Ecommerce community
 
 

Grattis e-handlare - framtiden är er

Stefan Pettersson, Tid. Business Developer - 5 Aug-11
 
Det ligger i sakens natur att teknikutveckling förändrar marknadsutsikterna för olika branscher. Jag tror att utbildning kommer betala sig allt sämre, att e-handeln är en framtidsbransch och att köpcentrumens tid snart är förbi.
Advert
I mitten av nittiotalet arbetade jag på ett företag som tog fram interaktiva utbildningar på cd vid sidan av traditionella lärarledda arbetsmarknadsutbildningar. Under mina fem år på företaget försvann i praktiken alla lärarledda utbildningar till förmån för de interaktiva utbildningarna. Cd byttes mot dvd och vid millenniumskiftet flyttades fokus istället till utbildningar över internet. Det låter kanske som en framgångssaga men under sju år skedde sex konkurser, systerbolag inräknade.

Under århundradets första årtionde var jag verksam inom spelindustrin. En bransch som hade sin absoluta topp 2007 och därefter har befunnit sig i mer eller mindre fritt fall.

Jag har även gästspelat ett par år inom musik- och filmbranschen. En bransch där traditionella butiker nästan helt har spelat ut sin roll.

Teknikutveckling medför både nya möjligheter för den som hänger med och kritiska risker för den som inte gör det. Här kommer några saker jag har funderat på.

Utbildning kommer att betala sig sämre
För att dölja arbetslösheten i samhället sätter politikerna människor i utbildning. Unga kommer ut på marknaden långt senare i Sverige än i flertalet andra länder och vi borde ha världens mest välutbildade arbetskraft. Det vill säga om det inte vore för att (alldeles för många) människor i stor grad studerar det de är intresserade av istället för det de behöver inom sitt yrke. Det finns redan idag undersökningar som visar att de med dubbla högre exima har två procent lägre lön än de som bara har en examen. Arbetsgivarna straffar helt enkelt den som velar med lägre lön. I USA talas det om att näst-nästa bubbla, cirka år 2020, kommer vara just högre utbildningar. Orsakerna är flera men framväxande tigerekonomier med billig och välutbildad arbetskraft är en av dem. I framtiden kommer vi behövs jobba mer, inte mindre, och dessutom börja arbeta tidigare än idag.

Musik-, film- och spelbranscherna flyttar online
Att skivor försvinner är en lågoddsare. Min gissning är att det sker år 2015. Nu försvinner inte alla skivor över en natt utan det sker i flera steg och jag tror att utfasningen är fullt genomförd år 2020, där allt efter år 2015 är väldigt marginellt. Redan idag släpper världsartister som The Killers och Coldplay exklusiva verk enbart på download.

Musikbranschen på skiva är i praktiken redan död idag. Nya stereoanläggningar har idag stöd för att ladda och strömma musik från nätet oberoende av källa. Till och med nya tv-apparater låter användaren installera appar för att ta del av olika onlinetjänster.

Filmbranschen på skiva kommer klara sig lite längre än musikbranschen, men bara lite. Det är främst uthyrningsfirmorna som kommer hålla liv i branschen ett tag till med konstgjord andning. Men med strömningstjänster i hemelektroniken och allt snabbare bredband är det bara en tidsfråga tills uthyrningsbutikerna är historia. Världens största videouthyrningskedja, Blockbuster, toppade år 2004 med 9.100 butiker. När Blockbuster slutligen ansökte om konkursskydd 2011 hade kedjan endast cirka 3.000 videouthyrningsbutiker kvar.

Spelbranschen, definerad nya fullprisspel på skiva, är stendöd år 2016. Senast år 2014 kommer Microsofts uppföljare till Xbox 360. Sony släpper troligen Playstation 4 i ungefär samma tidsrymd och Nintendo släpper uppföljaren till Wii, under namnet Wii U, redan under nästa år. På alla konsolerna kommer det gå att lyssna på musik, se film och köpa spel över internet. Hur ska en butik kunna konkurrera med denna typ av trojansk häst? Redan idag har filmtjänsten Netflix hälften av sina kunder via de olika konsolformaten (Xbox 360, Playstation 3 och Nintendo Wii).

Senaste budet från EA Sports är lanseringen av deras EA Sports Season Pass som låter downloadkunder få kommande spel tre dagar före butikerna och dessutom ger 20 procent rabatt på framtida inköp av extramaterial. I praktiken alla större utgivare har redan genomfört eller funderar på liknande åtgärder. Fysiska spel på skiva är dödsdömda när utgivarna kringgår butikerna genom att ge både bättre priser, mer innehåll och tidigare tillgång till spelen.


Enligt en undersökning av Nielsen Wire från mars 2011 växer filmtjänster på nätet kraftigt.

Lägg till mobila konsolformat som Nintendo 3DS och Playstation Vita vid sidan om iPad, iPhone, Android och Windows 7 Mobile och butiksdöden är ett faktum.

År 2000 stod spelkonsolerna för 80 procent av spelförsäljningen. Idag står de för 40 procent. Den snabbast växande spelplattformen iPad existerade inte ens för 18 månader sedan.

Men download betyder inte döden för e-handlare, snarare tvärtom. Fler och fler e-handlare säljer produkter via download och utbudet kommer bara att öka när fler plattformar finns tillgängliga. Jag har svårt att se hur konkurrensmyndigheterna skulle tillåta att tusentals fysiska butiker ersätts med Apple Store. Därför tror jag stenhårt på alternativa downloadbutiker som Amazon, Webhallen, CDON med flera. Som liten e-handlare finns möjligheterna att knyta sig till en mindre downloadtjänst, det saknas inte alternativ. Eftersom det inte kostar något att lagerhålla ett digitalt nedladdningbart verk kan i praktiken alla e-handlare som vill sälja via download.

Geobaserade tjänster är framtiden
Location based services (LBS) kommer att explodera. Med internet öppnades hela världen för oss. Helt plötsligt kunde vi uppleva saker vi inte ens visste existerade och handla från länder vi aldrig hört talas om. När avståenden decimerades från tusentals kilometer till millisekunder blev information kung. Google städade för stunden upp i träsket bättre än någon annan och blev herre på täppan. Följden blev att alla började köpa adwords och den tidigare bibeln telefonkatalogen urholkades och var inte längre heltäckande.

Är jag på besök någonstans och vill utnyttja en tjänst är jag inte behjälpt av Google, jag behöver mer lokaliserade och heltäckande alternativ. Den som kan leverera dessa till mig är den tjänst jag kommer att använda mig av. Igår var vi på stranden och sambon behövde ett hårband. Sökning efter säljare gjordes via mobilen och 15 min senare hade jag köpt ett hårband för 99 SEK, minst tio gånger dyrare än vad det borde ha kostat men bekvämt. Lite senare blev det glass för ett par hundralappar, även det med mobilen och även det svindyrt, men bekvämt. Båda dessa företag hittade jag genom söktjänster på min Androidmobil. Får jag välja mellan bekvämlighet eller att spara pengar vinner bekvämlighet nio gånger av tio.

I USA använder sig företagen av kuponger för att locka till sig kunder. Kuponghäften tjocka som telefonkataloger finns på varenda bensinstation och restaurang. För den som trots allt inte har ett kuponghäfte går det att skriva ut kupongerna direkt från företagets webbplats. När kuponger knyts samman med LBS-tjänster blir det plötsligt väldigt intressant att ha med mobilen överallt.

Internetcensur är bara en tidsfråga
I längden är det ohållbart att en hörnsten i det moderna samhället, internet, samtidigt är ett gissel där kriminalitet och extremism får flöda fritt. Vari ligger det rimliga i att ett skolbarn ska kunna ladda hem instruktioner för hur de bygger en bomb? All information är inte bra information. Kritiker säger att yttrandefriheten inte får inskränkas, men den är redan inskränkt genom diverse lagar avsedda att just skydda människor. Andra säger att det inte är tekniskt möjligt, men allt är tekniskt möjligt om bara viljan finns. Vi har redan idag FRA som ett spöke hängandes över oss och Google som annonserat att de vill motarbeta extremism. Internetcensur är bara en tidsfråga.

Det amerikanska representanthuset har nyligen tagit ett första steg när de röstat igenom ett förslag (Protecting Children From Internet Pornographers Act of 2011) som kan tvinga internetoperatörer att lagra allt användarna gör på internet i minst 18 månader. Sedan tidigare har vi liknande bestämmelser inom EU. Första steget till att censurera internet är med andra ord redan taget.

E-handel kommer ta över från köpcentrumen
Sverige ligger minst 15 år efter USA inom detaljhandeln, kanske upp till det dubbla. I Sverige bygger vi fortfarande köpcentrum trots att överetableringen blir allt tydligare för varje dag som gör. Se bara på Malmö där exempelvis Entré är rena fiaskot eller CenterSyd i Löddeköpinge som mest påminner om en avfolkningsbygd i inre Norrland. Eller på Stockholm där Mall of Scandinavia i Solna sågas vid fotknölarna redan innan första spadtaget har tagits. Till och med i Kina är överetableringen av köpcentrum enorm i storstäderna. Alla bygger men det finns inte kunder till alla. Vill du se hur det är i USA idag så besök Deadmalls.com.

Istället för att satsa på framtiden och e-handel bygger kedjor som MediaMarkt upp den ena elektronikladan efter den andra och för varje dag som går tappar de marknadsandelar. Just MediaMarkt s ägare Media-Saturn redovisade nyligen en rörelseförsämring på otroliga 85 miljoner EUR (808 miljoner SEK) för andra kvartalet jämfört med samma period föregående år. Men e-handel börjar de inte med förrän år 2012 enligt planerna.

Under tiden flyttar konkurrenterna fram sina positioner där både CDON Group och Amazon växte med 51 procent under andra kvartalet i år.

I USA erbjuder butikskedjorna äkta cross channel-försäljning där alla led involveras i försäljningsprocessen och kunden erbjuds en väl genomtänkt helhet. Vill ni ha några exempel så kika gärna på artikeln Commerce 3.0 - Internet Retailer 2011, San Diego.

I Sverige kommer vi troligen aldrig att få äkta cross channel-försäljning, men jag hoppas fler vågar anamma multi channel i varje fall. Läs varför här.

I och med överetableringen av köpcentrum kommer dessa få allt svårare att uppnå lönsamhet. Samtidigt växer e-handeln i rekordfart och den ena e-handlaren efter den andra redovisar dubbelsiffriga tillväxttal.

Har du läst ända hit är du troligen i e-handelsbranschen och då är det bara till att gratulera dig till ett bra val av bransch.

E-handeln kommer att stärkas med teknikutvecklingen så mitt tips är; lär känna din specifika bransch och din publik samt sätt dig in i deras situation. Fråga dig sedan hur dina kunder kommer vilja handla nästa år och året därefter. När du vet det vet du också hur ditt företag ska kunna växa inom e-handeln.

Lycka till!

Källor:
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/lagre-lon-med-dubbla-examina_6294222.svd

http://www.cbc.ca/news/yourcommunity/2011/05/blockbusters-bankruptcy-what-does-the-loss-of-video-stores-mean-to-you.html

http://www.industrygamers.com/news/ea-ceo-consoles-now-only-40-of-games-industry/

http://blog.nielsen.com/nielsenwire/online_mobile/what-netflix-and-hulu-users-are-watching-and-how/

http://www.govtrack.us/congress/billtext.xpd?bill=h112-1981

http://www.idg.se/2.1085/1.396282/google-vill-stavja-natextremism

http://www.dagenshandel.se/dh/dagensh.nsf/0/3D9BD7285E744A2BC12578BE0042AE8F?open

http://deadmalls.com/

Stefan Pettersson

Tid. Business Developer

Partneransvarig på Ecommerce.org 2011-03-07 till 2014-06-30.

Vill du kontakta mig så finns jag på Linkedin.

 
 
COMMENTS
SHARE
 
LATEST COMMENTS
Anders Valour

Totally agree with Jacob, marketing mix is properly one of the most se...

#7 Upcoming Trends that will Drive ecommerce in 2014 4 comments
Tony Falco

deras nya sida: www.fashionexclusive.se

#Fashionyouknow polisanmälda för nätbedrägeri 26 comments
Tony Falco

Hej! jag har oxå blivit lurad av detta skämt företag...lärde känna för...

#Fashionyouknow polisanmälda för nätbedrägeri 26 comments
Tony Falco

Hej! jag har oxå blivit lurad av detta skämt företag...lärde känna för...

#Fashionyouknow polisanmälda för nätbedrägeri 26 comments
Carina Hellström

Hej Här har ni en till som blivit lurad av fanshionyouknow jag bestä...

#Fashionyouknow polisanmälda för nätbedrägeri 26 comments
Carina Hellström

Hej Här har ni en till som blivit lurad av fanshionyouknow jag bestä...

#Fashionyouknow polisanmälda för nätbedrägeri 26 comments
isabella martin

Great article. E-commerce content is getting mature day by day as it a...

#7 Upcoming Trends that will Drive ecommerce in 2014 4 comments
Alla Sap

Drabbas av det PÅ 1699 SEK. Anmäld till Polisen och sidan fortfarande ...

#Fashionyouknow polisanmälda för nätbedrägeri 26 comments
David Radszueit

Mycket bra skrivet!

#Jag vill inte vara rädd 1 comment
Anita Eriksson

Hej, Här kan ni se det senaste meddelande mellan mig och fashionyou...

#Fashionyouknow polisanmälda för nätbedrägeri 26 comments
 
 
All rights reserved. Copyright © Ecommerce.org 2009 - 2018
This website requires javascript and the latest version of Chrome, Firefox or Safari. Internet Explorer not fully supported.