Ecommerce community
 
 

E-handelsprofil kritisk till Trygg E-handel

Kristoffer Geiser, Tid. Redaktör / Webbutvecklare, Ecommerce org AB - 23 Nov-10
 
Urban Lindstedt, känd e-handelsprofil som bland annat står bakom nyhetsbrevet E-handelstrender, meddelade för några dagar sedan att han kommer lämna Trygg E-handel. Orsaken till beslutet är att Svensk Distanshandel har förfelat hela idén med Trygg e-handel, menar Urban.
Advert
2007 startade Victor Dahlborg, marknadschef för PriceRunner, certifieringen Trygg E-handel. Syftet var att kvalitétssäkra e-handlare som anslutit sig till tjänsten och skapa en trygghet för deras kunder. Trygg E-handel lämnades sedan över till postorderföreningen Svensk Distanshandel som fortsatte att driva certifieringen.

Urban skriver i ett blogginlägg att Svensk Distanshandel under hösten har förfelat hela idén med Trygg E-handel och att organisationen har fått ett allt mer själviskt fokus. Enligt Urban ska det ha varit efter att Trygg E-handel skickat ut vad han tolkade var ett krav på att han skulle skapa undersidor i den egna nätbutiken med beskrivande texter om Trygg E-handel, som de första tankarna om att lämna Trygg E-handel kom. Den avgörande orsaken till att Urban lämnade Trygg E-handel var när Trygg E-handel gjorde det möjligt för anslutna nätbutiker att köpa rabatterad Spotify-reklam.

Vi tog kontakt med Urban Lindstedt för en kommentera kring kritiken mot Trygg E-handel
Urban berättar om när Trygg E-handel startades, och att han tyckte idén var klockren och har sedan dess rekommenderat certifieringen till flera e-handlare han träffat. Men att han under hösten tycker Trygg E-handel tappat sitt fokus.

- När Victor Dahlborg drog igång Trygg E-handel kändes det som en klockren idé. Det kändes fortfarande okej när allting lämnades över till Svensk Distanshandel. Under hösten har jag på grund av Trygg E-handels agerande ändrat mig.

- När jag fick mailet från Trygg e-handel om att jag skulle skapa undersidor i min nätbutik för att lyfta fram Trygg E-handel tolkade jag det som ett krav från deras sida. Det kändes som att syftet var att ge länkkraft till Trygg E-handel. När jag tog kontakt med Trygg E-handel för att meddela att jag kommer gå ur, fick jag prata med Johan Frykendahl. Han var då väldigt noga med att detta inte var ett krav, utan helt frivilligt. Jag började då vackla i mitt beslut, säger Urban Lindstedt.

- Det som avgjorde att jag gick ur Trygg E-handel var när de började agera mediabyrå åt Spotify, en av de större reklamplattformarna på nätet. Trygg E-handel ska syssla med certifiering och inget annat. Nu känns det som att de tappat sitt fokus och att pengarna spelar en allt större roll. De borde klara sig på de 4 000 kr som de 301 anslutna nätbutikerna betalar varje år (minst). Hur ska man kunna lita på en certifiering som mer verkar handla om att skapa intäkter åt Trygg E-handel än att värna om kundernas trygghet, avslutar Urban Lindstedt.

Vi tog även kontakt med Johan Frykendahl på Trygg E-handel för en kommentar på den kritik Urban ger
- En viktig uppgift för att skapa ett värde i Trygg e-handel certifieringen är att symbolen är blir känd bland konsumenter. När vi tidigare rådfrågat de certifierade butikerna har de svarat att kännedom är det som de anser är viktigast för att skapa mer värde i certifieringen. Trygg e-handels varumärke skapas till lika stor del av att de certifierade butikerna själva lyfter fram varumärket. Hela konceptet bygger alltså på ett samarbete för att göra e-handeln seriös och kundvänlig, säger Johan Frykendahl.

- När det gäller det upphandlingen med Spotify vill jag börja med att säga att Svensk Distanshandel inte har några som helst ekonomiska intressen i detta avtal. Men denna historia började med att Urban kontaktade oss då vi skickat ut en automatisk påminnelse om att använda vår "mouse-over" funktion. Det finns även andra funktioner såsom en text om Trygg e-handel samt en copytext som man kan använda i te.x en orderbekräftelse. Urban var missnöjd och menade att vi avsåg använda de certifierade butikerna som en "länkfarm". I mitt svar till Urban förklarade jag att det måste röra sig om ett missförstånd, att använda dessa resurser är helt frivilligt för de certifierade butikerna.

- De texter & länkar Urban retar sig på i sin blogg använder vi med följande målsättningar:

1.) Försvåra plagiering av symbolen genom "mouse-over" funktion och digitala certifikat. Genom att många butiker använder dessa funktioner "lär" sig konsumenterna att verifiera certifikatet och därmed blir plagiering svårare och mindre intressant för oseriösa e-handlare.

2.) Hjälpa de certifierade butikerna informera sina kunder om vad Trygg e-handel innebär samt varför de valt att certifiera sin butik.

3.) Genom att standardiserad information (copytext) skapa en hävstång för Svensk Distanshandels egna PR & marknadsföringsinsatser för Trygg e-handel. Många certifierade butiker använder symbolen i sin marknadsföring och i sina PR aktiviteter.

- I den PR & marknadsföringsplan som vi lagt för Trygg e-handel ingår att hjälpa de certifierade butikerna lyfta fram symbolen på bästa möjliga sätt utöver Svensk Distanshandels egna insatser.

- Detta gör vi b.la. genom att vad jag beskrivit ovan, inför julen ville vi hjälpa till lite extra och därför förhandlade vi fram ett förmånligt avtal med Spotify som de certifierade butikerna frivilligt kunde ta del av. Vi hoppas att detta initiativ kan bli en positiv kraft som stärker Trygg e-handel och alla de som valt att använda certifieringen inför julhandeln.

- Ingen av de certifierade butikerna har gett oss någon negativ respons på detta, tvärtemot några redan visat intresse för detta. Varför Urban valt att klaga på detta genom monolog är okänt för mig. Men han är närsomhelst välkommen att ringa mig och disskutera saken, avslutar Johan Frykendahl.

Bo Lindell, VD för Svensk Distanshandel, håller med i det Johan Frykendahl säger
- Jag står till 100 % bakom Johans kommentarer till Urbans kritik. Vill också tillägga att SDh är en ekonomisk förening, som jobbar helt utan vinstintressen, om det undgått någon och att vi givetvis vill marknadsföra Trygg e-handel till gagn både för våra medlemmar och deras kunder.

Blogginlägget från Urban Lindstedt kan läsas här
http://www.uppkopplat.se/2010/11/18/darfor-lamnar-jag-trygg-e-handel/

Kristoffer Geiser

Tid. Redaktör / Webbutvecklare, Ecommerce org AB

Tidigare webbredaktör / utvecklare på Ecommerce.org. Avslutade min anställning 27 juni 2014. Jag finns på LinkedIn om ni vill komma i kontakt med mig.

 
 
COMMENTS
SHARE
 
LATEST COMMENTS
Malerier Galleri

Thank you for this fine article. It is not getting any easier to ge...

#SEO: Be Community-centric to Earn Links 1 comment
Joanna Holmgren

Hej! Jag behöver hjälp med allt detta då jag ämnar börjar sälja via...

#Varulager i andra EU-länder kan leda till momsregistreringsplikt i de länderna 1 comment
daniel larsson

Börja med content planen... https://expandtalk.se/content-marketing/c...

#5 Content Marketing Ideas for October 2016 1 comment
Alan Jordan

If someone wants his website to be visible to all then these tips are ...

#5 Basics to Make a Website Accessible 1 comment
Johannes Hannus

Vi har provat varubrev ett par gånger men tyvärr 'försvinner' minst 5%...

#Nya hot mot e-handlarna ställer krav på trygga transporter 3 comments
Birgitta Wangeskog

Om det är möjligt så verkar det säkrare att använda brevlådan för då v...

#Nya hot mot e-handlarna ställer krav på trygga transporter 3 comments
Per Ledin

Ingen belyser problemet med tjänsten varubrev Posten pushar för. Vi e-...

#Nya hot mot e-handlarna ställer krav på trygga transporter 3 comments
Birgitta Wangeskog

Bra med fler aktörer som tar ett helhetsgrepp på betalningar det gynna...

#Dibs utmanar Klarna med enklare betalningar 1 comment
Kent Markström

Hur bra som helst, och smidigt

#Storbankerna leder vägen för mobila betalningar 1 comment
Håkan Kuyumcu

Äntligen något som går åt rätt håll i utvecklingen av användarvänlighe...

#Riskbedömning gör att kunderna slipper 3D Secure 1 comment
 
 
All rights reserved. Copyright © Ecommerce.org 2009 - 2018
This website requires javascript and the latest version of Chrome, Firefox or Safari. Internet Explorer not fully supported.