Ecommerce community
 
 

Kan Twitter köpa sig ur problemen?

Stefan Pettersson, Tid. Business Developer - 9 Aug-11
 
Twitter köper det sociala nätverket Bagcheck. Vi har tittat bakom kulisserna och ser ett företag i desperat kamp att börja tjäna pengar.
Advert
Det sociala nätverket Twitter, vars affäridé är att användarna postar korta meddelanden (max 140 tecken) om vad de gör just nu, har problem att tjäna pengar.

Twitter har ända sedan starten haft stora problem att skapa intäkter, och inte har det blivit lättare av alla problem inom företagets ledning. En av Twitters grundare, Jack Dorsey, återvände i mars 2011 till företaget som arbetande styrelseordförande, på deltid. Resten av tiden är han i sitt andra företag Square. Redan 2008 var ledningskrisen på Twitter ett faktum när bland annat grundarna Jack Dorsey och Evan Williams inte ens pratade med varandra längre. Utan dialog är det omöjligt att styra ett företag värderat till över 60 miljarder SEK på ett effektivt och lönsamt sätt.

Twitter borde egentligen vara en marknadsförares våta dröm. Någon skriver om något och det borde i teorin gå att skicka en målsökande annons till Twittraren som återknyter till dennes intressen. Men Twitteranvändarna har gjort sig (ö)kända för att protestera högljutt vid minsta försök att införa annonser på Twitter.

Det finns ad-sponsored tweets som dyker upp först vid sökningar, samt en variant av bannerannonser i form av promoted accounts. Det dyraste alternativet för annonsörer är promoted trends som innebär att annonsören betalar för att visa sitt ämne tillsammans med de mest populära organiska ämnena. Prislappen för det sistnämnda är cirka 120.000 USD per dag vid global annonsering (809.000 SEK).

När Twitter försökte kapitalisera på mobilanvändarna med sin iPhone-app Quick Bar gick communityt i taket. Quick Bar lade en smal annons på nyheter och trender och användarna hatade den. Det gick till och med så långt att funktionen i folkmun döptes om till mindre smickrande "Dickbar" efter företagets operativa chef Dick Costolo.

Under 2010 uppgick Twitters annonsintäkter till blygsamma 45 miljoner USD (303 miljoner SEK). Att jämföra med Facebook som drog in 1,86 miljarder USD (12,54 miljarder SEK) i annonser under samma period med tre gånger så många användare. Som ett led i att öka annonsintäkterna har Twitter köpt flera företag. I maj 2011 köpte Twitter företaget Adgrok som specialiserat sig på att skapa annonskampanjer i Googles annonsnätverk. Samma månad köpte Twitter även upp Twitterklienten Tweetdeck.

Nu är inte Twitter i ekonomisk kris. Företaget har fått in över 360 miljoner USD (2,43 miljarder SEK) i riskkapital från bland annat Jeff Bezos (grundare Amazon) och riskkapitalbolaget Kleiner Perkins Caufield & Byers. Frågan är snarare hur länge investerarna har tålamod med Twitters oförmåga att tjäna pengar. Många minns hur MySpace gick från 185 miljoner användare och en värdering på 12 miljarder USD (80,9 miljarder SEK) under 2007 till att numera bara vara en skugga av sitt forna jag. Investerarna vill knappast att historien upprepar sig med Twitter.

2009 tecknade Twitter avtal med Microsoft och Google vilket gjorde tweets sökbara i företagens söktjänster Bing och Google Realtime Search. I juli 2011 gick avtalet ut och Google har nu plockat bort möjligheten att realtidssöka Twitterflöden.

Tekniska kapacitetsproblem har även inneburit att Twitter tvingats lägga större delen av 2010 på att uppgradera infrastrukturen och säkra tillgången till tjänsterna.

Problemen för Twitter är flera. Företaget säger sig ha 200 miljoner registrerade konton, men många användare har flera konton. Användandet av Twitter ska ha ökat med 41 procent första kvartalet 2011 jämfört med 2010 och landa på 155 miljoner dagliga tweets. Men många tweets sker av datorer som publicerar länkar till olika nyheter istället för av människor. I USA har användandet av Twitter per månad minskat från 14 minuter och 6 sekunder i mars 2010 till 12 minuter och 37 sekunder i mars 2011.

Hur och var används Twitter?
  • 40 procent av alla tweets kommer från mobila enheter
  • 70 procent av alla tweets sker utanför USA
  • 50 procent av alla aktiva Twitteranvändare använder tjänsten på mer än en teknikplattform
  • Färre än 25 procent av användarna skapar 90 procent av alla tweets

I ett försök att vända trenden och hitta nya intäktskällor har Twitter nu köpt det sociala nätverket Bagcheck för en okänd summa. Bagcheck är ett socialt nätverk där användarna samlar och delar "bags" (väskor, översatt till grupper i texten nedan) med produkter, hobbies och liknande i olika kategorier som foto, sport, matlagning och datorer.

Finessen med Bagcheck är att användarna kan vara hur nördiga de vill när de skapar grupper för allt möjligt. Dessa grupper kan andra användare sedan upptäcka, kommentera och vara aktiva inom. Bagcheck är helt enkelt ett sätt att dela med sig av det som är intressant i gruppform.

Bagcheck startades av Sam Pullara, en affärsängel och tidigare entreprenör hos Benchmark Capital. Sam Pullara har även en bakgrund som teknisk chef hos Yahoo, vilket kan vara en av anledningarna till att han nu tar plats i Twitters utvecklingsgrupp. Enligt uttalanden kommer Bagcheck att drivas vidare som tidigare, vilket i sig skulle göra affären svårmotiverad. Någon form av konsolidering är därför att vänta.

Vid en första jämförelse mellan Twitter och Bagcheck påminner de båda sociala tjänsterna en hel del om varandra. Den stora frågan, vid sidan av hur företagen och deras tjänster ska integreras, är i vilken utsträckning det är samma användare i de båda nätverken. Samt, förstås, om de tillsammans kan lyckas bättre med att tjäna pengar än vad Twitter hittills har gjort ensamt. Vi önskar dem lycka till!

Läs mer här:
http://twitter.com

http://bagcheck.com

http://tech.fortune.cnn.com/2011/04/14/troubletwitter/

http://www.bing.com/community/site_blogs/b/search/archive/2009/10/21/bing-is-bringing-twitter-search-to-you.aspx

http://searchengineland.com/as-deal-with-twitter-expires-google-realtime-search-goes-offline-84175

http://en.wikipedia.org/wiki/Myspace

Stefan Pettersson

Tid. Business Developer

Partneransvarig på Ecommerce.org 2011-03-07 till 2014-06-30.

Vill du kontakta mig så finns jag på Linkedin.

 
 
COMMENTS
SHARE
 
LATEST COMMENTS
Malerier Galleri

Thank you for this fine article. It is not getting any easier to ge...

#SEO: Be Community-centric to Earn Links 1 comment
Joanna Holmgren

Hej! Jag behöver hjälp med allt detta då jag ämnar börjar sälja via...

#Varulager i andra EU-länder kan leda till momsregistreringsplikt i de länderna 1 comment
daniel larsson

Börja med content planen... https://expandtalk.se/content-marketing/c...

#5 Content Marketing Ideas for October 2016 1 comment
Alan Jordan

If someone wants his website to be visible to all then these tips are ...

#5 Basics to Make a Website Accessible 1 comment
Johannes Hannus

Vi har provat varubrev ett par gånger men tyvärr 'försvinner' minst 5%...

#Nya hot mot e-handlarna ställer krav på trygga transporter 3 comments
Birgitta Wangeskog

Om det är möjligt så verkar det säkrare att använda brevlådan för då v...

#Nya hot mot e-handlarna ställer krav på trygga transporter 3 comments
Per Ledin

Ingen belyser problemet med tjänsten varubrev Posten pushar för. Vi e-...

#Nya hot mot e-handlarna ställer krav på trygga transporter 3 comments
Birgitta Wangeskog

Bra med fler aktörer som tar ett helhetsgrepp på betalningar det gynna...

#Dibs utmanar Klarna med enklare betalningar 1 comment
Kent Markström

Hur bra som helst, och smidigt

#Storbankerna leder vägen för mobila betalningar 1 comment
Håkan Kuyumcu

Äntligen något som går åt rätt håll i utvecklingen av användarvänlighe...

#Riskbedömning gör att kunderna slipper 3D Secure 1 comment
 
 
All rights reserved. Copyright © Ecommerce.org 2009 - 2018
This website requires javascript and the latest version of Chrome, Firefox or Safari. Internet Explorer not fully supported.