Ecommerce community
 
 

E-marknadsplatser satsar på social shopping

Linda Pedersen - 31 Jan-12
 
Fenomenet marknadsplatser och shoppinggallerior spås en ljus framtid. För att attrahera användare och driva trafik satsar många sajter på social shopping med användarnas Facebook-konton som som centralt verktyg för att inspirera och dela information.
Advert
Allt fler e-handlare och mindre tillverkare väljer att syndikera sina produkter på olika sätt. En populär marknadsplats kan vara ett smidigt sätt att driva trafik till sin sida eller sälja sina produkter helt utan egen webbshop. Samtidigt växer trenden social och personlig shopping på nätet.

Den internationella marknadsplatsen Shoply.com samlar ihop tidens tendenser på ett intressant sätt. Sedan starten förra året har Shoply samlat ihop 10.000 småföretagare och entreprenörer på sin sida och nyligen fick man ett efterlängtat kapitaltillskott för att kunna bygga vidare. Enligt grundarna ska omsättningen på sajten vara god och man jobbar nu vidare med att skapa en demokratisk, eller social om man vill, marknadsplats för mindre aktörer. Idag finns allt från vintage-prylar och ekologiska sängkläder till udda textilkreationer och konst från världens alla hörn på marknadsplatsen.

Social shopping
Utöver att erbjuda kunderna lite udda varor så ligger Shoplys finess i att den styrs av användarna; oberoende säljare lägger in produkter och besökarnas data styr hur innehållet visas. Sajten samlar därmed upp på begreppet social shopping genom en rad funktioner. Liksom på Twitter och Facebook kan man följa en viss shop och få feeds om deras nyheter eller aktiviteter. Användarna kan även tipsa andra om produkter, kommentera via Facebook och skapa kollektioner av olika saker som sedan kan delas.

Tekniken bakom sajten använder så mycket personlig information som finns att tillgå för att föreslå lämpliga produkter till användarna. Visningarna av produkter baseras på trafik, så opopulära produkter och erbjudanden hamnar sist bland visningarna.Fortsatta utmaningar
I nuläget verkar Shoplys största utmaning vara produkterna. I stort sett är alla välkomna att sälja via Shoply vilket tyvärr även medför att en del skräp och spam listas på sidan. På grund av visningsrankingen lär dessa efterhand bli mindre uppenbara, men just nu sticker en del oseriösa produkter ut bland de mer seriösa. En annan utmaning är att frakten är högre än produktens pris på vissa varor, men det är ett globalt problem som knappast är unikt för denna nätbutik.

Drag n Drop
Den svenska shoppinggallerian Fabulous Living jobbar med etablerade varumärken från utvalda fysiska butiker med fokus på kläder, accessoarer och heminredning. Nyligen presenterade de en del nya tekniker på sin sajt som egentlige inte borde vara så unika.En av dessa är Drag’n Drop-funktionen där kundkorgen i stället blir ett slags visuellt showroom i nederkant på sidan. Det valda plagget framstår tydligt och på själva produkten kan kunden välja storlek, få rekommenderade tillbehör och sedan dela hela kreationen via Facebook, något som tidigare mest varit använt i bloggvärlden. Rekommendationerna bygger på användarens tidigare köp, andra kunders köp och på butikens egna preferenser.

I Butiksguiden finns flera olika svenska marknadsplatser med fokus på design:
Signerat.se
Designtorget.se


Läs mer här:
http://techcrunch.com/2012/01/27/shoply-aims-to-socialize-ecommerce-raises-seed-funding-from-top-notch-investors/
http://www.mynewsdesk.com/se/view/pressrelease/fabulous-living-mezmerize-e-i-samarbete-727502?utm_source=alert&utm_medium=email&utm_campaign=Alert&utm_content=

Linda Pedersen

Ecommerce org AB

 
 
COMMENTS
SHARE
 
LATEST COMMENTS
Malerier Galleri

Thank you for this fine article. It is not getting any easier to ge...

#SEO: Be Community-centric to Earn Links 1 comment
Joanna Holmgren

Hej! Jag behöver hjälp med allt detta då jag ämnar börjar sälja via...

#Varulager i andra EU-länder kan leda till momsregistreringsplikt i de länderna 1 comment
daniel larsson

Börja med content planen... https://expandtalk.se/content-marketing/c...

#5 Content Marketing Ideas for October 2016 1 comment
Alan Jordan

If someone wants his website to be visible to all then these tips are ...

#5 Basics to Make a Website Accessible 1 comment
Johannes Hannus

Vi har provat varubrev ett par gånger men tyvärr 'försvinner' minst 5%...

#Nya hot mot e-handlarna ställer krav på trygga transporter 3 comments
Birgitta Wangeskog

Om det är möjligt så verkar det säkrare att använda brevlådan för då v...

#Nya hot mot e-handlarna ställer krav på trygga transporter 3 comments
Per Ledin

Ingen belyser problemet med tjänsten varubrev Posten pushar för. Vi e-...

#Nya hot mot e-handlarna ställer krav på trygga transporter 3 comments
Birgitta Wangeskog

Bra med fler aktörer som tar ett helhetsgrepp på betalningar det gynna...

#Dibs utmanar Klarna med enklare betalningar 1 comment
Kent Markström

Hur bra som helst, och smidigt

#Storbankerna leder vägen för mobila betalningar 1 comment
Håkan Kuyumcu

Äntligen något som går åt rätt håll i utvecklingen av användarvänlighe...

#Riskbedömning gör att kunderna slipper 3D Secure 1 comment
 
 
All rights reserved. Copyright © Ecommerce.org 2009 - 2018
This website requires javascript and the latest version of Chrome, Firefox or Safari. Internet Explorer not fully supported.