Ecommerce community
 
 

Ny rankning med Köpvillkor och Kundbetyg i Butiksguiden

Kristoffer Geiser, Tid. Redaktör / Webbutvecklare, Ecommerce org AB - 1 Nov-10
 
Nu har vi uppdaterat rankningssystemet så att du som butiksansvarig kan påverka nätbutikens rankning genom att ange Köpvillkor & Säkerhet. Även butikens kunder kan nu lämna omdömen om butiken, vilket också påverkar rankningen.
Advert
Vad är köpvillkor & säkerhet?
Köpvillkor & säkerhet är tjugo punkter som nätbutiken skall följa för att uppfylla såväl lagar som god sed inom försäljning på nätet. Kriterierna som nätbutiken skall uppfylla för att få poäng inom Köpvillkor & Säkerhet har hämtats dels från de befintliga certifieringar som finns ( t ex Trygg E-handel), samt de lagar och riktlinjer som Konsumentombudsmännen i de nordiska länderna sammanställt.

Dustin först ut med att ange sina köpvillkor
När vi smyglanserade den nya funktionaliteten i Butiksguiden var Dustin först ut att ange sina köpvillkor.

- Det är bra med en nordisk aktör som Ehandel.com som sammanställer och granskar att butikers köpvillkor uppfyller de lagar och regler som finns i våra nordiska länder, säger Joakim Dymling, Web Development Manager hos Dustin.

Dustin.se i Butiksguiden
Dustinhome.se i ButiksguidenHur man anger sina köpvillkor i Butiksguiden
  • Om du inte redan är butiksansvarig för er nätbutik i Butiksguiden måste du först ange dig själv som butiksansvarig. Detta gör du genom att gå till er butik i Butiksguiden och klickar på länken "Är du ansvarig för den här butiken?"  • Fyll sedan i och skicka formuläret. Vi kommer därefter granska din ansökan och verifiera att du är ansvarig för butiken.  • När vi granskat din ansökan och verifierat dig som butiksansvarig får du möjligheten att ange de köpvillkor som nätbutiken uppfyller. Detta gör du genom att klicka på knappen "Ange köpvillkor" när du är inloggad som butiksansvarig och surfat till din butik i Butiksguiden.  • Du kan även ange nätbutikens köpvillkor genom att gå in under "Mina sidor" och sedan klicka på din nätbutik

  • I steg 1 på sidan du kommer till kryssar du i vilka av villkoren som nätbutiken uppfyller.  • För att vi ska kunna granska villkoren du anger måste köpvillkoren i nätbutik markeras med två HTML-kommentarer enligt bilden nedan.  • När köpvillkoren är markerade och formuläret skickat hämtar vi automatiskt nätbutikens köpvillkor och påbörjar granskningen. När granskningen är genomförd får du som butiksansvarig ett bekräftelsemail och du kan kontrollera vilka villkor som nätbutiken uppfyller. Om ett köpvillkor inte skulle uppfyllas kan du som butiksansvarig även läsa anledningen till vårt beslut (dessa kommentarer är endast synliga för den som är butiksansvarig).


Hur fungerar Kundbetygen?
Kundbetygen sätts av konsumenter som handlat i e-butiken via formuläret på denna sida på Ehandel.com. Endast ett påverkande betyg per besökare och 6-månadersperiod är möjligt.

Betygen som kan anges är följande:
Mycket bra (två tummar upp)
Bra (en tumme upp)
Ingen åsikt (påverkar inte)
Dåligt (en tumme ner)
Mycket dåligt (två tummar ner)

Kristoffer Geiser

Tid. Redaktör / Webbutvecklare, Ecommerce org AB

Tidigare webbredaktör / utvecklare på Ecommerce.org. Avslutade min anställning 27 juni 2014. Jag finns på LinkedIn om ni vill komma i kontakt med mig.

 
 
COMMENTS
Arne Andersson
E-handelsansvarig, PostNord

Mycket efterlängtat och kommer att göra att konsumenterna kommer att lita ännu mer på att det är tryggt och säkert att handla på nätet.

Betyg på detta: Två tummar upp.

3 Nov 2010 07:10
Mathias Ivarsson
VD & E-handelsstrateg, Shopit

Tack för det fina betyget Arne!

Vi vet hur krångligt det kan vara som e-handlare att leta upp och hålla reda på alla regler och nya rön inom e-handel.

Detta är därför ett steg i vår ambition att hjälpa e-handlarna i Norden att känna till och uppfylla de lagar och riktlinjer som gäller för e-handel/distanshandel i dessa länder.

Nästa steg är att vi nu börjar arbetet med att ta fram en riktigt tydlig och juridiskt korrekt Köpvillkor-text som ni e-handlare skall kunna använda på era webbplatser. Denna tillsammans med ett dokument som dessutom förklarar hur denna skall tolkas och följas gör att e-handlaren kan vara säker på att man följer de regler som gäller.

Har ni Ehandel.com- medlemmar och besökare idéer eller funderingar inom detta så kontakta oss gärna!

3 Nov 2010 10:55
János Tóth-Égetö
Fotograf, Shooting Pixels

Det här jag väntat på, mycket bra! Nu är jag inte e-handlare själv längre för tillfället men det här är bra för hela branschen och inte minst för konsumenterna. Bra jobbat!

3 Nov 2010 18:37
Anders Ståhl
Distanshandelschef, Jula Postorder AB

Jättebra. Vi har lagt ut detta på vår facebooksida. Om vi hjälps åt att promota den här sidan så kommer vi att få in betyg från kunderna och på det sättet få en riktigt bra, rättvis och neutral bedömning av butikerna.

3 tummar då för att bräcka Arne.

15 Nov 2010 07:54
Mathias Ivarsson
VD & E-handelsstrateg, Shopit

Tack Anders!

Ja precis som du säger så är det väldigt viktigt att kundbetygen blir rättvisande, och att e-handlaren även kan möta såväl ris som ros från kunderna på ett bra och konstruktivt sätt.
Det är ju bättre att vara medveten om vad kunderna tycker så man kan förklara vad som gått fel, än att diskussionerna sker helt utan att e-handlaren har möjlighet att delta.

Har ni e-handlare några bra ideér hur man kan se till att det kommer in många och objektiva kundomdömen.

En tanke är att vi skapar en unik länk per butik till en betygsida som man kan skicka med i leveransbekräftelsen till sina kunder? Lite som Pricerunners upplägg?

Vad tror ni?

16 Nov 2010 10:06
Anders Ståhl
Distanshandelschef, Jula Postorder AB

Tycker jag vore jättebra. Jag har pratat lite om det här på företaget och vi skulle kunna dra igång direkt. Men vi tycker inte att "butikssidan" är helt optimal. Kan ni komma med ett förslag?

16 Nov 2010 10:27
Mathias Ivarsson
VD & E-handelsstrateg, Shopit

Tanken skulle isåfall kunna vara att varje nätbutik i Butiksguiden får en unik länk till en webbsida på Ehandel.com som endast är avsedd för att låta kunder ge ett kundbetyg efter sitt köp i nätbutiken.

Dvs att på den webbsidan ser man inga andra kundbetyg eller information om nätbutiken som kan annars färga kundens uppfattning.

Jag ser till att vi tar fram en sådan funktion/webbsida och att vi visar länken till den när ni Butiksansvariga är inne på er butik i Butiksguiden. Då blir det lätt för er att kopiera länken och lägga in den t ex i en levereansbekräftelse, i kundens "Mina sidor", eller direkt som en länk på er sajt.

Vi skulle även kunna bygga det så att vi kan ta emot ett OrderID om ni skickar med det på länken, så kan man som Butiksansvariga även se vilken order som avses. Detta finns ju redan nu möjlighet för kunden att ange manuellt, men på det sättet får ni ju med den informationen automatiskt istället.

Låter detta bra?

16 Nov 2010 12:32
Anders Ståhl
Distanshandelschef, Jula Postorder AB

Jättebra. Vi står först i kön som frivillig testpilot. Jag ska försöka leta reda på dig i Borås i morgon på Distanshandelsdagen.

17 Nov 2010 18:07
SHARE
 
LATEST COMMENTS
Malerier Galleri

Thank you for this fine article. It is not getting any easier to ge...

#SEO: Be Community-centric to Earn Links 1 comment
Joanna Holmgren

Hej! Jag behöver hjälp med allt detta då jag ämnar börjar sälja via...

#Varulager i andra EU-länder kan leda till momsregistreringsplikt i de länderna 1 comment
daniel larsson

Börja med content planen... https://expandtalk.se/content-marketing/c...

#5 Content Marketing Ideas for October 2016 1 comment
Alan Jordan

If someone wants his website to be visible to all then these tips are ...

#5 Basics to Make a Website Accessible 1 comment
Johannes Hannus

Vi har provat varubrev ett par gånger men tyvärr 'försvinner' minst 5%...

#Nya hot mot e-handlarna ställer krav på trygga transporter 3 comments
Birgitta Wangeskog

Om det är möjligt så verkar det säkrare att använda brevlådan för då v...

#Nya hot mot e-handlarna ställer krav på trygga transporter 3 comments
Per Ledin

Ingen belyser problemet med tjänsten varubrev Posten pushar för. Vi e-...

#Nya hot mot e-handlarna ställer krav på trygga transporter 3 comments
Birgitta Wangeskog

Bra med fler aktörer som tar ett helhetsgrepp på betalningar det gynna...

#Dibs utmanar Klarna med enklare betalningar 1 comment
Kent Markström

Hur bra som helst, och smidigt

#Storbankerna leder vägen för mobila betalningar 1 comment
Håkan Kuyumcu

Äntligen något som går åt rätt håll i utvecklingen av användarvänlighe...

#Riskbedömning gör att kunderna slipper 3D Secure 1 comment
 
 
All rights reserved. Copyright © Ecommerce.org 2009 - 2018
This website requires javascript and the latest version of Chrome, Firefox or Safari. Internet Explorer not fully supported.