Ecommerce community
 
 

Bli vän med Google Analytics

Kristoffer Geiser, Tid. Redaktör / Webbutvecklare, Ecommerce org AB - 15 Jun-09
 
Besökstrender, trafikkällor, målrapporter, anpassade rapporter och mycket mer. Få en inblick i hur du som e-handlare kan använda Analytics till din fördel.
Advert
Google Analytics erbjuder en rad olika mätmetoder för dig i e-handelsbranschen. Detaljerad trafik som talar om allt du behöver veta för att förbättra alla tänkbara situationer, t ex köpknappsplacering, annonsplacering, in- och utgångssidor – och anpassade rapporter som t ex vilken stad i Sverige vars invånare placerar mest ordrar och mycket mer!

Den enda tekniska biten du behöver ta hänsyn till är skapandet av kontot och infogandet av spårningskoden. Utöver detta är det bara målrapporterna och de anpassade rapporterna som behöver manuell påverkan.

Standardrapporter
Redan efter bara ett par minuter som inloggad i Analytics får du en hygglig överblick på statistiken och rapporterna. Det finns massor med standardrapporter som återger exakt det man förväntar sig att se i vilket statistikverktyg som helst. Skillnaden mellan dessa och Analytics är att du får det du förväntar dig, plus lika mycket till.

En av fördelarna med Analytics är att många av rapporter är knutna till tjänsten Google maps. Tjänsterna tillsammans visualiserar statistik och geografi, vilket ger en mycket bra och intressant överblick.

Instrumentpanelen är det första du ser efter inloggning. Här visas en samlad översikt på vissa av rapporterna i Analytics. Instrumentpanelen kan dessutom modifieras och anpassas efter behov med fler rapporter.

De standardrapporter som finns, och som även de flesta andra statististikverktyg har, är alla användbara vare sig du mäter trafiken på en e-handelswebbplats eller en vanlig webbplats. Det finns dock en rapport som sticker ut bland mängden och som faktiskt inte är så himla lätt att hitta. Den heter Webbplatsöversikt och finns under Innehåll.

När du klickar på ”Webbplatsöversikt” öppnas ett nytt fönster – och i det fönstret öppnas din webbplats. För varje länk på din webbplats genererar Analytics ut klickstatistik. På så sätt ser du exakt vilka länkar som är populära att klicka på. Detta är väldigt användbart om du dessutom har två länkar på en webbsida som båda leder till samma mål. Du får då en indikation på länkpopulariteten och kan börja arbeta med t ex placering av köplänkar (för att särskilja länkarna krävs dock ett onclick-event).

Målrapporter
En målrapport använder du för att mäta trafiken till en webbsida som besökarna kommer till när de t ex slutfört ett köp. Målrapporterna måste manuellt konfigureras innan de kan visa någon statistik.

När du har en fungerande målrapport kan du enkelt se hur konverteringsgraden ser ut för besökare/köp och på så sätt få en bra överblick per minut/timme/dag/månad/år på hur din verksamhet utvecklas.

Så kallade kanaler kan även användas för att tillsammans skapa en målomvandling. En kanal kan enklast beskrivas som en serie sidor besökaren måste passera innan besöket blir en målomvandling. Syftet med att spåra besökarna genom sidorna är för att se hur effektivt de leder besökaren till ditt uppsatta mål.

Anpassade rapporter
Analytics anpassade rapporter tillåter dig att utforma dina egna rapporter och vad de ska visa. Gränssnittet som man gör detta i består helt och hållet av drag n' drop-funktionalitet. Du drar helt enkelt in de block du vill använda från listan till vänster in där dem passar i mitten.

Kombinationerna man väljer här är väldigt viktiga eftersom allting inte fungerar tillsammans. De kombinationer som fungerar hittar ni här.

Analytic i sin helhet kan med fördel användas för dig som är e-handlare. De oändliga möjligheterna med statistiken ger dig ett kraftfullt verktyg när du vill optimera din e-handelswebbplats.

Fler hjälpsamma sidor om Analytics
Analys av e-handel
Funktioner i Analytics
Spårningscentral
Analytics hjälpindex

Kristoffer Geiser

Tid. Redaktör / Webbutvecklare, Ecommerce org AB

Tidigare webbredaktör / utvecklare på Ecommerce.org. Avslutade min anställning 27 juni 2014. Jag finns på LinkedIn om ni vill komma i kontakt med mig.

 
 
COMMENTS
Jacob Rastad
CTO, Outnorth AB

En mycket användbar funktion i Analytics är E-handelsdelen (E-commerce på engelska). Denna aktiverar man genom att gå in på inställningar för din profil sedan kryssar du för "Yes" på "E-commerce Website".

Med hjälp av denna del så kan du spåra exakt vilka produkter som säljs, hur pass stora ordrar som kommer in o.s.v. Det som verkligen blir intressant är när du jämför vilka marknadsföringskanaler (PPC, Banners etc.) som ger besökare som inte bara köper utan köper mycket.

Andra trevliga saker är att om du länkar ihop ditt Analytics-konto med ditt Adwords-konto så kan du direkt i Analytics se hur pass mycket försäljning du har fått in och hur pass mycket du har lagt på din Adwords-annonsering.

Enda "nackdelen" är att för att kunna göra detta så krävs en del förändringar utav ditt tracking-script på siten. Exakt hur man gör går att läsa på http://www.google.com/support/googleanalytics/bin/answer.py?hl=en&answer=55528

16 Jun 2009 13:41
SHARE
 
LATEST COMMENTS
Malerier Galleri

Thank you for this fine article. It is not getting any easier to ge...

#SEO: Be Community-centric to Earn Links 1 comment
Joanna Holmgren

Hej! Jag behöver hjälp med allt detta då jag ämnar börjar sälja via...

#Varulager i andra EU-länder kan leda till momsregistreringsplikt i de länderna 1 comment
daniel larsson

Börja med content planen... https://expandtalk.se/content-marketing/c...

#5 Content Marketing Ideas for October 2016 1 comment
Alan Jordan

If someone wants his website to be visible to all then these tips are ...

#5 Basics to Make a Website Accessible 1 comment
Johannes Hannus

Vi har provat varubrev ett par gånger men tyvärr 'försvinner' minst 5%...

#Nya hot mot e-handlarna ställer krav på trygga transporter 3 comments
Birgitta Wangeskog

Om det är möjligt så verkar det säkrare att använda brevlådan för då v...

#Nya hot mot e-handlarna ställer krav på trygga transporter 3 comments
Per Ledin

Ingen belyser problemet med tjänsten varubrev Posten pushar för. Vi e-...

#Nya hot mot e-handlarna ställer krav på trygga transporter 3 comments
Birgitta Wangeskog

Bra med fler aktörer som tar ett helhetsgrepp på betalningar det gynna...

#Dibs utmanar Klarna med enklare betalningar 1 comment
Kent Markström

Hur bra som helst, och smidigt

#Storbankerna leder vägen för mobila betalningar 1 comment
Håkan Kuyumcu

Äntligen något som går åt rätt håll i utvecklingen av användarvänlighe...

#Riskbedömning gör att kunderna slipper 3D Secure 1 comment
 
 
All rights reserved. Copyright © Ecommerce.org 2009 - 2018
This website requires javascript and the latest version of Chrome, Firefox or Safari. Internet Explorer not fully supported.