Ecommerce community
 
 

Nya EU-regler hårt slag mot e-handeln

Stefan Pettersson, Tid. Business Developer - 8 Apr-11
 
Som vi tidigare rapporterat ska EU parlamentet snart rösta om nya regler för stärkt konsumentskydd. Vid en närmare granskning av de föreslagna reglerna visar det sig att de bland annat även innehåller förbud för nätbutiken att neka försäljning till en konsument i annat EU-land.
Advert
Kravet på att nätbutiken ska betala returfrakten vid ångerköp på varor över 40 EUR har överskuggat övriga delar av det ursprungliga förslaget. Men förutom detta finns fler regler som slår hårt mot inte minst de små och medelstora nätbutikerna om de går igenom.

Nätbutiker måste sälja till alla länder inom EU
En punkt i de nya EU-reglerna kan få vittgående konsekvenser för e-handelsbranschen. Eftersom EU i politikernas ögon är en enda marknad blir det med de nya reglerna förbjudet för nätbutiken att neka försäljning till konsument inom EU. Makten förflyttas helt till konsumenten som kan kräva leverans från en nätbutik inom EU. Kritiker hävdar att e-handeln mellan olika EU-länder skiljer sig för mycket åt med alltifrån språkbarriärer till logistiska problem och olika betallösningar för att detta skall vara realistiskt.

Förlängd ångerrätt
Konsumenter i de 27 EU-länderna föreslås även få dubblerad lägsta ångerrätt, från nuvarande 7 till 14 dagar. Sverige som redan har hårdare regler med 14 dagar påverkas inte av detta men protesterna bland e-handlare i andra länder är både många och högljudda.

Halverad tid för återbetalning
En annan föreslagen regelförändring är att tiden nätbutiken har på sig att återbetala köpesumman till konsumenten halveras från nuvarande 30 till 14 dagar. Kritiker av förslaget menar att detta är för kort tid för många nätbutiker att hinna kontrollera returen och administrera återbetalningen.

Digital nedladdning är fortfarande undantagen från ovanstående regler och detsamma gäller för auktionssajter där konsumenter genomför affärer med andra konsumenter. I de fall en konsument köper varor på en auktionssajt av ett företag gäller dock alla regler för ångerköp, returfrakt och återbetalning.

Förslaget har fått stark kritik
EU-parlamentet hävdar att de nya reglerna stärker konsumenternas rätt samtidigt som det främjar e-handeln. Branschorganisationer som IMRG och Paris-baserade FEVAD är mycket hårda i sin kritik och säger att EU parlamentet inte förankrat förslagen med branschen innan de föreslagit dem. FEVAD kritiserar även att någon kostnadsberäkning av förslagen aldrig har genomförts.

IMRG:s CEO James Roper säger i en intervju att de nya reglerna ökar riskerna och komplexiteten med e-handel samtidigt som det stänger ute mindre aktörer från marknaden. Enligt IMRG uppgår de ökade kostnaderna för frakter enligt förslaget till 95 miljarder SEK per år (10 miljarder EUR), vilket motsvarar 4 procent av vad e-handeln beräknas omsätta inom EU 2012.

Även Ehandel.coms grundare Mathias Ivarsson ställer sig väldigt kritisk till förslagen.

Det är oklart om EU:s regler kommer tvinga nätbutiker utanför EU att följa reglerna. Nätbutiker med lokala avdelningar som exempelvis Amazon kommer dock omfattas av de nya reglerna. För USA-baserade nätbutiker som planerat öppna upp inom EU medför de nya reglerna troligen att de kommer fortsätta sälja till EU, men från andra sidan Atlanten och på så sätt kringgå reglerna.

Enligt en talesperson för EU hoppas EU parlamentet kunna rösta om förslagen i slutet av maj månad eller i början av juni.

Sammanfattning:
  • Lagstadgad ångerrätt för konsument 14 dagar, en ökning från nuvarande 7 dagar inom EU (Sverige har redan 14 dagar).
  • Vid utnyttjande av ångerrätt har konsumenten rätt att bli fullt kompenserad för returkostnader. Idag står konsumenten för returkostnaden vid ångerköp.
  • Återbetalning till konsument vid ångerköp ska ske inom 14 dagar och inkludera konsumentens returkostnader. Att jämföra med dagens regler där återbetalning ska ske inom 30 dagar.
  • Nätbutik inom EU måste leverera till kund inom EU om denne önskar beställa. Idag bestämmer nätbutiken till vilka länder denne levererar.


Läs mer här
http://imrg.org/ImrgWebsite/User/Pages/News.aspx?pageID=57&parentPageID=57&isHomePage=false&isDetailData=true&itemID=4926&specificPageType=0&pageTemplate=5

http://fevad.com/espace-presse/l-europe-veut-elle-vraiment-stopper-la-croissance-et-favoriser-la-hausse-des-prix-sur-internet

http://www.euractiv.com/en/food/eu-consumer-rights-battle-set-continue-news-503522

http://europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=MEMO/11/188&format=HTML&aged=0&language=EN&guiLanguage=en

Stefan Pettersson

Tid. Business Developer

Partneransvarig på Ecommerce.org 2011-03-07 till 2014-06-30.

Vill du kontakta mig så finns jag på Linkedin.

 
 
COMMENTS
Stefan Ekmark
Marknadschef, Svea VAT Adviser AB

Hej Stefan,

Tack för en bra artikel. Vet du från när dagarna för återbetalning av ett ångerköp räknas. Alltså från den dagen man meddelade e-butiken eller från den dagen e-butiken faktiskt erhållit varan i retur?

Hälsningar
Stefan

11 Apr 2011 11:28
Stefan Pettersson
Tid. Business Developer

Dagen nätbutiken får varan i retur har gällt tidigare inom Sverige.

Eller rättare sagt dagen nätbutiken blev aviserad om att varan kommit fram. Detta ifall nätbutiken inte tar emot paketet eller har en postbox som adress i kommunikationen med kunden.

11 Apr 2011 12:34
Sören Sörensson

Detta börjar likna en disktur. Ska EU bestämma vad jag ska göra med mina egna varor ? Ska dom lägga sig i till vem jag ska sälja, sjukaste förslag får man leta efter.

12 Apr 2011 14:20
SHARE
 
LATEST COMMENTS
Malerier Galleri

Thank you for this fine article. It is not getting any easier to ge...

#SEO: Be Community-centric to Earn Links 1 comment
Joanna Holmgren

Hej! Jag behöver hjälp med allt detta då jag ämnar börjar sälja via...

#Varulager i andra EU-länder kan leda till momsregistreringsplikt i de länderna 1 comment
daniel larsson

Börja med content planen... https://expandtalk.se/content-marketing/c...

#5 Content Marketing Ideas for October 2016 1 comment
Alan Jordan

If someone wants his website to be visible to all then these tips are ...

#5 Basics to Make a Website Accessible 1 comment
Johannes Hannus

Vi har provat varubrev ett par gånger men tyvärr 'försvinner' minst 5%...

#Nya hot mot e-handlarna ställer krav på trygga transporter 3 comments
Birgitta Wangeskog

Om det är möjligt så verkar det säkrare att använda brevlådan för då v...

#Nya hot mot e-handlarna ställer krav på trygga transporter 3 comments
Per Ledin

Ingen belyser problemet med tjänsten varubrev Posten pushar för. Vi e-...

#Nya hot mot e-handlarna ställer krav på trygga transporter 3 comments
Birgitta Wangeskog

Bra med fler aktörer som tar ett helhetsgrepp på betalningar det gynna...

#Dibs utmanar Klarna med enklare betalningar 1 comment
Kent Markström

Hur bra som helst, och smidigt

#Storbankerna leder vägen för mobila betalningar 1 comment
Håkan Kuyumcu

Äntligen något som går åt rätt håll i utvecklingen av användarvänlighe...

#Riskbedömning gör att kunderna slipper 3D Secure 1 comment
 
 
All rights reserved. Copyright © Ecommerce.org 2009 - 2018
This website requires javascript and the latest version of Chrome, Firefox or Safari. Internet Explorer not fully supported.