Ecommerce community
 
 

E-handeln över gränserna ökar snabbt

Kristoffer Geiser, Tid. Redaktör / Webbutvecklare, Ecommerce org AB - 9 Nov-10
 
Den nordiska e-handeln uppskattas till cirka 215 miljarder kronor och den gränsöverskridande e-handeln ökar snabbt. Detta och mer i rapporten DIBS E-handelsindex 2010.
Advert
Den nordiska e-handeln uppskattas enligt rapporten till cirka 215 miljarder kronor varav Sverige står för 66 miljarder, Norge för 58 miljarder, Danmark för 52 miljarder och Finland för 39 miljarder kronor.

Sedan DIBS E-handelsindex 2009 har andelen konsumenter som handlat i utländska nätbutiker ökat snabbt. I Sverige från 25 procent till 33 procent, i Norge från 39 procent till 53 procent, i Finland från 32 procent till 43 procent och i Danmark från 34 procent till 51 procent.

Även många svenska nätbutiker lockar kunder från hela världen. Av de svenska nätbutikerna som deltog i undersökningen har hälften haft kunder från Danmark och Norge, 36% från Finland, 21% från Tyskland, 16% från Storbritannien, 13% från USA samt 9% från Asien.

- E-handeln över gränserna växer nu mycket snabbt, säger Eric Wallin, VD på DIBS. Konsumenter och företag ser nya möjligheter och känner trygghet i leveranser och betalningssätt över gränser. Detta har långtgående effekter på den svenska detaljhandeln.

93 procent av alla internetanvändare har handlat på nätet
Under det senaste halvåret har totalt 5,5 miljoner svenskar mellan 15 till 75 år handlat på nätet. Det motsvarar 93 procent av alla internätanvändare.

91 procent av de svenska konsumenterna planerar att behålla eller öka sin handel på nätet under det kommande året. Optimismen delas av nätbutikerna då 90 procent av dem räknar med att få en ökad försäljning nästa år.

- Efter flera år av snabb tillväxt är e-handeln fortfarande i sin linda, säger Eric Wallin VD på DIBS. Både e-konsumenter och e-butiker har höga förväntningar inför framtiden och potentialen för ytterligare tillväxt är stor, både i volym och i antal transaktioner.

Män är priskänsliga och kvinnor handlar efter rekommendationer
Rapporten visar att andelen svenska män och kvinnor som e-handlar är lika stor samt så gör både män och kvinnor i snitt 6,2 köp per sex månader.

Enligt rapporten är män mer priskänsliga medan kvinnor föredrar nätbutiker som rekommenderats av vänner eller har fysiska butiker. Män dominerar inom elektronik, medan kvinnor är de största konsumenterna av kläder och hushållsprodukter.

Brist på betalsätt resulterar i avbrutna köp
39 procent av konsumenterna i studien har valt att avbryta ett köp på nätet och 45 procent av dem gjorde det på grund av brist på betalningssätt. 33 procent av konsumenterna föredrar att betala med kort och nästan lika många föredrar banköverföring online.

Om DIBS E-handelsindex 2010
Undersökningen genomfördes under det tredje kvartalet 2010 av forskningsinstitutet YouGov Zapera och bygger på intervjuer med över 4 000 Internetanvändare i Sverige, Danmark, Norge och Finland och 634 intervjuer med e-butiker i Danmark, Norge och Sverige. Alla beräkningar är baserade på valutakurser den 2 augusti, 2010.

Läs mer om DIBS E-handelsinded 2010 här
http://www.mynewsdesk.com/se/view/pressrelease/dibs-e-handelsindex-visar-att-e-handeln-oever-graenserna-oekar-snabbt-514757

Kristoffer Geiser

Tid. Redaktör / Webbutvecklare, Ecommerce org AB

Tidigare webbredaktör / utvecklare på Ecommerce.org. Avslutade min anställning 27 juni 2014. Jag finns på LinkedIn om ni vill komma i kontakt med mig.

 
 
COMMENTS
SHARE
 
LATEST COMMENTS
Malerier Galleri

Thank you for this fine article. It is not getting any easier to ge...

#SEO: Be Community-centric to Earn Links 1 comment
Joanna Holmgren

Hej! Jag behöver hjälp med allt detta då jag ämnar börjar sälja via...

#Varulager i andra EU-länder kan leda till momsregistreringsplikt i de länderna 1 comment
daniel larsson

Börja med content planen... https://expandtalk.se/content-marketing/c...

#5 Content Marketing Ideas for October 2016 1 comment
Alan Jordan

If someone wants his website to be visible to all then these tips are ...

#5 Basics to Make a Website Accessible 1 comment
Johannes Hannus

Vi har provat varubrev ett par gånger men tyvärr 'försvinner' minst 5%...

#Nya hot mot e-handlarna ställer krav på trygga transporter 3 comments
Birgitta Wangeskog

Om det är möjligt så verkar det säkrare att använda brevlådan för då v...

#Nya hot mot e-handlarna ställer krav på trygga transporter 3 comments
Per Ledin

Ingen belyser problemet med tjänsten varubrev Posten pushar för. Vi e-...

#Nya hot mot e-handlarna ställer krav på trygga transporter 3 comments
Birgitta Wangeskog

Bra med fler aktörer som tar ett helhetsgrepp på betalningar det gynna...

#Dibs utmanar Klarna med enklare betalningar 1 comment
Kent Markström

Hur bra som helst, och smidigt

#Storbankerna leder vägen för mobila betalningar 1 comment
Håkan Kuyumcu

Äntligen något som går åt rätt håll i utvecklingen av användarvänlighe...

#Riskbedömning gör att kunderna slipper 3D Secure 1 comment
 
 
All rights reserved. Copyright © Ecommerce.org 2009 - 2018
This website requires javascript and the latest version of Chrome, Firefox or Safari. Internet Explorer not fully supported.