Ecommerce community
 
 

Matbutiker på nätet - en återkommande trend?

Kristoffer Geiser, Tid. Redaktör / Webbutvecklare, Ecommerce org AB - 20 Oct-09
 
Det finns många trender på nätet som kommer och går. En sådan trend är matbutiker på nätet som aldrig riktigt kommit igång på allvar i Sverige.
Advert
Vi lyckades hitta en artikel från Aftonbladet som publicerades den 6 juli 1999 och som handlade om just matbutiker på nätet. I artikeln skriver man bland annat att det då handlades mat på nätet för cirka 24 miljoner kronor per år i Sverige och att en explosion av matbutiker på nätet snart kommer. Någon explosion har inte blivit av. Inte i den skala som förutspåddes i alla fall.

Orsaken till att det aldrig blev en explosion är förmodligen mångdelad. Näthandel i övrigt var ganska nytt i Sverige, folk hade inte börjat vänja sig och lita på näthandeln, tekniken var sämre etc. Idag börjar det dock gå bättre för matbutikerna igen. De blir fler och fler samt får en högre omsättning. Det är främst de stora kedjorna som både har möjligheten och kapitalet att dra igång en matbutik på nätet, men få har gjort det. Än så länge är det bara personer och företag i eller direkt utanför storstäder som har möjligheten att handla sin mat på nätet. Anledningen är att det än så länge inte är ekonomiskt motiverat att erbjuda geografiskt heltäckande utkörning då intresset fortfarande är för lågt.

Mataffären.se är ett exempel på en modern matbutik på nätet där personer och företag kan köpa produkter och få dem hemlevererade samma dag. Kostnaden för hemleverans är 85 kr för privatpersoner och 145 för företag. Utkörningarna sker med intervaller om två timmar varje dag mellan 09-22 då kunderna själva kan välja när maten ska levereras. Ur ett miljöperspektiv är matbutiker generellt sett bra med tanke på att färre har anledning att använda bilen. Mataffären.se använder även bilar som drivs med biogas vilket minskar den negativa påverkan på miljön.

Vi kontaktade Claes Hessel, VD för Mataffären.se, för en pratstund om Mataffären.se och matbutiker på nätet generellt.

Ni startade Mataffären.se i augusti 2008. Hur har det gått och hur ser er framtiden ut?
- Som alltid är det en utmaning att starta en verksamhet från grunden och bygga upp den, samtidigt är det en resa som är otroligt inspirerande och rolig att göra. Tjänsten har tagits emot mycket bra på marknaden och den feedback vi får från kunder visar att vi har hjälpt en hel del människor att få mer tid över i vardagen och att tjänsten håller den höga kvalitet i enlighet med vår målsättning.

- Hjulen snurrar allt fortare i samhället och viljan att underlätta sin vardag genom att köpa tjänster ökar. Att kunna lämna bilen och få allt hemlevererat är attraktivt och vänligt mot miljön samt ett bra komplement till Coops butiker. Konjunkturen förbättras mer och mer, utvecklingen utomlands visar att behovet för denna tjänst finns och är relativt stort. Mot bakgrund av detta ser Mataffären ljust på framtiden. Vi har redan idag skapat en tjänst av hög kvalitet och service, som skapar återköp och nöjda kunder.

Hur tror du framtiden ser ut för matbutiker på nätet. Konceptet är ganska gammalt då man redan 1999 kunde läsa i aftonbladet om matbutiker på nätet, men det tog aldrig riktigt fart.
- Jag tror att utvecklingen för Matbutiker på nätet kommer att utvecklas i takt med att efterfrågan stiger. 1999 var marknaden kanske inte riktigt mogen, väldigt många hade långsamma uppkopplingar på Internet vilket gjorde det omständligt att genomföra köp. Jag skulle vilja säga att konceptet är äldre än 1999. Redan på 50-talet kunde man ringa in till butiken med sin beställning, som handlaren sedan levererade med flakmoppe hem till kunden. I den moderna varianten av tjänsten, den som Mataffären.se erbjuder, har beställningförfarande flyttat till Internet och riktar sig till fler människor.

- Man behöver inte ha en fysisk relation med butiken utan det räcker med att registrera sig, handlar och bestämma när man vill ha sin beställning. Även om Mataffären.se är ”nya” på marknaden har vi i företaget mer än 10 års erfarenhet av denna typ av verksamhet. Sättet som vi arbetar på har vi utvecklat steg för steg det senaste decenniet. Vårt arbetssätt ger oss möjlighet att producera effektivt och leverera kvalitet och service även vid mycket höga volymer, detta är den stora utmaningen för de som vill bedriva e-handel med mat. Vår bedömning är att mataffärer på Internet kommer att bli en naturlig inköpskanal på marknaden.

Besök Mataffären.se
www.mataffaren.se

Kristoffer Geiser

Tid. Redaktör / Webbutvecklare, Ecommerce org AB

Tidigare webbredaktör / utvecklare på Ecommerce.org. Avslutade min anställning 27 juni 2014. Jag finns på LinkedIn om ni vill komma i kontakt med mig.

 
 
COMMENTS
SHARE
 
LATEST COMMENTS
Malerier Galleri

Thank you for this fine article. It is not getting any easier to ge...

#SEO: Be Community-centric to Earn Links 1 comment
Joanna Holmgren

Hej! Jag behöver hjälp med allt detta då jag ämnar börjar sälja via...

#Varulager i andra EU-länder kan leda till momsregistreringsplikt i de länderna 1 comment
daniel larsson

Börja med content planen... https://expandtalk.se/content-marketing/c...

#5 Content Marketing Ideas for October 2016 1 comment
Alan Jordan

If someone wants his website to be visible to all then these tips are ...

#5 Basics to Make a Website Accessible 1 comment
Johannes Hannus

Vi har provat varubrev ett par gånger men tyvärr 'försvinner' minst 5%...

#Nya hot mot e-handlarna ställer krav på trygga transporter 3 comments
Birgitta Wangeskog

Om det är möjligt så verkar det säkrare att använda brevlådan för då v...

#Nya hot mot e-handlarna ställer krav på trygga transporter 3 comments
Per Ledin

Ingen belyser problemet med tjänsten varubrev Posten pushar för. Vi e-...

#Nya hot mot e-handlarna ställer krav på trygga transporter 3 comments
Birgitta Wangeskog

Bra med fler aktörer som tar ett helhetsgrepp på betalningar det gynna...

#Dibs utmanar Klarna med enklare betalningar 1 comment
Kent Markström

Hur bra som helst, och smidigt

#Storbankerna leder vägen för mobila betalningar 1 comment
Håkan Kuyumcu

Äntligen något som går åt rätt håll i utvecklingen av användarvänlighe...

#Riskbedömning gör att kunderna slipper 3D Secure 1 comment
 
 
All rights reserved. Copyright © Ecommerce.org 2009 - 2018
This website requires javascript and the latest version of Chrome, Firefox or Safari. Internet Explorer not fully supported.