Ecommerce community
 
 

FTC-uppgörelse om Google Buzz beskrivs som ”e-commerce killer” av branschorganisation

Stefan Pettersson, Tid. Business Developer - 4 May-11
 
Det juridiska efterspelet av Google Buzz riskerar tillväxten i hela e-handelsbranschen enligt branschorganisationen NetChoice.
Advert
När Google lanserade Buzz tidigt 2010 såg företaget till att redan från start knyta gmailanvändare till tjänsten. Problemet var att Google inte frågade gmailanvändarna om tillstånd innan.

Kritiken går till stor del ut på att Google anslöt gmailanvändare till Buzz utan att tydligt informera om vad det innebar. När gmailanvändaren skulle logga in på gmail fick denne en försmak av Buzz och två val; "Sweet! Check out Buzz" samt "Nah, go to my Inbox". Ingenstans blev användaren upplyst om att klickade han eller hon på det första valet skulle deras personliga information spridas på Buzz. I vissa fall ledde detta till att personlig information delades till tidigare partners, arbetsgivare, läkare med flera som användaren hade i sin kontaktbok.

Federal Trade Commission (FTC) i USA har nu tagit fram hårdare riktlinjer för hur personlig information ska behandlas, inom branschen benämns dessa ”The Buzz Settlement”. Det är speciellt en av punkterna som oroar kritikerna, den så kallade opt in-regeln. Opt in innebär att användaren aktivt måste anmäla sig till nya tjänster och funktioner, samt godkänna delning av information till andra parter. I praktiken innebär detta att personlig användardata inte längre får delas på annat sätt än vad användaren godkände vid tecknandet. Det går inte heller att tvinga på användaren nya tjänster, funktioner eller att dela informationen till tredje part då principen i FTC:s regelverk är opt in, det vill säga frivillig anslutning.

Varje gång en förändring sker ska denna presenteras för användaren på samma sätt som övrig information på sidan förändringen avser. Den får inte annonseras på ett sätt som gör det svårare att upptäcka eller ta del av, den får inte heller inkluderas i exempelvis en avtalstext. Förändringen ska presenteras fristående och tydligt samt användaren ska ges den tid denne behöver för att bestämma sig. Det ska med FTC:s nya regler helt enkelt inte vara möjligt att smyga in förändringar i användaravtalen.

Opt in skulle göra det svårt, kanske omöjligt, för sociala nätverkstjänster som Facebook att lansera nya funktioner eftersom dessa skulle kräva att alla befintliga användare anmäler sig. Sker inte det blir tjänsten fragmenterad. De sociala nätverkstjänsterna skulle få grupper av användare som inte längre är kompatibla med varandra.

FTC:s regelförslag drar inte heller gränsen för hur stora förändringar som krävs för att användaren ska behöva tillfrågas om de vill anmäla sig. Istället dras gränsen vid att om några förändringar sker överhuvudtaget så måste användaren tillfrågas.

Steve DelBianco, executive director hos branschorganisationen NetChoice säger i ett uttalande om FTC:s föreslagna regelverk att det "can't be allowed to produce side effects for the rest of the industry for something Google did inappropriately."

FTC:s förslag presenterades i mars 2011 och är i första hand riktat mot Google som en konsekvens av Buzz-lanseringen. Om Google accepterar uppgörelsen räknar dock branschen med att regelverket blir tvingande för hela branschen. Uppgörelsen med Google sträcker sig över de kommande 20 åren och tvingar Google till långtgående förändringar i hur företaget hanterar privat användarinformation. Dessutom kommer Google utsättas för återkommande granskningar av utomstående för att bekräfta att företaget följer reglerna. Här finner ni den 9 sidor långa uppgörelsen United States of America Federal Trade Commission File No. 102 3136 Agreement Containing Consent Order.

Enligt DelBianco kommer ett tvingande regelverk göra det avsevärt svårare för de små att konkurrera med de stora. Detta då jättar som Google inte behöver dela information med samarbetspartners på samma sätt som snabbväxande utvecklingsföretag. Google är inte medlem i NetChoice, däremot är AOL, eBay, Oracle, Facebook, Verisign och Yahoo medlemmar. Vidare hävdar NetChoice att FTC:s regelverk skulle kosta branschen 80 miljarder USD (480 miljarder SEK) över de kommande fem åren om det blir tvingande lag.

På andra sidan förhandlingsbordet sitter medborgarrättsgrupper som kräver att FTC lagstiftar om ännu hårdare reglering.

FTC hävdar att Googles agerande med Buzz bröt mot både sektion 5 i FTC:s regelverk samt reglerna mellan USA och EU, det vill säga U.S.-EU Safe Harbor Framework.

Läs mer här:
http://www.ftc.gov/os/caselist/1023136/110330googlebuzzagreeorder.pdf

http://www.computerworld.com/s/article/9216188/Google_Buzz_settlement_called_a_killer_for_e_commerce?taxonomyId=17

http://www.hldataprotection.com/2011/03/articles/consumer-privacy/ftc-announces-proposed-google-buzz-settlement-first-time-ftc-requires-comprehensive-privacy-program/

http://itgovernment.computerworld.com/social-media/31451/groups-push-additions-google-buzz-settlement

http://www.export.gov/safeharbor/

http://www.netchoice.org/

http://www.internetretailer.com/2011/04/28/ftcs-google-buzz-settlement-could-hobble-online-marketing

Stefan Pettersson

Tid. Business Developer

Partneransvarig på Ecommerce.org 2011-03-07 till 2014-06-30.

Vill du kontakta mig så finns jag på Linkedin.

 
 
COMMENTS
SHARE
 
LATEST COMMENTS
Malerier Galleri

Thank you for this fine article. It is not getting any easier to ge...

#SEO: Be Community-centric to Earn Links 1 comment
Joanna Holmgren

Hej! Jag behöver hjälp med allt detta då jag ämnar börjar sälja via...

#Varulager i andra EU-länder kan leda till momsregistreringsplikt i de länderna 1 comment
daniel larsson

Börja med content planen... https://expandtalk.se/content-marketing/c...

#5 Content Marketing Ideas for October 2016 1 comment
Alan Jordan

If someone wants his website to be visible to all then these tips are ...

#5 Basics to Make a Website Accessible 1 comment
Johannes Hannus

Vi har provat varubrev ett par gånger men tyvärr 'försvinner' minst 5%...

#Nya hot mot e-handlarna ställer krav på trygga transporter 3 comments
Birgitta Wangeskog

Om det är möjligt så verkar det säkrare att använda brevlådan för då v...

#Nya hot mot e-handlarna ställer krav på trygga transporter 3 comments
Per Ledin

Ingen belyser problemet med tjänsten varubrev Posten pushar för. Vi e-...

#Nya hot mot e-handlarna ställer krav på trygga transporter 3 comments
Birgitta Wangeskog

Bra med fler aktörer som tar ett helhetsgrepp på betalningar det gynna...

#Dibs utmanar Klarna med enklare betalningar 1 comment
Kent Markström

Hur bra som helst, och smidigt

#Storbankerna leder vägen för mobila betalningar 1 comment
Håkan Kuyumcu

Äntligen något som går åt rätt håll i utvecklingen av användarvänlighe...

#Riskbedömning gör att kunderna slipper 3D Secure 1 comment
 
 
All rights reserved. Copyright © Ecommerce.org 2009 - 2018
This website requires javascript and the latest version of Chrome, Firefox or Safari. Internet Explorer not fully supported.