Ecommerce community
 
 
MEMBER PROFILE

Torgny Forslund

Follows: 0 / Followers: 0

 
LATEST ACTIVITY

Torgny Forslund

Blog: Telia blockerar Klarna i Västerås

9 comments

Nu har Västerås återställt ordningen igen!
Snart kan även Teliakunder sms-parkera i Västerås.

"Nya regler för sms-köp från 1 februari 2013

Från och med 1 februari gäller nya regler för sms-köp. Alla svenska mobiloperatörer slutar då erbjuda sms-betalningar och hänvisar istället till den mobila plånbok, WyWallet, som de fyra största mobiloperatörerna har skapat.


Västerås stad har inte något avtal för köp via WyWallet. Just nu pågår stadens upphandling av en ny mobil betaltjänst som beräknas införas våren 2013, och resultatet av den är ännu inte klar.


Parkeringsavgiften debiteras framöver, liksom tidigare, via faktura från Klarna. Med anledning av ovan tas alternativet att få p-avgiften på mobilfaktura bort.


En god nyhet är att även Teliakunder kan använda sms-parkeringstjänsten igen. "

Man registrerar sig (sitt mobilnr) en gång, sedan är det som förut med faktura från Klarna, fast med nytt nummer att sms:a till.

Länk
http://www.vasteras.se/bobygga/gatorochtrafik/parkering/Sidor/sms-parkering.aspx


Min hälsning till Telia och de andra med WyWallet: Högmod går före fall.

2013-01-31

20:58

Torgny Forslund

Blog: Telia blockerar Klarna i Västerås

9 comments

Nja, nu vill jag göra ett inlägg igen, främst riktat till Telia.

- För det första var det intressant och klargörande att få veta att Telias blockering av sms-parkering i Västerås beror på att en aktör i debiteringskedjan "bryter mot Telias avtalsvillkor". (i och för sig har jag ingen aning vilka Unwire är, och vilken roll de spelar. Jag känner till Klarna, som samlar upp parkeringskostnaderna och debiterar månadsvis).

Då jag tidigare klagat på blockeringen har fått till svar att det är en konsekvens av ett EU-direktiv och av Betaltjänstlagen. Detta är alltså inte sant, vilket också bekräftas av att ingen annan operatör har blockerat sms-parkering i Västerås.

- Vidare är det så, att vid sms-parkering i Västerås kan man göra ett val hur transakktionen ska gå,

antingen
genom att sända parkeringskod och bilnummer till 72255

eller
genom att sända ovanstående, med tillägg av ordet sms.

I första fallet sker betalningen via Klarna som skickar mig månadsfaktura (antar att det är detta som stör Telia, eftersom det konkurrerar med deras Mobil plånbok).

I andra fallet går betalningsflödet som tidigare, dvs parkeringskostnaden hamnar på min mobilfaktura. Det här är ju ett alternativ som Telia borde kunna stödja, funktionen är såvitt jag ser, exakt densamma som sms-biljett på bussen, något som inte har blockerats av Telia.

http://www.vasteras.se/bobygga/gatorochtrafik/parkering/Sidor/sms-parkering.aspx

2012-06-07

21:02

Torgny Forslund

Blog: Jag vill inte betala mina betal-sms i förskott

4 comments

Håller helt med artikelförfattaren.
Allt vad representanter för Telia sägar och skriver i den här frågan är enbart dimridåer för att dölja det faktum att det från Telias sida handlar om girighet, desperation och försök att blockera konkurrenter. T ex hänvisningen till Betaltjänstlagen kann inte vara sann, eftersom ingen annan operatör gjort som Telia.
I Västerås har man i många år kunnat parkera, resp åka buss med sms-biljett. För några månader sedan införde Västerås för sms-parkering ett val att man kunde få parkeringskostnaderna på faktura från Klarna, en gång/månad, utan ränta, utan faktureringsavgift. Det är ju ett konkurrerande system till Telias Plånbok.
Kan på sätt o vis förstå att Telia inte vill ligga ute med kostnaden för sms-tjänster till dess de fakturerat och fått betalt av mig, men lösningen via Klarna skulle ju ge Telia pengarna direkt.
Sedan i fredags har det nu inte gått att parkera med sms-biljett, vare sig med eller utan Klarna. Däremot, intressant nog, så går det fortfarande att köpa sms-biljett till bussen.
Något som inte stämmer i Telias resonemang. Är det bara för att Klarna är ett konkurrerande system? Är det tillåtet för Telia att blockera en konkurrent såhär, enbart för att man använder Telias nät för att göra transaktionen?

2012-06-04

17:11

 
 
All rights reserved. Copyright © Ecommerce.org 2009 - 2018
This website requires javascript and the latest version of Chrome, Firefox or Safari. Internet Explorer not fully supported.