Ecommerce community
 
 

Är Facebook värt 104 miljarder USD?

Stefan Pettersson, Tid. Business Developer - 18 May-12
 
Med en värdering om 104 miljarder USD har Facebook premiär på börsen idag. Ehandel.org har kikat närmare på siffrorna bakom företaget och var intäkterna ska komma i framtiden.
Advert
Fredag 18 maj 2012 är dagen då världens största sociala nätverk, Facebook, tog steget till börsen. Dagarna före börsintroduktionen meddelade Facebook att teckningspriset på aktien skulle höjas från det tidigare prisintervallet om 28-35 USD till 34-38 USD. Samtidigt ökades volymen på börsintroduktionen med 85 miljoner aktier. Totalt säljer Facebook, företagets ledning och de utvalda investerarna 484,4 miljoner aktier.

Enligt ansedda The Wall Street Journal (WSJ) ville Facebooks ledning höja priset ännu mer än det slutliga 38 USD, men fick nobben av tilltänkta investerare.

Högst värderade börsintroduktionen i USA
Facebook är med denna värdering det högst värderade företag någonsin i USA vid tidpunkten för börsintroduktionen. Som en jämförelse värderades Google till 23 miljarder USD vid deras börsintroduktion 2004.

Totalt tar Facebooks börsintroduktion in 18,4 miljarder USD från investerare vilket motsvarar cirka 17 procent av det totala antalet aktier. Endast VISAs introduktion 2008 om 19,65 miljarder USD har dragit in större belopp. Med den nya introduktionskursen värderas Facebook till cirka 104 miljarder USD. Ändå finns det de som tror att aktien kan rusa med upp till 50 procent när den börjar handlas på Nasdaq klockan 11.00 (ET) under tickern FB.


104 miljarder USD motsvarar med dagens växlingskurs cirka 747 miljarder SEK. För samma summa kan man köpa både Boeing och Ford, och ändå få pengar över. Eller två H&M.

Svårt att tjäna pengar
Under 2011 tjänade Facebook 1 miljard USD vid en omsättning om 3,7 miljarder USD. Vill Facebook försvara värderingen om 104 gånger senaste årsvinsten måste de således öka vinsten rejält. Vad som är värre är att Facebook minskade omsättningen första kvartalet 2012 med 6 procent och stannade på 1,06 miljarder USD. Samtidigt rasade vinsten med hela 32 procent och blev endast 205 miljoner USD.

Bara dagar innan börsintroduktion meddelade världens största biltillverkare, General Motors (GM), att de ska sluta annonsera på Facebook eftersom det inte ger tillräckligt bra resultat. Givetvis är detta besvärande uppgifter för Facebook, speciellt när det sker bara dagar före börsintroduktionen. Enligt uppgift köpte GM Facebookannonsering för 40 miljoner USD per år.

900 miljoner kunder
Antalet kunder (användare) på Facebook ska ha passerat ofattbara 900 miljoner. Samtidigt som det är helt otroligt för ett företag att ha drygt 15 procent av världens befolkning som kunder är det mindre smickrande att inte kunna omsätta mer än drygt 4,34 USD per kund med en vinstmarginal om 27 procent.

För att nå ett mer realistiskt p/e-tal om låt säga 30 skulle Facebook behöva öka vinsten med 347 procent utan att förlorar mer än 10 procent av sina kunder.

Problemet är att kunderna inte konverterar på Facebookannonser. Om kunderna inte köper försvinner annonsörerna. Då hjälper det inte att ha 15 procent av världens befolkning som kunder.


Facebooks annonsformat har idag problem med att dra in tillräckligt med pengar och konvertera kunder.

Transaktionsintäkter
Det finns även de som sätter sin tilltro till att Facebook ska kunna tjäna pengar på transaktioner som sker inom plattformen. Här finns en poäng men även problem.

Problemet är att kunderna inte litar på Facebook tillräckligt mycket för att registrera sig för småköp. Samma problem har Google med Android idag, medan Apple har lyckats få kunderna att registrera sitt kreditkort hos dem.

Den gemensamma nämnaren mellan Google och Facebook är att de inte har någon kontroll över de appar som finns till deras plattformar, medan Apple har det. Elaka trojaner som kapar Facebookkonton är vardag, och tills Facebook stoppar detta kommer transaktionsintäkterna inte att kunna utvecklas till sin fulla potential.

Den stora frågan är dock vad kunderna kommer säga om Facebook börjar exploatera dem ännu mer? Kommer kunderna exempelvis att sluta trycka på gillaknappen om ett gilla betyder att de blir spammade med reklam eller hamnar i ett företags reklam (det sista går att stänga av för stunden)?

Till sist har vi det uppenbara problemet med 31 oktober 2012. Detta är dagen då de stora investerarna i Facebook får sälja sina aktier på börsen. Flera analyshus, däribland Morningstar och IPO Desktop, pekar ut 31 oktober som ett stort orosmoln för värderingen av Facebook då mängden aktier som är tillgängliga för handel över en natt flerdubblas.


Det finns mycket som talar både för och emot Facebook.

Slutsats (aktieägare)
Den som köper Facebook till teckningskursen 38 USD och säljer i god tid före 31 oktober gör troligen en bra affär. De som tror på Facebook på lång sikt bör däremot vänta till ett tag efter 31 oktober med att köpa aktien.

Det som talar för Facebook är att de är världsledande på just sociala nätverk. Problemet är att ingen riktigt vet hur Facebook ska kunna tjäna pengar på detta. Ett stor plus är förstås att hälften av Facebooks kunder använder deras tjänster mobilt och där finns goda möjligheter att öka intäkterna med exempelvis LBS (Location Based Services). Om Facebook kan sälja anpassade annonser lokalt är mycket vunnet, men dit är det lång väg ännu. För varje annons utanför intresseområdet svalnar kundernas intresse.

Till riskerna hör det som hände med Myspace som för bara några sedan hade uppemot 185 miljoner kunder. Sedan kom Facebook och idag är Myspace marginaliserade långt ute i periferin.

Under april månad köpte Facebook den mobila bildtjänsten Instagram för 1 miljard USD. Efter börsintroduktionen kommer Facebook ha runt 10 miljarder USD i kassan varför fler företagsköp är att vänta. Så länge Facebook kan köpa rätt företag och framgångsrikt införliva dessa i Facebook finns goda möjligheter att utveckla intäktsmöjligheterna.

Hotet från Google och deras konkurrerande tjänst Google+ är för dagen inte påtagligt. Så länge Facebook inte gör sig till ovänner med kunderna samt utvecklar nya tjänster och funktioner finns det ingen anledning att tro att kunderna överger Facebook för Google+.

Slutsats (annonsörer)
När Facebook går från privatägt till börsnoterat företag innebär detta ett större fokus på intäkter. Många hyllar Facebook och dess grundare Mark Zuckerberg men glöm inte bort att för varje succé finns minst en flopp. Alla annonsformat och tjänster blir inte en succé. Det viktiga som annonsör är att synas där det ger resultat. Att vara först på ett nytt format är både en möjlighet och en risk.

Är Facebook verkligen värt 104 miljarder USD?
Ja, det är vår bedömning att Facebook är värt 104 miljarder USD. Kanske inte så mycket för företagets bevisade intjäningsförmåga, för den är långt ifrån bevisad, som för att det i dagsläget bara finns ett Facebook. Att öka intäkterna med 300-400 procent för att nå ett rimligt p/e-tal borde inte vara omöjligt när det görs från en så låg nivå som för Facebook.

Fortsättning följer...
Vikten av transparens vid en börsintroduktion

Liknande artiklar på Ehandel.org
Vågar återförsäljare och aktieägare lita på Groupon?
Kan Twitter köpa sig ur problemen?
Har Google gjort årets bästa affär?
Spricker it-bubblan med en smäll eller en långsam pysning?

Läs mer här:
http://en.wikipedia.org/wiki/Facebook
http://online.wsj.com/article/SB10001424052702303448404577409923406193162.html
http://mashable.com/follow/topics/facebook-ipo/
http://www.cnbc.com/id/47043815/Facebook_s_IPO_What_We_Know_Now
http://www.va.se/nyheter/va-gillar-facebook-366217
http://di.se/Artiklar/2012/5/15/267455/varning-for-saljtryck-pa-Facebook/

Stefan Pettersson

Tid. Business Developer

Partneransvarig på Ecommerce.org 2011-03-07 till 2014-06-30.

Vill du kontakta mig så finns jag på Linkedin.

 
 
COMMENTS
Stefan Pettersson
Tid. Business Developer

För 15 minuter sedan började den officiella aktiehandeln i Facebook. Här kan ni följa kursutvecklingen.

http://www.nasdaq.com/symbol/fb/real-time

18 May 2012 17:18
SHARE
 
LATEST COMMENTS
Malerier Galleri

Thank you for this fine article. It is not getting any easier to ge...

#SEO: Be Community-centric to Earn Links 1 comment
Joanna Holmgren

Hej! Jag behöver hjälp med allt detta då jag ämnar börjar sälja via...

#Varulager i andra EU-länder kan leda till momsregistreringsplikt i de länderna 1 comment
daniel larsson

Börja med content planen... https://expandtalk.se/content-marketing/c...

#5 Content Marketing Ideas for October 2016 1 comment
Alan Jordan

If someone wants his website to be visible to all then these tips are ...

#5 Basics to Make a Website Accessible 1 comment
Johannes Hannus

Vi har provat varubrev ett par gånger men tyvärr 'försvinner' minst 5%...

#Nya hot mot e-handlarna ställer krav på trygga transporter 3 comments
Birgitta Wangeskog

Om det är möjligt så verkar det säkrare att använda brevlådan för då v...

#Nya hot mot e-handlarna ställer krav på trygga transporter 3 comments
Per Ledin

Ingen belyser problemet med tjänsten varubrev Posten pushar för. Vi e-...

#Nya hot mot e-handlarna ställer krav på trygga transporter 3 comments
Birgitta Wangeskog

Bra med fler aktörer som tar ett helhetsgrepp på betalningar det gynna...

#Dibs utmanar Klarna med enklare betalningar 1 comment
Kent Markström

Hur bra som helst, och smidigt

#Storbankerna leder vägen för mobila betalningar 1 comment
Håkan Kuyumcu

Äntligen något som går åt rätt håll i utvecklingen av användarvänlighe...

#Riskbedömning gör att kunderna slipper 3D Secure 1 comment
 
 
All rights reserved. Copyright © Ecommerce.org 2009 - 2018
This website requires javascript and the latest version of Chrome, Firefox or Safari. Internet Explorer not fully supported.