Ecommerce community
 
 

Har Google gjort årets bästa affär?

Stefan Pettersson, Tid. Business Developer - 16 Aug-11
 
84 miljarder bjudet för Motorola låter som en kanonaffär. Låt mig förklara varför jag tycker det.
Advert
Det var vara några dagar sedan jag skrev om hur fem stora e-handlare i USA gått samman i en patentstrid mot ett företag som vill ha royalty på cachad datatrafik vid e-handel.

Sedan dess har Apple fått Samsungs senaste läsplatta Galaxy Tab 1.1 säljstoppad för just patentbrott i hela EU. Apple har även försökt med liknande taktiker mot Motorolas läsplatta Xoom. Samtidigt har Google uttalat sig i pressen och hävdat att de är utsatta för en organiserad (patent)attack från Microsoft, Apple, Oracle med flera. Målet är förstås Googles plattform Android. Det är sedan tidigare känt att Microsoft tjänar mer i patentroyalties per såld Androidtelefon än företaget gör per såld Windows 7 Mobile-licens. Den taiwanesiska mobiltillverkaren HTC har även de fått sig en släng av (patent)kängan från Apple där internationella handelskammaren i USA ska utreda anklagelser om just patentbrott. Även Oracle jagar Google med blåslampa i rättssalarna för just Android. Inte blev det bättre av att en koalition med Apple, RIM (Blackberry), Ericsson, Sony, EMC och Microsoft tillsammans lyckades köpa upp Nortels patentportfölj med 6.000 patent nyligen. Flera av dem säkerligen mycket viktiga för Google och Android. Annars hade prislappen troligen hamnat betydligt lägre än 4,5 miljarder USD (30 miljarder SEK).

Att Android är under attack inser nog de flesta vid det här lagret, så även Google.


Androidmarknaden i USA domineras av tre tillverkare.

Så vad gör Google, jo de lägger ett bud på Motorolas mobiltillverkning. Budet är dessutom väl tilltaget med en premie om hela 63 procent över aktiekursen. De som inte hade gjort sin läxa trodde att Nokia skulle bli nästa uppköpskandidat och en kursrusning på 15 procent blev den kortvariga effekten. Jag läser dumheter från ej namngivna analytiker om hur Nokias bassortiment i kombination med Motorolas smartphones skulle täcka upp flera segment av marknaden för Google. Men vad analytikerna inte förstår är att Google inte bryr sig speciellt mycket om Motorolas mobiltelefoner. Visst, de har 29 procent av USA-marknaden för Androidtelefoner. Men HTC har 35 procent och Samsung 25 procent, och dessa två företag gillar knappast att deras plattformsleverantör helt plötsligt blir en konkurrent. Istället är det Motorolas 14.600 patent och 7.000 patentansökningar Google behöver för att Android ska kunna överleva. Angående antalet patent, se fotnoten i slutet av texten.

Motorola har patent de andra inte kan klara sig utan. Exempelvis patentet på mobiltelefonen som idé.

För Google fanns egentligen inte många alternativ. Attackerna mot Android och dess partners hotade hela plattformen och flera av företagets partners hade börjat tröttna. Motorola har öppet flirtat med Microsoft och sagt att de skulle acceptera samma villkor som Nokia fick när de övergav de egna plattformarna för att helhjärtat satsa på Windows 7 Mobile. Både Samsung, LG och HTC har en historik av att sprida riskerna över flera plattformar. Med konkurrenternas lyckade stämningar mot tillverkare av Androidenheter var plattformen på väg att haverera.

Google lade därför ett kontantbud på Motorola om hela 12,5 miljarder USD (84 miljarder SEK). Innan köpet hade Google cirka 36-39 miljarder USD i kassan (242-264 miljarder SEK). För köpesumman får Google 20.000 anställda (de nästan dubblar sin personal), USA:s ledande tillverkare av Androidtelefoner, 21.600 patent som kan rädda Androidplattformen och cirka 40 miljarder kontant som Motorola uppges ha haft i kassan.

Nästa gång Android som plattform hotas, antingen direkt mot Google som i fallet med Oracle eller via partners som i fallen med HTC och Samsung mot Apple, kommer Google ha egna patent att lägga upp på bordet. Google blev trängda mot väggen och köpet av Motorola Mobility är deras svar på angreppen. Det största frågetecknet är snarare hur bra Motorolas patentportfölj verkligen är? Den har testats mot bland annat Apple och Microsoft i rättegångar tidigare och då inte riktigt hållit måttet. För Google är allt hjälp dock välkommen och stärker tveklöst företagets möjligheter att hålla Android vid liv även i framtiden.

Med risk för att låta fartblind tycker jag det låter som Google har gjort ett klipp här.

Fotnot:
Vissa källor uppger att Motorola har 17.000 patent och 7.500 patentansökningar. Eftersom jag inte har kunnat verifiera vilket siffra som är den korrekta skriver jag den lägre, det vill säga 14.600 patent och 7.000 patentansökningar.

Källor:
http://patft.uspto.gov/netacgi/nph-Parser?Sect1=PTO1&Sect2=HITOFF&d=PALL&p=1&u=%2Fnetahtml% 2FPTO%2Fsrchnum.htm&r=1&f=G&l=50&s1=3906166.PN.&OS=PN/3906166&RS=PN/3906166

http://www.ft.com/intl/cms/s/2/e906bedc-c734-11e0-a9ef-00144feabdc0.html#axzz1VBH4cxQc

http://www.linkedin.com/news?actionBar=&articleID=704329520&ids=0UejkPcPgQc3sIe3cTd30QcP0Tb3sVd3cRd3gMdO MMczkVczcQc3sIcj0Pcj8Td30T&aag=true&freq=weekly&trk=eml-tod-b-ttle-6

http://www.idg.se/2.1085/1.397421/saljstopp-for-samsung-galaxy-tab-101

http://www.idg.se/2.1085/1.397636/apple-attackerar-motorolas-platta

http://www.idg.se/2.1085/1.397471/android-pa-vag-att-krackelera

http://www.idg.se/2.1085/1.397397

http://www.idg.se/2.1085/1.394303/apple-och-microsoft-snuvar-google-pa-patent

Stefan Pettersson

Tid. Business Developer

Partneransvarig på Ecommerce.org 2011-03-07 till 2014-06-30.

Vill du kontakta mig så finns jag på Linkedin.

 
 
COMMENTS
Igor Petersson
VD/Butikschef, Into Music Lund AB

Detta var mycket intressant att läsa. Journalistik som jag tycker den skall vara. Intressant, koncis, och lagom faktafylld.

19 Aug 2011 15:04
Stefan Pettersson
Tid. Business Developer

Jättekul att höra att du gillar min bloggartikel. Jag tackar och bugar!

19 Aug 2011 15:05
Stefan Pettersson
Tid. Business Developer

Google har lånat ut 9x Motorolapatent till HTC. Idag stämde så HTC Apple för patentbrott i USA. Ooops! Fler kan visst leka samma lek.

8 Sep 2011 17:53
SHARE
 
LATEST COMMENTS
Anders Valour

Totally agree with Jacob, marketing mix is properly one of the most se...

#7 Upcoming Trends that will Drive ecommerce in 2014 4 comments
Tony Falco

deras nya sida: www.fashionexclusive.se

#Fashionyouknow polisanmälda för nätbedrägeri 26 comments
Tony Falco

Hej! jag har oxå blivit lurad av detta skämt företag...lärde känna för...

#Fashionyouknow polisanmälda för nätbedrägeri 26 comments
Tony Falco

Hej! jag har oxå blivit lurad av detta skämt företag...lärde känna för...

#Fashionyouknow polisanmälda för nätbedrägeri 26 comments
Carina Hellström

Hej Här har ni en till som blivit lurad av fanshionyouknow jag bestä...

#Fashionyouknow polisanmälda för nätbedrägeri 26 comments
Carina Hellström

Hej Här har ni en till som blivit lurad av fanshionyouknow jag bestä...

#Fashionyouknow polisanmälda för nätbedrägeri 26 comments
isabella martin

Great article. E-commerce content is getting mature day by day as it a...

#7 Upcoming Trends that will Drive ecommerce in 2014 4 comments
Alla Sap

Drabbas av det PÅ 1699 SEK. Anmäld till Polisen och sidan fortfarande ...

#Fashionyouknow polisanmälda för nätbedrägeri 26 comments
David Radszueit

Mycket bra skrivet!

#Jag vill inte vara rädd 1 comment
Anita Eriksson

Hej, Här kan ni se det senaste meddelande mellan mig och fashionyou...

#Fashionyouknow polisanmälda för nätbedrägeri 26 comments
 
 
All rights reserved. Copyright © Ecommerce.org 2009 - 2018
This website requires javascript and the latest version of Chrome, Firefox or Safari. Internet Explorer not fully supported.