Ecommerce community
 
 
TO THE PARTNERS WEBSITE »

5 tips för framgång i Finland

Esa Tielinen, VD, Bring – Finding New Ways - 2 Apr-13
 
Med 74 miljarder kronor i svensk export är Finland en av Sveriges viktigaste handelspartners. Esa Tielinen, vd hos Bring Mail, delar med sig av fem tips för hur nätbutiken säljer till finska kunder.
Advert
Med en extremt hög internetpenetration, EU:s lägsta befolkningstäthet och nordens mest villiga e-handlare borde Finland vara det naturliga språnget utomlands för expansiva svenska e-handelsföretag. Geografi, ekonomi, historia och konsumentbeteenden talar ett tydligt språk, den finska marknaden borde få det att vattnas i munnen på varje e-handlare. Men precis som det finns möjligheter, finns det också fallgropar.

Bring har funnits på den finska marknaden i över 10 år och hanterar cirka 1,3 miljoner paket per år till Finland. Vi vill därför ge dig som funderar på Finland några tips på vägen.
 1. Nätbutik på finska
  Inte bara svenska. Inte bara engelska. Finska. Med allt tal om gemensamma nämnare mellan Sverige och Finland så finns det ingen som helst närhet mellan det finska och det svenska språket. Och ja, många finländare pratar fortfarande svenska och den yngre generationen engelska. Men ska du bli en verklig spelare på den finska marknaden måste grundversionen av din nätbutik vara på finska.

 2. Finsk kundtjänst
  Framgångsrik e-handel handlar om en positiv kundupplevelse från ax till limpa. Hur billig och bra din produkt än är kan du på några sekunder förstöra det förtroende du byggt upp hos dina finska kunder. Menar du allvar med satsningen så måste du också ha en kundtjänst som inte geografiskt behöver sitta i Finland, men åtminstone fullt ut kan serva dina kunder på finska.

 3. Faktura och direkt bankbetalning
  Ja, ett kredit- eller betalkort fungerar. Men det konsumenten helst vill ha är faktura och direktbetalning via bank. Andra betalningslösningar, som mobila plånböcker, är ännu inte lika populära i Finland, men vi ser ett ökat användande bland ungdomar.

 4. Tydlig information om returhantering
  Öppet köp är väl etablerat i Sverige och våra finska vänner väntar sig inget mindre. Motsvarar inte den levererade varan förväntningarna ska den enkelt kunna returneras och villkoren för detta måste vara tydliga i alla kanaler. Detta är inte minst viktigt då det faktiskt är lag i Finland på rätten att gratis returnera produkter.

 5. Valfrihet i leverans
  Tunga varor levererade till hemmet, dyra saker till utlämningsstället och mindre försändelser i brevlådan. Så lyder tumregeln för leveranser i stort sett oavsett vilken marknad du befinner dig på. En e-handlare som vill ge sig in på den finska marknaden måste ha en logistikpartner som skapar denna valfrihet för konsumenten.
Detta är våra fem snabba råd om hur du skapar framgång för din nätbutik i Finland. Som alltid gäller det att förstå den lokala marknaden och anpassa verksamheten. Även den till synes gränslösa e-handeln har sina begränsningar, men om du följer dessa råd är du en bra bit på väg mot framgång i Finland.

Esa Tielinen

VD, Bring – Finding New Ways

Bring är en av de största post- och logistikaktörerna i Norden och åtar sig både nationella, nordiska och internationella uppdrag.

Vi hjälper företag med allt inom post, logistik och kundkommunikation, det vill säga att transportera, planera, leverera, lagra eller kommunicera effektivt med sina kunder, oavsett om det är från företag till företag, eller företag till konsument.

Bring består av en samling specialister med spetskompetens inom sitt område. Specialisterna arbetar hela tiden för att hitta de bästa lösningarna inom sitt specialistområde, både för enkla och mer komplicerade uppdrag. Vi löser kundens behov i ett specialistområde eller tvärs över specialistområdena. Det gör att kunderna alltid får den lösning som passar deras behov bäst. Dessutom gör det att varje specialist kan göra det de är bäst på och därmed får kunskap, möjlighet och tid till att ta fram något nytt och innovativt för sitt område.

Bring Mail gör komplexa postleveranser till utland enkla för dig. Oavsett om dina kunder finns i Oslo, Århus eller Sevilla.

Vare sig du skickar varor, reklam eller fakturor. Vi designar och genomför unika lösningar på ditt företags aktuella behov i och utanför Norden.

 
 
COMMENTS
Jag xxxx

Det stämmer inte att det är lag på att gratis returnera produkter i Finland. Speciellt inte om det är ett företag som är kund.

5 Apr 2013 14:23
Esa Tielinen
VD, Bring Mail Nordic AB

Enligt finska konkurrens- och konsumentverket gäller följande avseende distanshandel mot konsument;

Företaget står för normala returkostnader

Vid distansförsäljning – så som webbhandel, telefon- och postorderförsäljning – måste säljaren ge kunden skriftlig information om hur man ska gå tillväga om man ångrar ett köp.
Om du vill ångra ett distansköp och du har rätt till det, lämna ett meddelande om frånträde enligt säljarens instruktioner. Du behöver inte ange någon anledning till att du ångrar köpet.
Om det inte finns några instruktioner, kan du lämna meddelandet t.ex. via telefon eller e-post. Vid köp av en vara anses också återställandet av varan eller utebliven hämtning av paketet som ett meddelande om frånträde. Varan ska återsändas till säljaren inom en rimlig tid från att du lämnade ett meddelande om frånträde.

Returkostnader
Företaget svarar för kostnaderna för returen av en vara köpt via distansförsäljning om varan kan återsändas på sedvanligt sätt per post. Om returen är bunden med kostnader måste företaget återbetala kunden förutom köpesumman även sedvanliga leverans- och returkostnader.
Om returen exempelvis på grund av sin vikt eller sina dimensioner kräver särtransport, kan företaget kräva konsumenten att betala återsändningskostnaderna. Detta måste nämnas redan i avtalsvillkoren.

5 Apr 2013 14:39
Esa Tielinen
VD, Bring Mail Nordic AB

Förresten, ett ytterligare förtydligande kan behövas när det gäller det jag skrev i kommentaren ovan.
Ovanståendet gäller när du har en finsk .fi butik som lyder då under finska lagar och regler.
Om en finsk kund beställer från din svenska butik så är det givetvis något helt annat.

5 Apr 2013 14:46
SHARE
 
LATEST COMMENTS
Malerier Galleri

Thank you for this fine article. It is not getting any easier to ge...

#SEO: Be Community-centric to Earn Links 1 comment
Joanna Holmgren

Hej! Jag behöver hjälp med allt detta då jag ämnar börjar sälja via...

#Varulager i andra EU-länder kan leda till momsregistreringsplikt i de länderna 1 comment
daniel larsson

Börja med content planen... https://expandtalk.se/content-marketing/c...

#5 Content Marketing Ideas for October 2016 1 comment
Alan Jordan

If someone wants his website to be visible to all then these tips are ...

#5 Basics to Make a Website Accessible 1 comment
Johannes Hannus

Vi har provat varubrev ett par gånger men tyvärr 'försvinner' minst 5%...

#Nya hot mot e-handlarna ställer krav på trygga transporter 3 comments
Birgitta Wangeskog

Om det är möjligt så verkar det säkrare att använda brevlådan för då v...

#Nya hot mot e-handlarna ställer krav på trygga transporter 3 comments
Per Ledin

Ingen belyser problemet med tjänsten varubrev Posten pushar för. Vi e-...

#Nya hot mot e-handlarna ställer krav på trygga transporter 3 comments
Birgitta Wangeskog

Bra med fler aktörer som tar ett helhetsgrepp på betalningar det gynna...

#Dibs utmanar Klarna med enklare betalningar 1 comment
Kent Markström

Hur bra som helst, och smidigt

#Storbankerna leder vägen för mobila betalningar 1 comment
Håkan Kuyumcu

Äntligen något som går åt rätt håll i utvecklingen av användarvänlighe...

#Riskbedömning gör att kunderna slipper 3D Secure 1 comment
 
 
All rights reserved. Copyright © Ecommerce.org 2009 - 2018
This website requires javascript and the latest version of Chrome, Firefox or Safari. Internet Explorer not fully supported.