Ecommerce community
 
 

Dustin Home får kritik av SVTs Plus

Kristoffer Geiser, Tid. Redaktör / Webbutvecklare, Ecommerce org AB - 26 Nov-10
 
Per Eriksson, VD Dustin Home & Åsa Avdic från Plus
I Sveriges Televisions program Plus tar man upp ett fall där en privatperson reklamerat en dator till Dustin Home. Ärendet pågick under 9 veckor och kunden hänvisades till tillverkaren och bollades runt bland flera olika bolag.
Advert
Plus rapporterar om en privatkund till Dustin Home som inte fick rätt hjälp när hennes dator gick sönder. Det hela började när kunden ringde till Dustin Home för att meddela att datorn inte fungerade och att Dustin Home då hänvisade kunden till Dell som tillverkat datorn och står för garantin. Datorn snurrade sedan runt i 9 veckor bland totalt 7 inblandade bolag. Kunden har där själv fått hantera hela processen mellan alla bolag, något som Dustin Home enligt Plus skulle ha gjort åt kunden.

Enligt Plus är det ett vanligt förekommande problem att nätbutiker hänvisar kunden till tillverkaren om ärendet går under tillverkarens garanti. Men enligt konsumentköplagen har köparen rätt att kräva att säljaren avhjälper felet eller företar omleverans, i detta fall Dustin Home.

Konsumenten har däremot rätt att vända sig till en eventuell tredje part om denne åtagit sig att avhjälpa fel i en vara för säljarens räkning, men skall då inte vara tvungen att själv driva sitt ärende.

Se hela reportaget från Plus
http://svtplay.se/v/2245568/plus/del_1_av_4?cb,a1364145,1,f,-1/pb,a1364142,1,f,-1/pl,v,,2245568/sb,p102797,1,f,-1

Fotnot:
Som ett led i Ehandel.coms satsning att förenkla för e-handlarna att uppfylla de lagar och regler som gäller, kommer vi även att se över just hur nätbutiker bör hantera den här typen av ärenden och hur man bör utforma sina köpvillkor. Vi kommer därmed även att se över kriterierna för Köpvillkor i Butiksguiden så att detta blir tydligare.

Kristoffer Geiser

Tid. Redaktör / Webbutvecklare, Ecommerce org AB

Tidigare webbredaktör / utvecklare på Ecommerce.org. Avslutade min anställning 27 juni 2014. Jag finns på LinkedIn om ni vill komma i kontakt med mig.

 
 
COMMENTS
Therése Stråle
Ägare, Sentaku

Var med om exakt samma sak gällande en tvättmaskin som inhandlats från Tretti.se. Trots att jag ingående gick igenom både Distans- och hemförsäljningslagen samt Konsumentköplagen med dem så vill de inte lyssna på det örat. Och det är företag som certifierats med "Trygg e-handel" som beter sig på det sättet?! Är mycket tveksam till dessa certifieringar och vad de egentligen garanterar.
Fick själv lösa frågan direkt med Electrolux vilka som tur var hade ett betydligt mer professionellt bemötande och löste det hela mycket bra.

30 Nov 2010 14:24
Johan Frykendahl
Representant Trygg E-handel, Trygg E-handel / Svensk Distanshandel

Trygg e-handel har sedan sept. 2009 ett krav som omfattar just detta.

Nr. 3 i vår kravlista: http://www.tryggehandel.se/?sida=krav

Vi har hanterat ett fåtal ärenden där ett företag försökt skjuta över ansvaret för reklamationen på en annan part, vanligtvis tillverkaren. Detta är vanligast bland företag som säljer dyrare varor, normalt elektronik & apparater med lång livslängd där dolda ursprungsfel kan visa sig först efter en längre tids användande.

Vi hoppas dock att problemet ej är för omfattande bland de certifierade butikerna, och att Dustin nu ändrar sina rutiner gällande ansvaret att hantera reklamationer.

Johan Frykendahl

Trygg e-handel / Svensk Distanshandel

30 Nov 2010 14:38
Therése Stråle
Ägare, Sentaku

Jag förstår att Trygg E-handel har det som ett krav och det är jättebra men det understryker endast problematiken jag försöker föra fram. Det faktum att butiker är certifierade hindrar inte att de missköter sig och inte följer de regler som innefattas av såväl lagar som certifieringar. Som privatperson undermineras känslan av säkerhet och trygghet när jag handlar hos certifierade butiker när sånt här kan inträffa trots certifieringen. Blir det ett utbrett problem så tappar ju dessutom certifieringen i trovärdighet till slut. Varför ska jag då som E-handlare satsa på den?

30 Nov 2010 15:33
Peter Nilsson
Ägare, Termikmedia

Lever man inte upp till certifieringen så får man en varning efter 3 varningar bör man uteslutas.

Läskigt när Johan Frykendahl säger att han hoppas att problemet inte är för omfattande vilket tyder på att trygg e-handel inte följer upp sina certifieringar. Skulle det vara så skulle han ju vetat hur omfattande problemet var. Men blundar man och springer behövs ju varken kontrollsystem eller varningar bara chansen att tjäna en slant till varumäerket dör ut och nästa tar vid.

30 Nov 2010 15:55
Peter Nilsson
Ägare, Termikmedia

Med varningar fungerar andra kontrollsystem iaf.

30 Nov 2010 15:57
Johan Frykendahl
Representant Trygg E-handel, Trygg E-handel / Svensk Distanshandel

Hej Therese / Peter

Vi har krav för att inneha Trygg e-handel certifieringen, detta är analogt med att det finns lagar i ett samhälle.

Men att det finns lagar innebär inte nödvändigtvis att alla följer dem trots att de är skyldiga att göra så. Det är myndigheter som har i uppgift att kontrollera att lagarna följs, men det bygger ofta på att någon lämnar in en anmälan.

Samma sak gäller Trygg e-handel, vi gör egna kontroller men får också in klagomål från konsumenter. Det är först när vi upptäcker att något är galet som vi kan agera och varna en butik. Tyvärr har vi svårt att själva pröva "reklamationhantering" när vi gör provköp hos butikerna. För att kunna reklamera en vara måste varan ju vara felaktig. Dock prövar vi returförfarandet genom att ångra avtalet.

I Dustin:s fall krävs det att vi har 3 dokumenterade fall där man trots 2 tidigare varningar inte ändrat sina rutiner.

En certifiering är precis som en lag ingen garanti, men de som har skaffat en certifieringen har accepterat att följa en rad krav samt att underställa sig en extern kontroll.

30 Nov 2010 16:22
SHARE
 
LATEST COMMENTS
Malerier Galleri

Thank you for this fine article. It is not getting any easier to ge...

#SEO: Be Community-centric to Earn Links 1 comment
Joanna Holmgren

Hej! Jag behöver hjälp med allt detta då jag ämnar börjar sälja via...

#Varulager i andra EU-länder kan leda till momsregistreringsplikt i de länderna 1 comment
daniel larsson

Börja med content planen... https://expandtalk.se/content-marketing/c...

#5 Content Marketing Ideas for October 2016 1 comment
Alan Jordan

If someone wants his website to be visible to all then these tips are ...

#5 Basics to Make a Website Accessible 1 comment
Johannes Hannus

Vi har provat varubrev ett par gånger men tyvärr 'försvinner' minst 5%...

#Nya hot mot e-handlarna ställer krav på trygga transporter 3 comments
Birgitta Wangeskog

Om det är möjligt så verkar det säkrare att använda brevlådan för då v...

#Nya hot mot e-handlarna ställer krav på trygga transporter 3 comments
Per Ledin

Ingen belyser problemet med tjänsten varubrev Posten pushar för. Vi e-...

#Nya hot mot e-handlarna ställer krav på trygga transporter 3 comments
Birgitta Wangeskog

Bra med fler aktörer som tar ett helhetsgrepp på betalningar det gynna...

#Dibs utmanar Klarna med enklare betalningar 1 comment
Kent Markström

Hur bra som helst, och smidigt

#Storbankerna leder vägen för mobila betalningar 1 comment
Håkan Kuyumcu

Äntligen något som går åt rätt håll i utvecklingen av användarvänlighe...

#Riskbedömning gör att kunderna slipper 3D Secure 1 comment
 
 
All rights reserved. Copyright © Ecommerce.org 2009 - 2018
This website requires javascript and the latest version of Chrome, Firefox or Safari. Internet Explorer not fully supported.