Ecommerce community
 
 

E-handelsbloggen och hur du kommer igång

Kristoffer Geiser, Tid. Redaktör / Webbutvecklare, Ecommerce org AB - 19 Aug-09
 
Bloggtrenden i Sverige är stor, men i världen är den enorm. Det populära publiceringsverktyget WordPress används av över 15 miljoner bloggare världen över. Cirka sex miljoner av dessa bloggare hostas av WordPress själva och besöks av cirka 200 miljoner människor varje månad. Trots att denna statistik endast innefattar WordPress, är det ett enormt brus man måste ta sig igenom som ny bloggare.
Advert
En nisch av den ordinarie bloggtrenden är bloggande e-handlare, dvs e-handelsbutiker som har en integrerad bloggavdelning där man i många fall skriver om nya produkter, verksamheten och saker som berör butiken. En av dessa butiker är Outnet.se som säljer kläder och utrustning för aktiva människor. Stefan Gustafsson, VD, ser nyttan med att införa bloggen i e-handeln:

- För oss är bloggen framför allt ett sätt att göra sidan mer personlig, visa att det finns kött och blod bakom alla bilder och texter. Jag använder den också till att lyfta fram lite speciella frågor kring t ex produkter. Blogglinlägg brukar bli snabbt och bra indexerade så det driver även en del trafik till sidan.

Den stora utmaningen för mig är att hålla disciplin i bloggskrivandet.

Tommy K Johansson, personen bakom Sveriges största IT-blogg TKJ.se, har sedan maj 2007 bloggat om allt som har med IT att göra. Idag har Tommys blogg cirka 8000 besökare om dagen och är således en av Sveriges mest lästa IT-bloggar. Sedan de tidiga tonåren har Tommy skrivit för datortidningar och har även fortsatt med det in i vuxenliven som bland annat chefsredaktör för tidningen Allt om PC.

Vi tog kontakt med Tommy för att få hans åsikt om fördelarna med att blogga som e-handlare, och hur man kommer igång med sin egen blogg:

Vilka fördelar har en bloggande e-handlare gentemot en icke bloggande?
Bloggen är ett utmärkt sätt att dels dra ny trafik till sajten, att marknadsföra produkterna, samt att hålla en bra och öppen dialog med både existernade och potentiella kunder.

Det finns massor av sajter som indexerar blogginlägg, och sökmotorer tycker om det innehåll som bloggar publicerar. Detta öppnar dörrar för fler besökare. Bloggvärlden är också glada i att länka till varandra, så skriver du bra inlägg kommer andra bloggar att länka till dig.

Vad bör man tänka på om man ska börja blogga?
Gör en plan från början, där du bestämmer vad du ska skriva och hur ofta du ska uppdatera. Innan du startar en blogg måste du vara insatt i att det kommer att ta lite tid. Du måste vara säker på att du har den tid det krävs att driva en blogg, för att den inte ska bli liggande tom. En död blogg ger motsatt effekt och ger ett dåligt intryck. Minst ett par gånger i veckan bör du uppdatera bloggen.

Innehållsmässigt, vad bör man fokusera på?
Fokusera på ditt företags område. Om du säljer digitalkameror, skriver du nyheter om nya kameror och tillbehör, och ger tips om vad man ska tänka på när man handlar produkter och hur man använder dem. Alla inlägg behöver inte vara långa och matiga. Det går bra att varva med korta länktips till sajter som är intressanta för ditt område. Var inte rädd för att skriva om företag som kan uppfattas som konkurrerande, men publicera aldrig kritik mot andra företag - det kommer bara att uppfattas som buffligt och skrämmer bort kunder.

Ett bra språk är viktigt, men inte avgörande. Om du är osäker på svenskan, skriv dina inlägg i Word och använd rättstavningsfunktionen. Låt gärna någon som är duktig på språk läsa igenom texten och rätta till felstavningar, meningsuppbyggnadsfel och särskrivningar. Sådant ger nämligen inget bra intryck.


Referenser
Statistik från WordPress: http://en.wordpress.com/stats/

Kristoffer Geiser

Tid. Redaktör / Webbutvecklare, Ecommerce org AB

Tidigare webbredaktör / utvecklare på Ecommerce.org. Avslutade min anställning 27 juni 2014. Jag finns på LinkedIn om ni vill komma i kontakt med mig.

 
 
COMMENTS
Magdalena Ahlberg
Ägare, PAR COURRIER - Interior on Line

Bra inlägg! Och jag kan bara hålla med. Jag startade min blogg 7 månader innan jag öppnade upp e-butiken (www.parcourrier.se) mars-08 och första öppnings- veckan hade jag 5000 besökare i butiken tack vare bloggens egna draghjälp. Visserligen har jag inte 8000 besökare per dag i min blogg men gott och väl runt 500.

19 Aug 2009 19:19
Carl Stridsberg
Marknadschef, Hittaupplevelse Halland

Tack till Tommy för tipsen!

Jag använder också en Wordpressblogg; http://hittaupplevelse-blogg.se/ för att dra trafik till min huvudsajt; http://www.hittaupplevelse.se/ och har märkt av ett stadigt ökande till butiken av besökare som kommer från bloggen..

Sedan är det trevligt att driva en blogg. Man kan göra lite vinklingar utanför butiksinnehållet som ändå reletarar till verksamheten..
Har också just skaffat gästbok och forum till bloggen också för att öka interaktiviteten. Men sådana är lite sega att få igång och det är inget undantag på min blogg.. :)

29 Oct 2009 16:54
SHARE
 
LATEST COMMENTS
Malerier Galleri

Thank you for this fine article. It is not getting any easier to ge...

#SEO: Be Community-centric to Earn Links 1 comment
Joanna Holmgren

Hej! Jag behöver hjälp med allt detta då jag ämnar börjar sälja via...

#Varulager i andra EU-länder kan leda till momsregistreringsplikt i de länderna 1 comment
daniel larsson

Börja med content planen... https://expandtalk.se/content-marketing/c...

#5 Content Marketing Ideas for October 2016 1 comment
Alan Jordan

If someone wants his website to be visible to all then these tips are ...

#5 Basics to Make a Website Accessible 1 comment
Johannes Hannus

Vi har provat varubrev ett par gånger men tyvärr 'försvinner' minst 5%...

#Nya hot mot e-handlarna ställer krav på trygga transporter 3 comments
Birgitta Wangeskog

Om det är möjligt så verkar det säkrare att använda brevlådan för då v...

#Nya hot mot e-handlarna ställer krav på trygga transporter 3 comments
Per Ledin

Ingen belyser problemet med tjänsten varubrev Posten pushar för. Vi e-...

#Nya hot mot e-handlarna ställer krav på trygga transporter 3 comments
Birgitta Wangeskog

Bra med fler aktörer som tar ett helhetsgrepp på betalningar det gynna...

#Dibs utmanar Klarna med enklare betalningar 1 comment
Kent Markström

Hur bra som helst, och smidigt

#Storbankerna leder vägen för mobila betalningar 1 comment
Håkan Kuyumcu

Äntligen något som går åt rätt håll i utvecklingen av användarvänlighe...

#Riskbedömning gör att kunderna slipper 3D Secure 1 comment
 
 
All rights reserved. Copyright © Ecommerce.org 2009 - 2018
This website requires javascript and the latest version of Chrome, Firefox or Safari. Internet Explorer not fully supported.