Ecommerce community
 
 

Spara tusenlappar genom att nätshoppa smart

Stefan Pettersson, Tid. Business Developer - 11 Dec-12
 
Picture courtesy of MyUS.com (2012).
Genom att använda Amazon.com och MyUS.com tillsammans sparade jag nästan 70 procent jämfört med priset i Sverige. Läs hur du också kan spara tusenlappar genom att nätshoppa smartare.
Advert
När jag skulle byta lampa i min projektor hemma satte jag nästan i halsen. Enligt Prisjakt var Netonet billigast bland de större nätbutikerna med 4 700 SEK. Dyrast var en mycket stor aktör som ville ha hela 7 000 SEK för exakt samma produkt.

På 3 700 SEK exklusive frakt låg ett lågprisföretag jag inte vågade handla ifrån då jag ville vara 100 procent säker på att få en originallampa. Att spara några hundralappar och riskera att få en lampa av piratmärke som exploderar i projektorn är inget för mig. Notera att jag inte har något belägg för att den billigaste nätbutiken levererar annat än originallampor. Problemet är att de inte lyckades övertyga mig om att så var fallet. Något att tänka på för de nätbutiker som saknar korrekta företagsuppgifter etc, ni tappar kunder.

Min vana trogen kollar jag så Amazon.co.uk och fäller en stilla tår när priset ligger på cirka 3 500 SEK.

Men sedan händer något. På Amazon.com kostar samma lampa 139 USD + 5 USD i frakt inom USA. Det finns dessutom fler än tio företag som säljer till detta fantastiska pris.


Amazon får inte sälja projektorlampan till kunder inom EU.

Glädjen blir dock kortvarig när jag inser att Amazon.com inte säljer projektorlampan till postadresser inom EU. Orsaken är förstås att tillverkaren har förbjudit Amazon.com att göra detta.

Regler som skapats för att lura mig att betala mer än nödvändigt är dock gjorda för att brytas. Tanken att betala mer än tre gånger så mycket för projektorlampan i Sverige som från USA var aldrig något alternativ.

Efter lite research på hur problemet kunde lösas kom jag till tjänsten MyUS.com. MyUS ger mig en postadress i Florida, USA. Jag får även ett telefonnummer och en personlig assistent som svarar på det. Hej Trisha! Som om inte det vore nog kan Trisha även hjälpa mig att ropa in exempelvis auktioner på Ebay där endast kreditkort utfärdade i USA är accepterade betalmedel.


Gratis är sweet! Tack vare att jag har ett Amex slipper jag start- och årsavgift på totalt 80 USD samt får 20 procent rabatt på frakten.

Ännu roligare blir det när jag ska betala de 20 USD det kostar att starta mitt konto hos MyUS, samt första årsavgiften om 60 USD. Det är nämligen gratis för innehavare av American Express kreditkort.

Sagt och gjort, jag aktiverar mitt konto hos MyUS och beställer projektorlampan hos Amazon. Efter några dagar får jag ett meddelande att lampan ligger i min suite hos MyUS. Nu kan jag välja att låta lampan ligga i upp till 30 dagar så jag kan beställa mer saker och sampacka för billigare frakt. Jag kan även be MyUS skrota originalemballaget för att packa mer kostnadseffektivt, ladda upp egna kvitton som kan behövas för tulldeklarationen och mycket annat.

När paketet skickas till Sverige visar det sig att jag som American Express-kund även får 20 procent rabatt på frakten. Har jag sagt att jag älskar mitt Amex? Efter tre dagar får jag mitt paket levererat till jobbet i Sverige av DHL.


Pris för projektlampa inklusive frakt till MyUS i Florida.

Totalkostnaden för min projektorlampa blev 1 435 SEK
En besparing om hela 3 265 SEK jämfört med priset hos den billigaste större svenska nätbutiken, nästan 70 procent rabatt.
  • 1 003 SEK för projektorlampa (139,19 USD + frakt inom USA 5,31 USD, totalt 144,50 USD).
  • 210 SEK frakt från USA till Sverige (DHL Express 32,13 USD).
  • 50 SEK tullavgift.
  • 172 SEK ingående moms Sverige.

Som en parantes kan jag tillägga att projektorlampan var tillverkad av Philips, ett företag från Nederländerna.

Stefan Pettersson

Tid. Business Developer

Partneransvarig på Ecommerce.org 2011-03-07 till 2014-06-30.

Vill du kontakta mig så finns jag på Linkedin.

 
 
COMMENTS
Jan Svensson

Men det kan vara en piratkopia av Philips som är tillverkad i Kina. Det tänkte du inte på. Jag har råkat ut för detta flera gånger. Ibland står det Osram och ibland Philips. Även amerikaner får tag i piratlamporna, som de säljer vidare för mycket låga pengar.
Tror nog att du kan känna dej lite blåst trots allt.

12 Dec 2012 15:26
Stefan Pettersson
Tid. Business Developer

@ Jan Svensson, jag fick en originallampa. Det finns inget som helst tvivel om det. Har till och med fått det verifierat genom serienumret. Att priserna är högre inom EU än i USA är ingen nyhet. Kolla exempelvis varumärken som Kitchen Aid som kostar nästan det tredubbla inom EU mot USA.

12 Dec 2012 15:30
Igor Petersson
VD/Butikschef, Into Music Lund AB

Att du kan handla något billigare i ett annat beror i allra högsta grad på skillnader i moms, inköpspriser, regler och säkerhetskrav, certifieringar och kostnader för dessa. Dessutom har du med all säkerhet köpt till distributörspris och inte återförsäljarpris. Att inte lampan får återförsäljas i sverige är med troligen beroende på att den inte är tillåten i sverige eller möjlightvis skandinavien/eu vilket i sin tur har med de ovanstående kraven, tester, och godkännande certifieringarna som tillkommer för återfösäljning i sverige. Vissa platser i USA har de inte ens en VAT, dvs de köper in produkten helt utan moms vilket såklart gör den betydligt billigare än för en svensk återförsäljare. Detta är uppenbart vid import / export till andra länder. En gyllene regel förr i tiden var att en slutkund kunde förvänta sig ett pris på 66% mer än det aktuella priset. Dvs $100 blev efter leverans och frakt till slutkund $166. Om det istället var en återförsäljare som tog in produkten lade man till reguljära marginaler säg 30% så blir priset för slutkunden i sverige $178. Så att säga att en slutkund blir "lurad" i är inte bara felaktig utan ren hörsägen. Detta är såklart inget en slutkund bryr sig det minsta om men att klaga på att ett företag tar mer betalt för en lampa än ett annat land när det är sveriges regering som sätter reglerna är lite som en sur karamell och brist på standarduppgifter inom handel inom och utanför sverige. Om du vill klaga, klaga på sveriges regering, inte på återförsäljare.

12 Dec 2012 17:29
Stefan Pettersson
Tid. Business Developer

@ Igor Petersson. Det fanns enligt min sparade skärmbild 17 återförsäljare som sålde den aktuella lampan för detta pris (eller i närheten) till konsument. Vi pratar inte om distributörspriser utan konsumentpriser.

Jag har även jämfört lampan jag fick med den jag hade tidigare och de är identiska. Lampan från USA är dessutom CE-märkt så den är fullt godkänd för EU. För säkerhets skull har jag även verifierat serienumret, vilket var allt utom enkelt att göra.

Problemet är att vissa varumärken är dyrare på vissa marknader. Min lampa är ett prima exempel, trots att den tillverkas av ett företag inom EU. Kitchen Aid är ett annat bra exempel på differentierad prisbild beroende på marknad (1 800 SEK i USA, 5 500 SEK i Sverige). I fallet Kitchen Aid är det däremot inte direkt enkelt att importera själv eftersom nätdelen blir fel. Å andra sidan kan en nätdel för ett par hundralappar (max) inte förklara prisskillnaden. Det finns många, många fler exempel.

Notera att det INTE är återförsäljarna som blir rika genom att ha högre priser inom EU. Däremot är det tillverkarna som utnyttjar EU:s murar och skyddade marknader (med förbjuden kommersiell parallellimport) till att ta ut högre priser inom EU.

Jag har själv haft nätbutik i 9 år och jobbat med en stor kedjas nätbutik i 2 år. Under alla dess år köpte vi flera varumärken utanför EU och tog in själva för att kunna hålla lägre priser. Många distributörer sitter med fantasimarginaler på 25-50% inom EU - inte konstigt om det blir dyrt då.

Du skrev även att "vissa platser i USA har de inte ens en VAT, dvs de köper in produkten helt utan moms vilket såklart gör den betydligt billigare än för en svensk återförsäljare."

Som du ser i min kostnadsredovisning har jag betalat både tullavgift och svensk moms (om än några tior för lite, men det är DHL:s "fel").

Att jag inte har betalat någon moms inom USA kan jag ta för givet, men det hade jag inte heller behövt göra om jag fått köpa produkten direkt istället för att ta omvägen via Florida och MyUS. Även frakten är inkluderad och betalad moms på, allt enligt reglerna.

12 Dec 2012 21:40
Monika Burdon
ägare, Barnparadiset AB

Hej Stefan,

Det var en bra artikel. Jag själv köper mycket utomlands, där bl.a. från Amazon. Det som bekymrar mig dock är frågan vad som kommer att hända med den svenska e-handel om alla börjar köpa sina varor i USA?
Det är näst intill omöjligt att konkurrera med den amerikanska eller ens engelska marknaden.

14 Dec 2012 14:45
Pernilla Wikström
Green Business Developer, Pernilla Wikström

En relevant fråga Monika!

Vad blir konsekvensen om allt fler handlar från utländska e-handlare?

Svenska e-handlare måste också skaffa sig en större marknad genom att erbjuda utländska konsumenter sina varor för att överleva i konkurrensen. Distributionen kan säkert effektiviseras world wide, men kommer ändå att bli en kostnad för miljön, eftersom transporterna skulle öka. Och om all handel blir "gränslös" gäller det att Sverige har en produktion som attraherar utländska konsumenter, för vad skall vi annars erbjuda? Inte lägsta pris väl?

17 Dec 2012 12:03
Stefan Pettersson
Tid. Business Developer

@ Monika Burdon. Tack! Jag ser faktiskt inte någon som helst förklaring till att en produkt från ett EU-företag, vilken importeras från USA, ska kosta en tredjedel av priset inom EU. Dessutom efter att dubbla frakter, tull och moms har betalats helt enligt reglerna.

Detta är bara ett sätt av tillverkarna att ta maximalt betalt på varje marknad, och det är inget jag tänker gynna med min plånbok. Innebär det i mitt fall att Philips i Nederländerna inte tjänar lika mycket på mig som kund så är det inte jag som ska skämmas.

Vad gäller import från övriga EU så är den redan en faktor idag. Denna del kommer förstås att öka markant i framtiden, men då ökar även svenska nätbutikers möjligheter att sälja utomlands. Med tanke på hur många invånare det bor i övriga EU kontra i Sverige borde vi gynnas av detta. Den enda nackdelen är väl egentligen att det blir mer komplext att driva nätbutik.

17 Dec 2012 16:50
Christian Ståhle
Småföretagare, Nova Group AB

E-handel.org - Medlemsorganisation för svensk e-handel.
Så lyder er logga högst upp på sidan. Ni kanske borde tänka på att ni har ett ansvar mot era medlemmar och svensk e-handel innan ni skriver ett inlägg om hur lätt det är att handla i USA och tipsar om hur man kan kringå vissa regler.
Visst är det beklagligt att prisbilden är så skev. Men detta är knappast rätt sätt att bemöta problemet, helt fel forum!

16 Jan 2013 10:27
Stefan Pettersson
Tid. Business Developer

@ Christian, vi arbetar med att stärka e-handeln vilket gynnar e-handlare. Att tiga ihjäl ett problem, i detta fall att vissa generalagenter kör med (extremt) differentierade priser på olika marknader, är ingen lösning på problemet.

Lösningen ligger i att se till så även nätbutiker inom EU kan konkurrera. Genom att uppmärksamma problemet kommer förhoppningsvis generalagenterna att tvingas tänka om på sikt. I mitt exempel är det extra pinsamt eftersom det är ett EU-företag som tar flera gånger så mycket betalt för sin produkt inom EU som i USA.

Har ni problem med att ni inte kan konkurrera så prata med er leverantör samt ta in alternativa produkter. Konsumenten hittar Amazon oavsett om jag bloggar om det eller inte. Speciellt nu med Amazon Global.

16 Jan 2013 14:45
SHARE
 
LATEST COMMENTS
Anders Valour

Totally agree with Jacob, marketing mix is properly one of the most se...

#7 Upcoming Trends that will Drive ecommerce in 2014 4 comments
Tony Falco

deras nya sida: www.fashionexclusive.se

#Fashionyouknow polisanmälda för nätbedrägeri 26 comments
Tony Falco

Hej! jag har oxå blivit lurad av detta skämt företag...lärde känna för...

#Fashionyouknow polisanmälda för nätbedrägeri 26 comments
Tony Falco

Hej! jag har oxå blivit lurad av detta skämt företag...lärde känna för...

#Fashionyouknow polisanmälda för nätbedrägeri 26 comments
Carina Hellström

Hej Här har ni en till som blivit lurad av fanshionyouknow jag bestä...

#Fashionyouknow polisanmälda för nätbedrägeri 26 comments
Carina Hellström

Hej Här har ni en till som blivit lurad av fanshionyouknow jag bestä...

#Fashionyouknow polisanmälda för nätbedrägeri 26 comments
isabella martin

Great article. E-commerce content is getting mature day by day as it a...

#7 Upcoming Trends that will Drive ecommerce in 2014 4 comments
Alla Sap

Drabbas av det PÅ 1699 SEK. Anmäld till Polisen och sidan fortfarande ...

#Fashionyouknow polisanmälda för nätbedrägeri 26 comments
David Radszueit

Mycket bra skrivet!

#Jag vill inte vara rädd 1 comment
Anita Eriksson

Hej, Här kan ni se det senaste meddelande mellan mig och fashionyou...

#Fashionyouknow polisanmälda för nätbedrägeri 26 comments
 
 
All rights reserved. Copyright © Ecommerce.org 2009 - 2018
This website requires javascript and the latest version of Chrome, Firefox or Safari. Internet Explorer not fully supported.