav på trygga transporter 3 comments
Birgitta Wangeskog

Bra med fler aktörer som tar ett helhetsgrepp på betalningar det gynna...

#Dibs utmanar Klarna med enklare betalningar 1 comment
Kent Markström

Hur bra som helst, och smidigt

#Storbankerna leder vägen för mobila betalningar 1 comment
Håkan Kuyumcu

Äntligen något som går åt rätt håll i utvecklingen av användarvänlighe...

#Riskbedömning gör att kunderna slipper 3D Secure 1 comment
 
 
All rights reserved. Copyright © Ecommerce.org 2009 - 2018
This website requires javascript and the latest version of Chrome, Firefox or Safari. Internet Explorer not fully supported.