Undersökningen redovisar även att nästan hälften använder samma lösenord för exempelvis e-post och kundkonton.
Enligt PTS ska ett starkt lösenord vara minst åtta tecken långt och innehålla både stora och små bokstäver, siffror och specialtecken. Hanteringen av sina lösenord är också viktig. Exempelvis olika lösenord för olika tjänster.
PTS har även lanserat en
tjänst som du kan använda för att testa lösenordets styrka. Det är dock viktigt att påpeka att man aldrig bör skriva sitt riktiga lösenord i tjänster som dessa... även om det är från PTS (vilket de även själva påpekar).
Starka lösenord är någonting jag har förespråkat i många år. Om tjänsten har tillräckligt många medlemmar kan man nästan gissa sig till inloggningsuppgifterna till ett medlemskonto. Lösenord som 12345, gud, qwerty, asdf etc. är inte starka lösenord.
Ett starkt lösenord ska enligt PTS innehålla:
stora bokstäver
små bokstäver
siffror
specialtecken (exempelvis §!#%&?€$£][@)
vara minst åtta tecken långt
och jag håller med dem om detta... minst. Den ursäkt jag har hört i alla år är "jag kommer aldrig komma ihåg ett långt och krångligt lösenord" håller inte. Hjärnan har en otrolig kapacitet att komma ihåg saker. Det man kan behöva göra är att komma ihåg lösenordet på olika sätt. Som en bild, en ramsa etc.
Själv har jag ett dussintal olika lösenord, inga nedskrivna. Det längsta jag har haft (använder det inte längre) är 25 tecken långt och är inte ett ord eller en meningen, utan en blandning av stora och små bokstäver, siffror och specialtecken.
Man kan även se fler och fler e-handelswebbplatser som tvingar sina användare att använda starka lösenord. Jag är dock lite osäker på om den metoden är så bra. Även om det gynnar kunden så kan också avskräcka från att registrera sig.
Läs hela undersökningen här:
http://www.pts.se/sv/Nyheter/Pressmeddelanden/2009/MANGA-ANVANDER-SVAGA-LOSENORD/