Ecommerce community
 
 

Klarna uppmanar e-handeln att ta ansvar

Linda Pedersen - 23 Jan-12
 
Unga kvinnor skuldsätter sig genom att handla på nätet hävdar Kronofogden. Betalningsleverantören Klarna ser inte att problemet är unikt för kvinnor, men uppmanar branschen att ta ansvar.
Advert
Som en av de största i Sverige hanterar de betalning åt ungefär 12.000 svenska nätbutiker just nu. Sebastian Siemiatkowski, grundare och vd på Klarna, berättar att man sedan en tid tillbaka har en dialog med Kronofogden kring fenomenet. Han tycker att det är viktigt att man utreder om detta är ett problem och i så fall hur omfattande det är.

-Det är bra med en dialog kring den här frågan, men jag tycker det är olyckligt att man debatterar köp via faktura generellt på det här sättet. Krediten hos oss handlar primärt om tidsskillnaden mellan köpet och när kunden får hem varan. Tyvärr finns det fall där folk handlar med faktura som inte har råd att betala för sig, säger Sebastian.

Dåliga betalare är en dålig affär
Hos Klarna vill man gärna var förutseende och helt enkelt neka personer faktura som betalalternativ om de inte har möjlighet att betala. Den mest uppenbara anledningen är krasst ekonomiskt tänkande.

-Varje gång en kund inte betalar är det en dålig affär för oss, så vi vill säga nej till de som inte kan betala. Hela vår affär bygger på att vara så pricksäkra som möjligt i att säga ja till de som kan och vill betala och nej till de som inte vill eller kan. När vi lyckas tjänar vi pengar, när vi misslyckas förlorar vi pengar, säger han.

Kreditvärdig eller inte?
När Klarna startade upp sin verksamhet använde man kreditupplysningar från företag som till exempel UC. Dessa företag använder inkomstupplysningar och tidigare betalningsanmärkningar för att räkna fram en slags scoring för hur pass kreditvärdig kunden är. Idag har Klarnas processer blivit mer raffinerade och man fortsätter att förbättra dem löpande.

I nuläget väger man fler hundra olika variabler i bedömningen. Bland annat analyseras kundens köpbeteende för att fatta rätt beslut. Man tittar bland annat på tidpunkt, kvantitet och även köpesumman spelar in i den samlade värderingen. En person kan mycket väl få köpa make-up eller pocketböcker för några hundralappar, medan samma person kan nekas att köpa en soffa via faktura.

-Generellt kan man säga att det mest träffsäkra sättet att göra en bedömning för unga kunder skulle vara att titta på hur föräldrarna skött sina ekonomiska åtaganden. Det har stor betydelse om att man lärt att göra rätt för sig hemma. Har man inte har fått lära sig vikten av att sköta sina räkningar eller förstår konsekvensen av att inte betala, är det stor risk att fortsätta det mönstret. Vi får inte göra bedömning på det sättet eftersom det handlar om personlig integritet och PUL-frågor. Det vi kan göra är att vara restriktiva och kräva en högre nivå av kreditvärdighet gentemot personer mellan 18 och 22 år, eftersom vi vet att den åldern är problematisk, säger Sebastian.

Känslig målgrupp
Att de som just blivit myndiga är en ganska känslig målgrupp har flera naturliga förklaringar. Det är ofta någonstans i den åldern man exponeras inför att betala räkningar. Eftersom e-handel blir allt vanligare så kan just ett e-handelsköp vara första gången man handlar på kredit. Kunder runt 30 år som inte kan eller vill betala sina kreditköp stoppas ofta automatiskt eftersom de i många fall redan har hamnat i Kronofogdens register.

I DN:s artikel skrivs att det går fortare än man tror att hamna hos Kronofogden. När en person inte betalar första fakturan sätter det igång en kedja av händelser. En del av kedjan är lagmässigt fastställt men hos Klarna har man en riktlinje om att personen ska ha haft chansen att få lön, studiemedel eller liknande innan ärendet sänds vidare i systemet.

Vad många inte vet är att de kan få extra tid att betala om de kontaktar Klarna. På Klarnas hemsida finns en snabbhjälps-funktion där man kan själv kan gå in och flytta fram sitt förfallodatum några dagar utan att det kostar extra, men då gäller det förstås att man har koll på förfallodagen.

Vem bär ansvar?
Idag har mer än halva Sveriges befolkning handlat via Klarna. Hos Klarna har man inte lagt märke till att fenomenet med skuldfällan drabbar just unga kvinnor hårdare, likaså har man inte kunnat se någon trend eller markant stigande andel obetalda räkningar hos män eller kvinnor, men det är tydligt att just gruppen mellan 18 och 22 är utsatt.

En naturlig följdfråga av problematiken är vem som bär ansvaret. Hos Klarna tar man avstånd från affärer som sms-lån eftersom de handlar om att man riktar sig till en målgrupp som inte kan låna pengar någon annanstans. Att köpa varor med 14 dagars eller en månads betalningsfördröjning, ser de inget problem i. Köp via faktura är egentligen inte är någon kredit, utan en tjänst som inte kostar extra för dem som betalar i tid. Däremot tycker Sebastian definitivt att Klarna och även e-handeln har ett visst ansvar i frågan.

-Vi ska se till att vi har en bra process. Punkt ett är att vi inte godkänner att vem som helst får betala via faktura. Vi ska göra en bra och vettig bedömning. Den andra punken är att vi har en informationsplikt; vi måste säkerställa att kunden förstår vad han eller hon gör och vilka avgifter som gäller. Ett problem handlar om villkorstexterna. Vi vill gärna uppmana e-handlarna att se över sina texter så de är tydliga, korrekta och uppdaterade.

Fakturor och påminnelser
Vi tar upp problemet med faktura via e-post och berör även ämnet med en gratis påminnelse likt dem man får från biblioteket när lånetiden är på väg att löpa ut.

-Vi försöker förbättra våra fakturor via e-post löpande för att se till att de tex. inte sorteras som skräppost, men det är också därför som en påminnelse alltid kommer som brev. Just nu testar vi med påminnelse via sms i Holland och vi kör en del e-post i Sverige. Dessa nya vägar medför en del problem, men vi söker kontinuerligt nya sådana vägar.

Hos Klarna har man även diskuterat att etablera en informationssajt på nätet som ska motverka överkonsumtion.

-Det är bra att frågan aktualiseras, så vi får upp lite speed på detta, säger Sebastian lite skämtsamt.

-Visst skulle man kunna cyniskt säga att e-handlaren inte bryr sig och bara vill sälja, men det tror jag inte om våra e-handlare, jag tror att även de vill se att folk handlar för det de har råd med. avslutar han.

DN:s artikel om unga kvinnor och nätshopping
http://www.dn.se/ekonomi/natshopping-skuldfalla-for-manga-unga-kvinnor

Linda Pedersen

Ecommerce org AB

 
 
COMMENTS
SHARE
 
LATEST COMMENTS
Malerier Galleri

Thank you for this fine article. It is not getting any easier to ge...

#SEO: Be Community-centric to Earn Links 1 comment
Joanna Holmgren

Hej! Jag behöver hjälp med allt detta då jag ämnar börjar sälja via...

#Varulager i andra EU-länder kan leda till momsregistreringsplikt i de länderna 1 comment
daniel larsson

Börja med content planen... https://expandtalk.se/content-marketing/c...

#5 Content Marketing Ideas for October 2016 1 comment
Alan Jordan

If someone wants his website to be visible to all then these tips are ...

#5 Basics to Make a Website Accessible 1 comment
Johannes Hannus

Vi har provat varubrev ett par gånger men tyvärr 'försvinner' minst 5%...

#Nya hot mot e-handlarna ställer krav på trygga transporter 3 comments
Birgitta Wangeskog

Om det är möjligt så verkar det säkrare att använda brevlådan för då v...

#Nya hot mot e-handlarna ställer krav på trygga transporter 3 comments
Per Ledin

Ingen belyser problemet med tjänsten varubrev Posten pushar för. Vi e-...

#Nya hot mot e-handlarna ställer krav på trygga transporter 3 comments
Birgitta Wangeskog

Bra med fler aktörer som tar ett helhetsgrepp på betalningar det gynna...

#Dibs utmanar Klarna med enklare betalningar 1 comment
Kent Markström

Hur bra som helst, och smidigt

#Storbankerna leder vägen för mobila betalningar 1 comment
Håkan Kuyumcu

Äntligen något som går åt rätt håll i utvecklingen av användarvänlighe...

#Riskbedömning gör att kunderna slipper 3D Secure 1 comment
 
 
All rights reserved. Copyright © Ecommerce.org 2009 - 2018
This website requires javascript and the latest version of Chrome, Firefox or Safari. Internet Explorer not fully supported.