Ecommerce community
 
 

Spricker it-bubblan med en smäll eller en långsam pysning?

Stefan Pettersson, Tid. Business Developer - 11 Apr-11
 
En av grundarna bakom Boo, nätbutiken som kommit att symbolisera it-kraschen år 2000, ansluter sig nu till de som förutspår en ny bubbla.
Advert
I en intervju med Financial Times berättar Ernst Malmsten, en av grundarna till Boo, hur han tycker värderingarna på it-bolag är galna och drivs av girighet. Vid den första it-bubblan byggdes värderingarna på framtida förhoppningar i företag utan omsättning värd namnet. Lönsamhet var i de flesta fall ointressant och entreprenörerna spred detta budskap till alla som ville lyssna. Dagens värderingar bygger på framtida förhoppningar i företag som i många fall är lönsamma. Problemet är att värderingarna inte är relaterade till kassaflöden eller intäkter utan snarare till att hitta nästa stora grej. Nästa Amazon, nästa Google, nästa Facebook och så vidare. För varje Facebook finns det massvis med MySpace, Bebo och Lunarstorm som efter snabb expansion plötsligt befinner sig ute i kylan utan vare sig användare eller framtid.

Ta exemplet Bebo som 2008 såldes till AOL för 850 miljoner US$ (5,56 miljarder SEK*). 2010 sålde så AOL företaget igen till privata investerare för ett belopp som sägs understiga 10 miljoner US$ (66 miljoner SEK*).

Privatägda företag som Facebook och Groupon har framgångsrikt lyckats attrahera kapital, men värderingarna de nya ägarna köper in sig på ifrågasätts nu av allt fler. Twitter, vars affärsidé handlar om att användarna publicerar 140 tecken korta statusuppdateringar om sig själva, värderas exempelvis till hisnande 65 miljarder US$ (427 miljarder SEK*).

Ernst Malmsten är numera chief executive på Londonbaserade Lara Bohinc som sedan 2004 säljer lyxaccesoarer som juveler, väskor med mera. För första gången sedan Boo-kraschen våren 2000 är Ernst Malmgren inblandad i lanseringen av en ny nätbutik när Lara Bohinc har premiär under veckan.

”Det är väldigt enkelt för någon att komma på en smart idé idag” säger Ernst till Financial Times. Han fortsätter sedan med ”Inom loppet av några månader kan du ha hundratals miljoner användare”.

Kostnaden för att starta och lansera en affärsidé på Internet har sjunkit kraftigt under senare år. Lara Bohnic med 13 anställda investerade endast 10,000 GBP (108,000 SEK) för att bygga företagets nätbutik. Boo hade för drygt 10 år sedan 400 anställda som spenderade 30 miljoner GBP (325 miljoner SEK*) bara för att starta nätbutiken. Inom ett år kraschade Boo och hade då gjort av med smått otroliga 135 miljoner USD (872 miljoner SEK*).

En av grundarna bakom Bebo, Michael Birch, är även han kritiskt till dagens värderingar, speciellt i USA, som han kallar ”lite löjliga”. Enligt Michael är det en minibubbla på gång i Silicon Valley. Villkoren för affärsänglar har blivit lite galna och han tror det har att göra med Facebooks värdering. Samtidigt som Michael säger att det är fullt möjligt för Facebook att bli lika stora som Google tycker han det är löjligt att små företag värderas efter samma skala. Själv har han sedan en tid tillbaka slutat investera i nystartade it-företag.

Microsoft köpte 2007 in sig i Facebook med 1,6 procent för 240 miljoner US$ (1,58 miljarder SEK*). Detta gav en värdering per användare om 357 US$ (3400 SEK*).

När Rupert Murdoch köpte MySpace för den modesta summan 580 miljoner US$ (5,47 miljarder SEK*) hyllades han som ett geni. Hade samma värdering tillämpats på MySpace som för Facebook med 357 US$ per användare skulle MySpace varit värt 65 miljarder US$ (395 miljarder SEK*). Som alla vet idag tappade MySpace sina användare i snabb takt till i första hand Facebook och idag är det tveksamt om MySpace har något värde alls.

Det finns hur många exempel till på värderingar enligt fel skala. Bland de mest kända finns Microsofts misslyckade försök 2008 att köpa Yahoo för 45 miljarder US$ (273 miljarder SEK*). Yahoo rasade därefter i värde och grundaren Jerry Yang tvingades avgå som VD.

Riskerna för en affärsängel är desamma so de alltid ha varit enligt Michael Birch. Chanserna för en investering att bli nästa Amazon. Google eller Facebook är lika liten som den alltid har varit. Problemet är att urvalet investeringsobjekt i form av nystartade it-företag är större än det någonsin har varit tidigare.

Att vi befinner oss någonstans i en ny it-bubbla råder det lite tvivel om. Frågan är om det blir med en smäll eller en långsam pysning den spricker?

* Med dagens växlingskurs, ej inflationsjusterat.

Läs mer här
http://www.ft.com/cms/s/2/1c27d85a-63e9-11e0-bd7f-00144feab49a,dwp_uuid=9a36c1aa-3016-11da-ba9f-00000e2511c8.html?ftcamp=crm/email/2011411/nbe/InformationTechnology/product#axzz1JCKvNTif

http://www.businessinsider.com/henry-blodget-myspace-worth-zero-2010-2

http://www.nytimes.com/2007/10/25/technology/24cnd-facebook.html

http://blogs.wsj.com/deals/2007/10/26/a-65-billion-valuation-for-my-space/

http://searchengineland.com/microsoft-makes-45-billion-bid-to-buy-yahoo-13269

Stefan Pettersson

Tid. Business Developer

Partneransvarig på Ecommerce.org 2011-03-07 till 2014-06-30.

Vill du kontakta mig så finns jag på Linkedin.

 
 
COMMENTS
SHARE
 
LATEST COMMENTS
Anders Valour

Totally agree with Jacob, marketing mix is properly one of the most se...

#7 Upcoming Trends that will Drive ecommerce in 2014 4 comments
Tony Falco

deras nya sida: www.fashionexclusive.se

#Fashionyouknow polisanmälda för nätbedrägeri 26 comments
Tony Falco

Hej! jag har oxå blivit lurad av detta skämt företag...lärde känna för...

#Fashionyouknow polisanmälda för nätbedrägeri 26 comments
Tony Falco

Hej! jag har oxå blivit lurad av detta skämt företag...lärde känna för...

#Fashionyouknow polisanmälda för nätbedrägeri 26 comments
Carina Hellström

Hej Här har ni en till som blivit lurad av fanshionyouknow jag bestä...

#Fashionyouknow polisanmälda för nätbedrägeri 26 comments
Carina Hellström

Hej Här har ni en till som blivit lurad av fanshionyouknow jag bestä...

#Fashionyouknow polisanmälda för nätbedrägeri 26 comments
isabella martin

Great article. E-commerce content is getting mature day by day as it a...

#7 Upcoming Trends that will Drive ecommerce in 2014 4 comments
Alla Sap

Drabbas av det PÅ 1699 SEK. Anmäld till Polisen och sidan fortfarande ...

#Fashionyouknow polisanmälda för nätbedrägeri 26 comments
David Radszueit

Mycket bra skrivet!

#Jag vill inte vara rädd 1 comment
Anita Eriksson

Hej, Här kan ni se det senaste meddelande mellan mig och fashionyou...

#Fashionyouknow polisanmälda för nätbedrägeri 26 comments
 
 
All rights reserved. Copyright © Ecommerce.org 2009 - 2018
This website requires javascript and the latest version of Chrome, Firefox or Safari. Internet Explorer not fully supported.